USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sebze Halinin Hali Hal Değil

Sebze Halinin Hali Hal Değil

Sebze Halinin Hali Hal Değil
12-01-2017 16:21
Google News


AHMET TIRPAN

?MODERN SEBZE HALİ İSTİYORUZ?

Sebze Hali esnafı, çok sıkıntılı günler geçirdiklerini belirterek, Belediye Başkanı Sami Aydın´dan destek istedi. Mevcut Sebze Hali´nin kış mevsiminden dolayı kullanılamaz hale geldiğini, soğuk havalarla mücadele edemediklerini ve elektrikli soba kullanarak ısınmaya çalıştıklarını belirten Sebze Hali esnafı, kış mevsiminde para kazanamadıklarını ve borçlarını ödeyemedikleri için zor durumda kaldıklarını söyledi. Hal Esnafının bağkur ve kira borçlarını dahi ödeyemediğini belirten Hal Derneği Başkanı Fikret Çeliker, Belediye Başkanı Sami Aydın´a seslenerek modern bir tesis istediklerini söyledi. Sebze Hali´nde bulunan dükkânların yarısının Belediye Başkanlığına yarısının da şahıslara ait olduğunu belirten Fikret Çeliker, dükkanlar da yaşanan çöküntülerin esnafı zor durumda bıraktığını ifade etti.

?HAL ESNAFININ HALİ PERİŞAN?

Belediye Başkanı Sami Aydın´dan kış mevsiminde de çalışabilecekleri üzeri kapalı ve modern bir tesis isteyen Hal Derneği Başkanı Fikret Çeliker; ?Biz Hal Esnafı olarak modern bir hal ile burada çalışmaya devam etmek istiyoruz. Yurt dışındaki ve yurt içindeki gurbetçilerimiz ilk Sebze Haline uğrar ve organik yiyeceklerden satın alır. Gurbetçilerimiz AVM gibi yerlere gidip organik ürün aramaz. Biz birçok bölgeyi gezdik ve çok güzel Sebze Hali örneği gördük. Konya ve Antalya gibi büyük şehirlerde Sebze Halleri çok modern ve kış mevsiminin olumsuzluklarından etkilenmeyecek şekilde dizayn edilmiş. Ama Sivas´a baktığımızda 8 ay çalışıyoruz 4 ay tezgah dahi açamıyoruz. 8 aylık çalışma sürecimizde de doğru düzgün kazanç elde edemiyoruz. Tezgahta çalışan arkadaşlarımız Bağ-Kur borcunu dahi ödeyemiyor. Ben Dernek Başkanı olduğum halde ben dahi Bağ-Kur borcumu ödeyemiyorum. Çünkü kazanamıyoruz ki Bağ-Kur borcumuzu ödeyelim. Şu anda sebze hali esnafı marketlerin manav bölümlerinde çalışıyor. Halde çalışacak kimse kalmadı neredeyse. Şu anda hal esnafı elektrikli soba ile ısınıyor. O da doğru düzgün ısınamıyor bile. Neredeyse bütün esnaflarımızın elektrik borcu var. Belediye ye borcu var. Belediyeye olan borçlarımızı yapılandırdık ama ilerleyen dönemlere baktığımda umut göremiyorum. Çünkü borcumuzu ödeyecek gücümüz yok.? sözleriyle esnafların yaşadıkları sorunları dile getirdi.

?KÖYDEN GELEN İNSANLAR DA MAĞDUR OLUYOR?

Sebze Hali içerisinde sadece esnafların değil, köyden gelen vatandaşlarında ihtiyaçlarını karşılamak için organik ürünler sattığını kaydeden Hal Derneği Başkanı Çeliker; ?Sebze Hali içerisine köyden gelen bir sürü insan var. Gelenler köyde yetiştirdiği peynir, süt ve yumurta gibi organik ürünleri satıyor. Buradan sadece hal esnafı değil, ilimize bağlı köylerden de gelip ekmek parasını kazanan insanlar var. Bu insanlar da mağduriyet yaşıyor burada. Şu anda hava şartları kötü olduğu için ne hal esnafı çalışabiliyor ne de köyden biri gelip yumurtasını, sütünü ve peynirini satabiliyor? şeklinde konuştu.

?BELEDİYE BAŞKANI İLE GÖRÜŞMEK İSTİYORUZ?

Belediye Başkanı Sami Aydın´la bir araya gelerek Hal konusunda ortak bir fikre varmak ve bir çalışmayla Hal Bölgesini yeniden Sivas´a kazandırmak istediklerini belirten Hal Derneği Başkanı Çeliker; ?Sivas Belediye Başkanlığı´nın Hal konusundaki tutumunu ve fikrini bilmiyoruz. Çünkü bizimle henüz irtibata geçen kimse olmadı. Bu nedenle Belediye Başkanlığı´nın projesini bilmiyoruz. Belediye Başkanımız Sayın Sami Aydın, bizi kabul eder ya da Hal Esnafını ziyaret ederek fikirlerini düşüncesini bizimle paylaşır ve sorunlarımıza çözüm üretirse çok seviniriz. Biz bu Hal sorununun çözümü için elimizden geleni yapmaya hazırız. Belediye Başkanımız Sivas´ın her bölgesinde çalışma yapıyor, biz Sebze Hali olarak bu çalışmalara dahil edilmek istiyoruz? dedi.

?ÇOK KATLI PROJELERE ANITLAR KURULU ENGEL OLUYOR?

Çok katlı projelerin Anıtlar Kurul tarafından engellendiğini bu nedenle Sebze Halinin bulunduğu bölgeye yapılabilecek en güzel çalışmanın halin modernleşmesi olacağını sözlerine ekleyen Hal Derneği Başkanı Çeliker; ?Sivas Belediye Başkanlığının bu alan için çok katlı bir yapı projesi vardı. Bu projede alt kısım yine Sebze Hali olarak kalacaktı ama üst katlar marketler eczaneler ve diğer firmalar için kullanılabilecekti. Ancak bu proje Anıtlar Kurulu tarafından onaylanmadı. Paşa Camii, Ziyabey Kütüphanesi, Kangal Ağa Konağı ve Meydan Camii´nin tarihi yapısını bozacak ve gölgeleyecek projeler anıtlar kurulu tarafından engelleniyor? ifadelerine yer verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!