USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

SEÇMENLER SANDIK BAŞINA

SEÇMENLER SANDIK BAŞINA

SEÇMENLER  SANDIK BAŞINA
23-06-2018 07:00
Google News


Hayrullah AĞKAŞ 

Günlerdir tüm Türkiye´nin ve Sivas´ın gündemini işgal eden 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği seçimleri için sayılı günler geride kaldı. Yarın yurt genelinde 56 milyon 342 bin 263 ve Sivas´ta ise 450 bin 201 seçmen sandık başına giderek, oyunu kullanacak.

Yarın yapılacak seçimlerle birlikte Türkiye´de yeni bir sistem hayata geçirilmiş olacak. 25 Haziran´dan itibaren Türkiye Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile tanışacak.

Bilindiği üzere seçimlerde AK Parti ? MHP ve BBP´nin oluşturduğu Cumhur İttifakı ile CHP, Saadet Partisi ve İyi Parti´nin oluşturduğu Millet İttifakı yarışacak. Ayrıca Vatan Partisi, Hüda-Par ve HDP de tek başına seçime girecek.

Cumhurbaşkanlığı için AK Parti ve MHP mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ı aday gösterirken, Millet İttifakında ise her parti kendi adayını gösterdi. Cumhurbaşkanlığı için CHP´den Muharrem İnce, Saadet Partisi´nden Temel Karamollaoğlu ve İyi Parti´den de Meral Akşener Cumhurbaşkanlığı için yarışacak.

Yarına yapılacak oy kullanma işlemlerinin ardından yüzde 51 ve üzerinde oy alan aday Cumhurbaşkanlığına seçilmiş olacak. İlk turda hiçbir adayın yüzde 51´i geçememesi durumunda en fazla oy alan iki aday için 2 hafta sonra tekrar seçim yapılacak. Bu seçimde ise en fazla oy alan isim Cumhurbaşkanlığına seçilecek.

MİLLETVEKİLİ DAĞILIMLARI

YARIN BELLİ OLACAK

Yarın yapılacak seçimlerde partilerin hangi ilden kaç Milletvekili çıkardığı oy sonuçlarına göre netlik kazanacak. Yeni dönemde yurt genelinden 600 Milletvekili TBMM´de görev alacak. Sivas´ı yeni dönemde de Meclis´te 5 Milletvekili temsil edecek. En son yapılan seçimlerde ilimizde AK Parti 4, Cumhuriyet Halk Partisi ise 1 Milletvekili çıkarabilmişti.

OY KULLANIRKEN DİKKAT

EDİLMESİ GEREKENLER

Vatandaşlar 24 Haziran´da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi´nde oylarını 6 adımda kullanacak. Bu kapsamda seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, resimli ve resmi bir kimlik belgesiyle oy kullanabilecek, cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak.

Pusulalara, "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında imza, işaret yapılmayacak, zarfa pusulalar dışında bir şey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.

Seçmenin oy kullanma işlemini gerçekleştireceği 6 adım şöyle:

1- Vatandaşlar ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenecek. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK´nin internet sitesinden, e-devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek.

2- Seçmenlerin oy verme günü yanına Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki bir belgeyi yanında bulundurması gerekecek.

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart olacak. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.

3- Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekecek.

4- Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan "TERCİH" veya "EVET" mührünü basarak oyunu kullanacak.

5- Oyun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması, birleşik oy pusulalarının düzgün bir şekilde katlanıp zarfa koyulması gerekecek. Zarfa pusulalar dışında bir şey konulmayacak.

6- Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.

SANDIK KURULUNUN

GÖREVLERİ

Öte yandan, seçim sabahı, sandık kurulu başkanı, memur üye ve son seçimde en çok oyu almış 5 siyasi parti temsilcisinden oluşan sandık kurulu saat 07.00´de oy verme yerinde bir araya gelecek.  Sandık kurulu ilk olarak ant metnini okuyacak ve başkan tarafından oy sandığı mühürlenecek. Daha sonra sarı renkli oy zarfları sayılacak, oy pusulalarının bulunduğu paketler açılacak ve zarflar ile oy pusulalarının arka yüzlerine mühür basılacak.

Hazırlıklar 07.00-08.00 saatlerinde tamamlanacak, oy verme işlemi 08.00´de başlayacak ve saat 17.00´ye kadar sürecek.  Saat 17.00 itibarıyla sırada bekleyenler varsa, bu kişiler sandık kurulu başkanınca sayılıp oy vermeleri sağlanacak.

Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak sandık seçmen listesinde ismini bulacak ve kontrollerini yaptıktan sonra Cumhurbaşkanı Seçimi birleşik oy pusulası ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi birleşik oy pusulası ile zarf ve mührü vererek kabinde oyunu kullanmasını isteyecek.

Sandık Kurulu Başkanı, kullanılan oyun geçersiz sayılmaması için, zarfın içine başka bir materyal atılmaması, pusulaların ve zarfın üzerine işaret konulmaması yönünde seçmeni uyaracak ve ikinci bir oy pusulası verilmeyeceğini belirtecek.

BİR SEÇMEN BİRDEN FAZLA

ENGELLİYE YARDIM EDEMEYECEK

Görme engelliler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık çevresinde bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilecek. Bir seçmen birden fazla engelliye yardım edemeyecek.  Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremeyecek, oy kullanma sırasında yardım edemeyecek.

Sandıklar kapandıktan sonra oy sayımına geçilecek. İlk olarak cumhurbaşkanı seçimi oyları, ardından milletvekili seçimi oyları sandık kurulunun siyasi parti temsilcisi üyeleriyle beraber sayılacak. Sonuçların tutanağa bağlanmasının ardından, sandık kurulu başkanınca kurayla iki siyasi partili üye belirlenecek ve oylar ilçe seçim kuruluna götürülecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!