USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Sessiz Ortam Oluşturulmalı

Sessiz Ortam Oluşturulmalı

Sessiz Ortam Oluşturulmalı
28-01-2019 07:00
Google News


OĞUZHAN SARZEP

Cumhuriyet Üniversitesi Vakfı Okulları Rehberlik Öğretmeni Kübra Yerlikaya Alim, öğrencilere ödev yapma alışkanlığının kazandırılması konusunda velilerin nasıl bir yol izlemeleri gerektiğine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Ödev yapma alışkanlığı konusuna velilere de önemli sorumluluklar düştüğünü ifade eden Rehberlik Öğretmeni Alim, ?Sizlerin de bildiği gibi öğrenme yalnızca okulda gerçekleşmez. Evde de öğrenme, bilgilerin pekişmesi anlamında ödevlerle devam eder. Bu yüzden ödev yapmak oldukça önemlidir. Ödev sadece öğrenmenin bir yolu değildir. Aynı zamanda düşünme becerilerinin gelişmesine de katkı sağlar.  Dolayısıyla öğrencilere ödev yapmanın zorunluluk değil hedeflerine ulaşmaları noktasında sorumluk ve görev olduğu açıklanmalıdır? dedi.

ÇOCUĞUNUZLA ANLAŞMA YAPIN

Velilere önemli uyarılarda bulunan Rehberlik Öğretmeni Alim,  ?Ben ödevlerini yap demeden yapmıyor? , ?Ödevler çok fazla veriliyor, geç saatlere kadar sürüyor? gibi cümleleri eğitim-öğretim süreci içinde pek çok ebeveynden duyduklarının altını çizerek ?Çocuğunuzla ödevler konusunda yapacağınız anlaşma ve kararlı bir tavır ile ev ödevlerinin işlevselliğini arttırabilir, ödevler yüzünden çocuğunuzla olan iletişiminizin olumsuz etkilenmesini önleyebilirsiniz? diye konuştu.

?KOLTUK DEĞİL SANDALYE KULLANILMALI?

Ders çalışmada verimliliğin sağlanması noktasında çalışma ortamının da önemli olduğunun altını çizen Rehberlik Öğretmeni Alim, ?Veliler uygun bir çalışma ortamı oluşturulmasına yardımcı olabilirler. Her çocuğun ayrı bir çalışma odası veya çalışma masası olmayabilir. Önemli olan çocuğun çalışma alışkanlığını kazanacağı sabit bir yerin olmasıdır. Çocukların çalışma stilleri de birbiri ile farklılık gösterebilir. Çalışma ortamlarının düzenlenmesi çalışmayı kolaylaştırır. Ders, çalışma masasında yapılmalıdır, evin başka bir alanında değil. Çocuğun sıcaktan ya da soğuktan etkilenmemesine, dikkatin dışarı kaymaması için masanın pencere önünde olmamasına özen gösterilmelidir. Çalışma esnasında televizyon, müzik, telefon gibi faktörlerin zihin dağınıklığına sebep olabileceğini düşünerek sessiz bir ortam oluşturulmasına dikkat edilmelidir. Telefonla konuşan siz de olsanız, çocuğun ilgisini çekmeyeceğini düşündüğünüz bir televizyon programı da izleseniz, çocuk bir süre sonra dikkatinin dağıldığını hissedebilir. Çalışma masasında koltuk değil sandalye kullanılmalıdır. Gevşemeye yol açacak durumlar öğrenmeyi zorlaştırabilir. Çalışma masasının tam karşısına dikkat çekecek ya da dikkat dağıtacak resim asılmamalıdır. Bu gibi şeyler çocuğun yanında ya da arkasında kalacak yerlere yerleştirilmelidir. Gerekli olan tüm malzemeler çalışmaya başlamadan önce hazır edilmelidir. Böylece masadan sık sık kalkmaları önlenebilir. Her çalışmanın sonrasında masayı toplayıp düzenlemelerini sağlamak, bir sonraki çalışmaya başlamayı kolaylaştırır? açıklamasında bulundu.

?ÖĞRETMENLE İLETİŞİME GEÇİLEBİLİR?

Ödevlerin bir an önce bitmesi için bazı durumlarda ebeveynlerin devreye girdiğine vurgu yapan Rehberlik Öğretmeni Alim, ?Bu durum çocuk için sakıncalıdır, alışkanlığa dönüşebilir. Ödevler çocuğun sorumluluğundadır. Yapmadığı veya eksik bıraktığı ödevle ilgili çocuğunuzla çatışmak, gergin anlar geçirmek yerine onun davranışının sonuçları ile yüzleşmesinden çekinmeyiniz. Zorlanan veya ödevini yapmak istemeyen çocuğunuzu ödevini nasıl yapacağı konusunda yönlendirebilirsiniz. Hangi kaynaklardan yararlanabileceği hakkında fikir sunmak, ödevden neler beklenildiği konusunda yardımcı olmak çocuğu rahatlatacaktır. Ancak bu noktada da sizlerin takınacağı tavır yine çok önemlidir. Ödevin nasıl yapılacağı ile ilgili endişelerinizi hisseden çocuğunuz muhtemelen paniğe kapılacaktır. Anlaşılmayan noktalarla ilgili öğretmenle iletişime geçilebilir. Eğer ödev herhangi geçerli bir sebepten ötürü tamamlanmamış ise öğretmen mutlaka bilgilendirilmelidir. Bu noktada okulla ve öğretmenle iletişim kurmak çocuğunuzun gözünde ev ödevlerine verdiğiniz önemi somutlaştırır.  Zaman yönetimi kazanması için çocuğunuza yardımcı olabilirsiniz. Eve gelir gelmez ödeve oturması yerine makul bir dinlenme süresinden sonra derse oturması, 20-40 dakikalık ders çalışmasından sonra mola vermek uygun olmaktadır. Ayrıca ödevleri bir bütün olarak tamamlamakta zorlanan veya sıkılan çocuklar için ödevleri kısa parçalara böldürebilirsiniz. Örneğin iki sayfalık bir okuma metnini paragraflara böldürmek veya 15 soruluk bir matematik testini 5´er 5´er yaptıktan sonra kontrol etmek daha faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra akıl yürütme ve zihinsel aktivite gerektiren öğrenme, ezber gibi çocuklar için zorlayıcı olan ödevleri çalışma planında ön sıralara koymak, çocuğa göre kolay olanları daha sonraya bırakmak da ödev yapımındaki bir diğer önerdiğimiz noktalardan biridir. Böylelikle çocukların biyolojik ve zihinsel enerjilerinin kullanımı daha dengeli olacak, aynı zamanda psikolojik olarak da zor olanı bitirmiş olmanın rahatlamasını hissederek diğer ödevleri gözlerinde büyütmeyeceklerdir? şeklinde konuştu.

?ÖDEVLERİ ÖDÜLE BAĞLAMAYIN?

 ?Ödevini çabuk bitirdiği için çocuğunuza kızmayın? uyarısında bulunan Rehberlik Öğretmeni Alim, ?Özensiz davrandığında ondan şikayetçi iseniz birlikte yeniden kontrol edebileceğinizi söyleyebilirsiniz. Size karşı direndiği takdirde onunla inatlaşmayın. Ödevlerini yaparken zorluk yaşadığını fark ediyorsanız, kalemi elinize alarak müdahale etmeyin. Onun yerine ödevlerini siz yapmayın. Ödevlerini ödüle bağlamayın. Başarılarını kendisine ödül olarak görmesini sağlayın? ifadelerini kullandı.

/resimler/2019-1/27/1500115323781.jpg

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!