USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

SIFIR ATIK, GELECEĞE DEĞER KATTIK

SIFIR ATIK, GELECEĞE DEĞER KATTIK

SIFIR ATIK, GELECEĞE DEĞER KATTIK
31-01-2018 06:00
Google News


BURAK YASİN TAŞ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ülkemizi ve dünyamızı daha yaşanabilir bir alan olarak gelecek nesillere aktarmak, geri dönüşüm alışkanlığını vatandaşlarımıza kazandırmak, çevremizi temiz tutarak yaşanabilir kaliteyi artırmak ve enerji kaynakları tasarruflu şekilde kullanabileceğimiz yaşam sunmak için başlattığı "Sıfır Atık" projesi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen programda tanıtıldı.
Ticaret ve Sanayi Odası´nda gerçekleştirilen programa Sivas Valisi Davut Gül, eşi Gülden Gül, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Vali Yardımcıları, İl Protokolü, Sivil Toplum Kuruluşları ve Gönül Elçileri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programda Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın eşi Emine Erdoğan´ın proje ile ilgili açıklama yaptıkları tanıtım filmi izlendi. Sonrasında ise Çevre Denetimleri ve Yönetim Şube Müdürü Semanur Koç katılımcılara "Sıfır Atık" projesi ile ilgili sunum yaptı.
Gerçekleştirilen sunum ardından konuşmalarını yapan Vali Davut Gül, ilk olarak Mehmetçik´in ülkemizin güvenliği için vermiş olduğu mücadelede kolaylıklar dileyerek dualarla destek olduklarını bir kez daha söyleyerek Şehit düşen askerlerimize Allah´tan rahmet dileyerek, gazi ve yaralı askerlerimize acil şifalar, ailelerine sabır temennisinde bulundu. Projenin ekonomik açıdan ve çevremizin yaşanabilirliği açısından önemli olduğunu söyledi.
HEPİMİZİN GELECEĞİ
Programda konuşan Vali Gül, "Bu proje bizim geleceğimiz. Proje sadece Belediye Başkanlıklarına ya da temizlik hizmetiyle görevli olan kişilere bırakılmayacak kadar önemli. 80 milyon kişinin hayatını ilgilendiriyor. Ekonomik değeri olan atıkları kendi elimizle çöpe atıyoruz, evsel olarak kabul ettiğimiz atıkların bir ticari değeri var, bunların toplarken, israf edilirken ve geri dönüşüme kazandırılırken bir maliyeti var. Bu proje ile ekonomik alanda geri dönüşüm olarak toplama, işleme ve geri kazandırılma işlemlerinin maliyetleri düştüğü zaman şehrimiz ve ülkemiz kalkınma anlamında tasarruf etmiş olacağız" dedi.
Projenin şehrimizde sokak aralarında, evlerimizde, okullarımızda daha da yaygınlaştırılmasını söyleyen Vali Gül, ilçe vatandaşlarımızın da projeye destek sağlaması gerektiğini ifade etti.
Gül şunları kaydetti:
"Atık geri dönüşse yine onlardan tasarruf etmiş olacağız. Burada davet ettiğimiz kişilere baktığımızda kimden ne beklentimiz olduğu da açık açık ortaya çıkıyor. Herkesten beklentimiz var, özellikle İlçe Belediye Başkanlarımız projenin alt yapısını hazırlaması lazım, anneler evlerinde atıkları ayrıştırarak belediyelerimizin temizlik personellerine teslim etmesi lazım, Okul müdürlerimiz okullarda hem bu projeyi uygulayarak hem de öğrencilerimize bu kültürü kazandırarak. Sivil Toplum Kuruluşlarımızın başkanları kendi bünyelerinde projeye katkı vermesi lazım. Kaymakamlarımızın koordine etmesi lazım. Gönül elçilerinin projeyi sahiplenmesi lazım. Buradan başta Emine Erdoğan hanımefendiye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Bakanımıza, projede emeği olanlara, Belediyelerimize ve gönül elçilerimize çok teşekkür ediyor şükranlarımı sunuyorum."
Vali Gül, toplantıda İl Özel İdaresi tarafından uygulamaya konacak olan yeni çöp konteynırlarının "Sıfır Atık" projesine uygun olduğunu söyleyerek, konteynırların kısa sürede ilimizde yaygın olarak kullanılacağını söyledi.
GELECEK NESİLLERİN
HAKLARINI GASP EDİYORUZ
Projeye destek vererek Sivas Belediyesi bünyesinde Seyfebeli bölgesinde yer alan geri dönüşüm merkezinin proje ile daha da etkili hala geleceğini söyleyen Belediye Başkanı Sami Aydın, "Sıfır Atık" projesi ile çocuklarımıza temiz ve doğal kaynakların kullanabilirliği yüksek bir dünya bırakılması için her bireyin elinden gelen desteği vermesini söyledi.
Geçen yıl ilimizde son 44 yılı en kurak yılı olarak geçtiğini söyleyen Başkan Aydın, doğal kaynaklarımızın tükenebilirliğinin olduğunu, gelecek nesillerin haklarını gasp ettiğimizi belirtti.
Başkan Aydın, "Anne, baba olarak çocuklarımıza iyi bir gelecek bırakma hayali ile yaşıyoruz. Fakat çocuklarımıza doğal kaynak, temiz çevre, yaşanabilir alan bırakmazsak, teneffüs edeceğimiz hava iyi olmazsa, içtiğimiz su iyi olmazsa, hatta su olmazsa onlara bıraktıklarımızın ne önemi var. Biz eğer doğal kaynakları israf ediyorsak bilin ki bizden sonraki nesillerin haklarını gasp ediyoruz. Böyle bir hakkımız yok." diye konuştu.
Başkan Aydın, ekonomik anlamda çöp temizliğinin büyük bir maliyet mal olduğunu, geri dönüşüm ile ekonomik anlamda gelişmeler sağlanacağını şehrimize çok önemli şeyler kazandırılacağını kaydetti.
HAYDİ EL ELE
GERİ DÖNÜŞÜME
Programda konuşan Vali Davut Gül´ün eşi Gülden Gül ise projenin her vatandaşımız için bir sorumluluk bilinci içerisinde yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.
Projede en nemli görevin kadınlara düştüğünü söyleyen Gülden Gül hanımefendi, "Geleciğimiz olan çocukları yetiştirmek, onları vatanına, milletine, devletine yararlı bireyler olarak eğitmeliyiz. Coğrafya maddi, manevi bir çok değeri barındırmaktadır. Yaşadığımız bölgenin kıymetini bilmeli, ona göre zenginliklerini bilmeliyiz. İsrafın önüne geçmek, evimizde, okulumuzda, iş yerimizde kısacası yaşadığımız her yerde bilinçli tüketim anlayışını hayata geçirmek adına "Sıfır Atık" sloganıyla yola çıktık. Tüm Türkiye´de yaygınlaşması amaçlanan " Sıfır Atık" projesi sadece bir çevre duyarlılığı değildir. Aynı zamanda insanlığın geleceği adına bir sorumluluk vazifesidir. Bize emanet edilen tabiatı gelecek nesillere aktarmak boynumuzun borcudur. Bütün Kadın dernekleri, sivil toplum kuruluşları konuya duyarlılık göstermeli, hep birlikte el ele vererek projeyi önce evimizde başlatmalı, daha sonra projeye hayat vererek bütün toplum yaşam alanlarımıza dağıtmalıyız." dedi
Çevre Şehircilik İl Müdürü Nazım Aykut ise atıklardan elde edilen enerji ile doğal kaynaklardan elde edilen enerji tüketiminin azaltılacağını söyledi. Sivas´da devam etmekte olan geri dönüşüm faaliyetlerinin %12´lik bir orana sahip olduğunu söyleyen Yurt, "sıfır Atık" projesi ile bu oranın yükseltileceğini ve doğal kaynaklardan elde edilecek olan enerji miktarında azalma beklediklerini belirtti.
Programda Kadı Burahaneddin Öğrenci Meclisi okul başkanlarına okullarında "Sıfır Atık" projesini hayata geçirmeleri için geriş dönüşüm kutuları tanıtımı yapıldı. Metal, kağıt, plastik, cam ve evsel atık kutuları şehrimizdeki kamu kurum ve kuruluşlarda yakın zamanda yer alacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!