USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sivas´ta Üretiliyor, Ordu Sahipleniyor

Sivas´ta Üretiliyor, Ordu Sahipleniyor

Sivas´ta Üretiliyor, Ordu Sahipleniyor
21-01-2020 07:00
Google News


Fatih TABUR

Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, 2019 yılını değerlendirerek 2020´ye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Sivas´ta 2019 yılında Vali Salih Ayhan´ın başkanlığında tarımda önemli çalışmalara imza atıldığını belirten Çetindağ, kısa adı SİVTAŞ olan "Sivas Teknik Tarım Hayvancılık ve İnşaat Ticaret Sanayi Anonim Şirketi" ile Canlı Hayvan Pazarı ve Ot Borsası projesinin şehre değer katacağını söyledi.

?ÇİFTÇİLERİMİZE ÇOK FAYDASI OLACAK?

İlimizde tarımın geliştirilmesi amacıyla Tarım Platformu kurulduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Başkan Çetindağ, ?Ben 5 yıl önce göreve gelince Sivas´ta Tarım Platformunu kurduk. 2 yıl bu platformun başkanlığını da yaptım. Tüm başkanların katıldığı, hem resmi hem de birliklerin temsilcilerinin bulunduğu bu platformda Salih Ayhan Valimizle önemli çalışmalar yaptık. Canlı Hayvan Pazarı ve Ot Borsası konusunu Sayın Valimize söylediğimizde hiç durmadan kaynaklarını bularak bir önce başlattı. İnşallah Kurban Bayramına da yetişecek. Şarkışla, bırakın Türkiye´yi Orta Doğu´nun bilinen hayvan pazarlarından bir tanesi. Amacımız Sivas merkezde kurulan hayvan pazarı ile Şarkışla´nın marka olmuş hayvan pazarının birbirine destek olması. Sivas´ımız neticede tarım ve hayvancılık şehri. Sayın Valimiz bizi Erzurum´a, Erzincan´a, Çorum´a, Afyon´a, Balıkesir´e gruplar halinde gönderdi. Biz oraların tamamının hayvan pazarlarını gezdik. Tamamı şehir merkezlerinde, çok modern ve orijinal hayvan pazarları var. Bizim hayvan pazarımız Sivas´a yakışıyor muydu? Sağ olsun Sayın Valimiz göreve geldi, hayvan pazarının ihalesini yaptı. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Yeri de çok güzel oldu. Onun dışında SİVTAŞ diye bir şirket kurdu. Çiftçilerimize çok faydası olacak. Sivas tarımına çok önemli katkıda bulunacak? dedi.

DEMONSTRASYON ÇALIŞMALARI

DOĞRULTUSUNDA HAREKETE GEÇİLECEK

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü´nün buğday demonstrasyon çalışmaları yürüttüğünü anımsatan Başkan Çetindağ, ?Bu çalışmanın öncüsü Seyit Yıldız müdürümüze teşekkür ediyorum. Bu çalışma sonucunda Sivas´ta 3 çeşit buğdayın öne çıktığını söylediler. Zencirci, Müfit Bey ve Venka buğday türlerinde çok büyük verimler alındığı açıklandı. Şu anda çiftçilerimiz Venka´yı kullanıyor ama  Müfit Bey ve Zencirci´yi kullanmıyor.  İnşallah önümüzdeki ay içerisinde bu türlerin TİGEM ve özel sektörler tarafından ekilip ekilmediğini ve yerlerini öğreneceğiz. O insanlarla bağlantıya geçip inşallah Sivas´ımızda da bu buğday çeşitlerini daha çok öne çıkarmış olacağız? diye konuştu.

Tarımda verimin artırılması noktasında toprak analizlerinin çok önemli olduğunu kaydeden Başkan Çetindağ, Sivas merkezde toprak analiz laboratuvarı olmadığını kaydederek Ziraat Odası olarak merkeze bu laboratuvarı kazandırmayı hedeflediklerini belirtti.  Başkan Çetindağ, şu şekilde konuştu: ?Sivas merkezimizde toprak tahlil laboratuvarımız yok. Vali bey ile bu konuda bir çalışmamız var. Eğer rantabl olursa biz Ziraat Odaları olarak toprak tahlil laboratuvarı kuracağız.?

2020 DESTEKLEMELERİNDE 57 MİLYON LİRALIK ARTIŞ

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından büyükbaş hayvancılığın desteklenmesi için verilen buzağı desteklemelerinin neden geciktiğine yönelik çiftçiler tarafından kendilerine çok sayıda soru yöneltildiğinin altını çizen Başkan Çetindağ, ?Buzağı destekleri Cumhurbaşkanımızın tebliği geç yayımlamasından dolayı Türkiye genelinde geç kaldı. Şu anda tüm çalışmalar bitti, Tarım ve Orman Bakanlığına gönderildi. Eli kulağında. Yakında hepsi yatacak. Küçük şehirlerden başlatılarak büyük şehirlere doğru dağıtılacağı söylendi. İnşallah bu ayın sonlarına doğru çiftçilerimizin alacakları desteklerin hepsi ödenmiş olacak.  Sivas´a 2019 yılında verilen destek 180 milyon lira iken  2020 yılında 237 milyon liraya yükseldi. 57 milyon lira arttı. Bakanlık yetkililerine ve hükümetimize teşekkür ediyoruz? dedi.

SİVAS BALI HAK ETTİĞİ DEĞERİ BULACAK

Sivas´ın bal üretimi konusunda Türkiye´de önemli potansiyele sahip iller arasında yer aldığını kaydeden Başkan Çetindağ, Sivas arısının ve balının markalaşması noktasında önemli adımlar attıklarını dile getirdi. Bu noktada Cumhuriyet Üniversitesi´nde  bir çalıştay yapıldığını kaydeden Başkan Çetindağ, ?Üniversitemizde Sivas arısı konusunda bir çalıştay yapıldı. Vali bey ile konuyu paylaştık. Vali bey de herkesle görüşüleceğini ve 10 milyon liralık bütçe ile Sivas arısının markalaşacağını söyledi. Biliyorsunuz Ordulular Sivas´ta bal üretir ama üstüne Ordu çiçek balı yazarlar. Bu sene bizim köye gittim. Bizim köyde de vardı bir Ordulu. Dağın başında arısını üretmiş, paketlerin üzerinde Ordu yazıyor. ?Bu iş nasıl oluyor? Benim dağımda bal üretiyorsun, ürünün üzerine Ordu yazıyorsun´ dedim. Bizlerin bunu düzeltmesi lazım. Bu arı, bu bal eğer bizim memleketimizde üretiliyorsa marka olarak üzerinde Ordu çiçek balı değil Sivas çiçek balı yazılması lazım. İşte bunun için çalışma yapıldı. Bu anlamda çalışan herkese çok çok teşekkür ediyorum. İnşallah çok daha güzel şeyler yapılacak. Valimiz için tarım deyince akan sular duruyor. İnşallah başarılı da olacağız? değerlendirmesinde bulundu.

27 OCAK´TA TARIM MASAYA YATIRILACAK

27 Ocak Pazartesi günü Vali Salih Ayhan´ın başkanlığında tarım sektörünün paydaşlarının katılımıyla çalıştay yapılmasının planlandığını dile getiren Başkan Çetindağ, ?Bu toplantıda önemli konuları masaya yatıracağız. Çiftçilerimize verilecek eğitimlerle ilgili çalışmalar da gündeme gelecek? dedi.

Başkan Çetindağ, 2020´nin bol yağışlı geçmesini ve çiftçiler açısından kazançlı bir yıl olmasını temenni ettiğini sözlerine ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!