USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

SON SÖZ MiLLETiN

SON SÖZ MiLLETiN

SON SÖZ MiLLETiN
15-04-2017 06:00
Google News


    HAYRULLAH AĞKAŞ
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklanan verilere göre Türkiye genelinde toplam 55 milyon 319 bin 222 seçmenin 167 bin 140 sandıkta oy kullanacağı ifade edildi. Sivas´ta da 435 binin üzerinde seçmen sandığa giderek, Referandum oylamasına katılacak. Sivas´ta oylama saat 07.00 ile 16.00 arasında gerçekleştirilecek.
Uzun zamandır ülkenin en önemli gündem maddelerinden olan yeni anayasa ve Cumhurbaşkanlığı sistemi için vatandaşlar sandık başına gidiyor.
AK Parti tarafından hazırlanıp Milliyetçi Hareket Partisi´nin (MHP) desteğiyle TBMM Genel Kurulu´na sunulan referandum maddeleri için halk yarın oyunu kullanacak. Önceleri başkanlık sistemine karşı olan, yeni anayasa konusunda AK Parti ile ortak noktada buluşamayan MHP, bu kez destek vereceğini açıklarken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise değişikliklere destek vermeyeceğini açıklamıştı.
Meclis´ten oy çoğunluğu ile geçen değişiklikler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a sunularak onaylandı ve Başbakanlığa gönderildi. 11 Şubat 2017 tarihli T.C. Resmi Gazete´de yayımlanmasının ardından, "Referandum ne zaman yapılacak?" sorusu da yanıt bulmuş oldu. Bu gelişmelerle Referandum oylaması yarın yapılacak.
Sivas genelindeki seçmen sayıları net olarak açıklanmazken, ilimiz genelinde 435 binin üzerinde seçmen bulunuyor. 2015 yılında Kasım ayında yapılan genel seçimlerde 239 bin 361 seçmen bulunuyor. İlçelerle birlikte ise ilimiz genelinde 435 bin 478 seçmen bulunuyordu.
YSK´DAN SEÇMENE UYARI
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) resmi internet sitesinden seçmenlere dikkat etmesi gereken hususlarda uyarılarda bulunuldu.
16 Nisan 2017 Pazar günü yapılacak olan Anayasa Değişikliği Halkoylamasında oy kullanırken dikkat etmeniz gereken konular aşağıda belirtilmiştir.
SADECE KAYITLI OLDUĞUNUZ
SANDIKLARDA OY KULLANABİLİRSİNİZ
Nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağınız, adresinize gönderilen seçmen bilgi kâğıdında yer almaktadır. Eğer seçmen bilgi kâğıdınız elinize ulaşmadıysa; Seçmen Portalı, e-Devlet kapısı veya Mobil Uygulamadan kendinizin ve sizinle aynı hanede oturan yakınlarınızın oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilirsiniz.
NÜFUS CÜZDANINIZI
UNUTMAYINIZ!
Oy verme günü yanınıza Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK), nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgeyi yanınızda bulundurmayı unutmayınız. Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır.
OYUNUZU KULLANIRKEN?
Sandık kurulu görevlisi kimliğinizi alarak seçmen listesinde isminizi bulur ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü size vererek kabinde oyunuzu kullanmanızı ister.
Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır ve cezası bulunmaktadır. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekmektedir.
Mührü, tercih ettiğiniz alanın dışına taşırmayın. Birden fazla alana mühür basmayın. Birleşik oy pusulasında tercih ettiğiniz alana "TERCİH" mührünü basın ve mührün kurumasını bekleyin. Mühürlediğiniz yer dışta kalacak şekilde oy pusulasını katlayıp zarfa koyun.
Zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın.
ENGELLİ SEÇMENLER
Görme engelliler; felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelli açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. Bir seçmen birden fazla engelli seçmene yardım edemez.
Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremez oy kullanma sırasında yardım edemez.
İsteyen görme engelli seçmen, yanlarında getirdikleri "Oy Pusulası Şablonu" aracılığı ile oylarını kullanabilirler.
NEYİ OYLAYACAĞIZ?
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini içeren 18 maddelik Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun´a göre, milletvekili sayısı 550´den 600´e çıkarılacak, milletvekili seçilebilme yaşı 25´ten 18´e indirilecek.
TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri 5 yılda bir aynı gün yapılacak. Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği kesilmeyecek.
Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5´ini alan partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebilecek.
Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek.
Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, cumhurbaşkanı tarafından atanacak ve görevden alınacak. Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri ile teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek.
TBMM, üye tam sayısının 5´te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte gerçekleştirilecek.
Cumhurbaşkanının, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis, seçimlerin yenilenmesine karar verirse cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecek. Anayasa Mahkemesinin üye sayısı 17´den 15´e düşürülecek.
TBMM´nin bir sonraki seçimi ve cumhurbaşkanı seçimi, 3 Kasım 2019´da birlikte yapılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!