USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

SULTANŞEHİR ESTETİĞİNE KAVUŞUYOR

SULTANŞEHİR ESTETİĞİNE KAVUŞUYOR

SULTANŞEHİR ESTETİĞİNE KAVUŞUYOR
28-04-2018 07:00
Google News


HAYRULLAH AĞKAŞ

Selçuklu, Osmanlı ve genç cumhuriyet dönemine ait eserleri bünyesinde barındıran Kent Meydanı çevresindeki binaların dış cepheleri tarihi eserlere uygun hale getiriliyor.

Sivas Belediyesi´nin başlattığı projeyle birlikte; açık hava müzesini andıran, dünyanın sayılı meydanları arasındaki tarihi Kent Meydanı´nın güzelliğine güzellik katılacak.

Bir süredir üzerinde çalışılan projenin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi´nde düzenlenen "Sultan Şehir Estetiğine Kavuşuyor" adlı programa Sivas Valisi Davut Gül, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ve il protokolünün yanı sıra projenin uygulanacağı meydan çevresinde işletmesi bulunan esnaflar ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Tanıtım toplantısının açış konuşmasını projeyi hazırlayan ekip adına mimar Ahmet Kaplan gerçekleştirdi. Kaplan, meydanda bulunan binalara uygulanacak dış cephe çalışması hakkında bilgiler vererek bu projenin daha önce uygulandığı illeri de sunumunda anlattı.

AYDIN: ?ŞEHRİMİZDE CİDDİ BİR

TURİZM POTANSİYELİ OLACAKTIR?

Projenin amacından bahseden Belediye Başkanı Sami Aydın ise "Sivas Kent Meydanı Sivas´ın en önemli markalarından bir tanesi. Sivas kadim bir şehir, ecdadımız asırlar önce bize muhteşem bir miras bırakmış. Selçuklu dönemine ait abide diyeceğimiz önemli eserler mevcut. Gerek hükümetimizin politikası, gerekse ülke olarak bu ecdat yadigârının bir hazine olduğu, çok önemli bir değer olduğu algısının her geçen gün güçlendiğini görüyoruz. Başta Divriği Ulu Camii olmak üzere yine Gökmedrese, Şifaiye, Buruciye, Çifte Minareli Medreseleri ayağa kaldırıp fonksiyonlar yükleyip ve çevresiyle de bütün bir yapıya kavuşturduğumuz zaman emin olun şehrimizde ciddi bir turizm potansiyeli olacaktır." dedi.

?SİVAS KENT MEYDANI DÜNYADA

HATIRI SAYILAN MEYDANLARDAN OLACAK?

"Sivas Belediyesi olarak şehrimizdeki bu eserleri ortaya çıkartmak adına adımlar attık." diyen Başkan Aydın, "İlk aşama Tarihi Kent Meydanı´nın açığa çıkarılmasıydı. Bu eserleri gölgeleyecek, etkisini azaltacak nedenleri bertaraf etmemiz gerekiyordu. Temel yaklaşım buydu. Bunun neticesinde bu meydan ortaya çıktı. Henüz süreç tamamlanmadı. Bu meydana bakan tarihi eserlerin ön kısmı rahatladı ama bir de arka yüzleri var. İşte bunlardan bir tanesi Valilik binamız. Geçmişte arka kısmı kamu yatırımlarıyla kapatılmıştı. Bunlar hem şehir içerisindeki trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla, hem de tarihi eserlerin tamamen ortaya çıkarılması amacıyla bir takım çalışmalar başlatıldı. Dolayısıyla bu meydanların altının da bu şehrin hizmetine sunulmasının doğru olacağı kanaatine vardık. Maliyeti yüksek. Yer üstüne yapmak kolay ama yer altına yapmak zor. Buna rağmen maliyet kısmı göz ardı edilerek bu alanın altına 3 kat otopark yaptık. Yaklaşık 800 araç kapasiteli. Aynı şekilde Kongre Müzesi´nin ve Jandarma Binası´nın olduğu alanın etrafını da açıyoruz. Bu projeleri de dahil ettiğimiz zaman emin olun Sivas Kent Meydanı dünyada hatırı sayılan, markalaşmış meydanlardan bir tanesi olacak." ifadelerini kullandı.

?ÇOK FAZLA DEĞİŞİME

UĞRAMIŞ BİR ŞEHİR DEĞİLİZ?

"Selçuklu güzel, Osmanlı güzel. Bir de bizim yaptığımız Cumhuriyet eserleri var." diyen Başkan Aydın, "Cumhuriyet dönemi yapılarının niteliksiz olduğu, çevreyle uyumlu olmadığı, günümüzdeki ihtiyaçlara cevap veremediği bir gerçek. Elbette bağımsız bölgelerin içine müdahale etmeden en azından çevreyle uyumlu bir cephe çalışması bizim arzumuz ve hedefimiz. Sivas geneli için tabela kirliliğinin ortadan kalkması lazım. Eğer hedefimiz 2023 ise 2050, 2070´ler ise bizim bu anlayışa göre adımlar atmamız gerekiyor. Bunlar üzerinde ciddi çalışmalar yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Cephelere bir standart getirtmemiz lazım. Bir uyum, standart olmalı. Madem şehrimizi marka bir şehir yapmak istiyoruz, daha yaşanabilir bir şehir olmasını istiyoruz, turistlerin daha çok gelmesini istiyoruz, velhasıl onlardan para kazanmak istiyoruz. Bizim turizmdeki potansiyelimizi arttırmamız lazım. Anadolu´daki tek farkımız şu; çok fazla değişime uğramış bir şehir değiliz. Bu bizim için büyük bir artı. Sivas´ın turizm noktasında ciddi bir atılım yakalaması için bir engel göremiyorum." dedi.

VALİ GÜL: ?ORTADA BİR ÇALIŞMA

PROJE OLMASI ÇOK ÖNEMLİ?

Ardından söz alan Vali Davut Gül de "Belediye Başkanımızı ve ekibini tebrik ediyoruz. Bir çalışma yapıyor ve onun üzerinde konuşuyoruz. Hiç şüphesiz hepimizin kendimize göre bakış açısı var, hepimizin doğrusu ayrıdır, ortak bir kanaat çok önemli. 2019 çok önemli birincisi hızlı tren geliyor, ikincisi kongrenin 100. yılı... Şehrin buna hazır olması lazım.  Şehir mimarisiyle, mutfağıyla, restorasyonuyla, ulaşımıyla, insanıyla hazır olacak. Burada yapılan çalışma önemli, yapılacak olan düzenleme mevcuttan kötü diyemeyiz. Benim kanaatim vatandaş olarak şu aynalı çarşının mümkünse kalkması lazım, değilse üstündeki iki katın kalkması lazım. Belediye binasının, Kızılay´ın kalkması lazım. Telekom binasının kalması lazım. Şehir parkıyla beraber bunun ilk aşamasını başkanımız gösterdi, mevcut orduevinin yeri,  jandarma binasının arkasındaki lojmanlar ve Selçuk Anadolu Ortaokulu´na kadar giden kısım... Şehir meydanındaki yeşil alan bu kısımda da olacak. Yürüyüş yolları, bisiklet yolları olacak. Belediye Başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyor, tebrik ediyorum. Ortada bir çalışma proje olması çok önemli." şeklinde konuştu.

Tanıtım toplantısı sonrasında görüşlerini beyan eden katılımcıların neredeyse tamamı projeyi beğendiklerini ve uygulanması gerektiğini ifade ederek Başkan Aydın´a teşekkürlerini iletti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!