USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Tedbirler Üst Seviyede

Tedbirler Üst Seviyede

Tedbirler  Üst Seviyede
14-03-2020 07:00
Google News


Fatih TABUR

Dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de dün ikinci vakasına rastlanan koronavirüse karşı ülke genelinde teyakkuza geçildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi´nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın başkanlığında bakanlar ve ilgili kurumların katılımıyla gerçekleştirilen Sağlık Politikaları Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarına alınan önlemlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yaklaşık 5 saat süren toplantının ardından koronavirüse karşı bugüne kadar alınan tedbirler ve bundan sonra atılacak adımlar hakkında bilgi veren Kalın, küresel hale gelen salgına karşı ülke olarak etkin ve başarılı bir mücadele verildiğini belirtti.

Uzmanların, ilgili kurumların, birimlerin, sağlık kurulunun tavsiyeleri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın talimatıyla alınan tedbirlerin kararlı bir şekilde uygulandığını dile getiren Kalın, bu tedbirlerin devam edeceğini söyledi.

Salgınla mücadelenin sağlık, eğitim, ulaşım, turizm, ekonomi, savunma ve diğer alanlarda başarılı bir şekilde devam ettirilebilmesi için rehavete ve paniğe kapılınmaması gerektiğine dikkat çeken Kalın, yapılan resmi açıklamaların ve tavsiyelerin titiz bir şekilde uygulanmasını istedi.

?YÖK KOORDİNASYONUNDA BELİRLENECEK?

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi´nde gerçekleştirilen koronavirüs toplantısının ardından alınan tedbirleri sıralayan Kalın, ?Cumhurbaşkanımızın başkanlığında tedbirler paketi muvacehesinde bir dizi kararlar alındı. Öncelikle ilk, orta ve lise okulları 16 Mart´tan itibaren bir hafta tatil edilecek. Dolayısıyla ara tatil önceye alınmış olacaktır. Daha sonra 23 Mart itibarıyla da uzaktan eğitim yöntemi ile internetten ve televizyon kanallarından öğrencilerimizin eğitimlerine devam etmeleri imkanı sağlanacaktır. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığımız güzel kapsamlı, bir çalışma yaptılar.  İkinci olarak üniversitelerimizle ilgili yine 16 Mart´tan itibaren 3 hafta boyunca üniversitelerimiz de tatil edilecektir. Bu çerçevede bu 3 haftalık tatilin nasıl koordine edileceği ve eğitim açısından telafi edileceği konusu da YÖK koordinasyonunda belirlenecek. Üniversitelerle istişare etmek suretiyle eğitim programı tanzim edilecek, böylece üniversite eğitiminde kaybın olmaması için gerekli tedbirler de alınacaktır? dedi.

?TECRİT ÇOK ÖNEMLİ?

Kamu görevlilerinin yurt dışı ziyaretleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi hazırlandığının altını çizen Kalın, ?Buna göre de fevkalade bir durum olmadığı müddetçe kamu görevlilerinin yurt dışına çıkışı izne tabi olacaktır. Dolayısıyla burada da tedbirlerin titiz bir şekilde uygulanması noktasında kamu görevlileri üzerine düşeni bu mekanizma vesilesiyle yerine getirmiş olacaklardır. Tabi vatandaşlarımızın yurt dışına çıkışları konusu da bugün gündeme alınan başlıklardan biriydi. Tavsiyemiz yine fevkalade bir durum söz konusu olmadıkça vatandaşlarımızın yurt dışı seyahatlerini bir müddet ertelemeleri yönündedir. Daha önce Sağlık Bakanımızın da ifade ettiği gibi yurt dışından Türkiye´ye gelen vatandaşlarımızın da mutlaka kontrollerini yaptırarak kendilerini 14 gün tecrit etmeleri, karantina altına almaları büyük önem arz etmektedir. Bu süreci, el birliğiyle ne rehavete ne de paniğe kapılmadan, inşallah birlikte atlatma imkan ve kabiliyetine sahibiz" diye konuştu.

Dünyadaki tabloya bakıldığında şu ana kadar Türkiye´de alınan tedbirlerin son derece etkili olduğunu belirten Kalın, bu kararlılıkla bir panik havası yaratmadan ama rehavete de kapılmadan tedbirleri uygulamak suretiyle bu süreci yürüteceklerini sözlerine ekledi.

PROGRAMLAR İPTAL EDİLDİ

Öte yandan ilimizde de koronavirüse karşı tedbirler üst seviyeye çıkartıldı. Sivas Belediyesi salgının yayılma riskine tedbir olarak ay sonuna kadar konser, söyleşi, konferans gibi etkinlikleri iptal etti. Belediyeden yapılan açıklamada, ?Ülkemizin içinde bulunduğu koronavirüs (Covid-19) salgınının yayılma riskine karşı, önlem olarak 31 Mart 2020 tarihine kadar olan konser, söyleşi, konferans, sergi, açılış vb. etkinliklerimiz iptal edilmiştir. Gösterdiğiniz anlayış için teşekkür eder sağlıklı günler dileriz? denildi.

Halk otobüslerinde ve terminalde dezenfeksiyon çalışmalarına hız veren Sivas Belediyesi, dün Cuma namazı öncesi camilerde de dezenfeksiyon  işlemi yaptı. Veteriner İşleri ve Temizlik Müdürlüğü ekipleri camilerde adeta seferberlik başlattı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi´nde gerçekleştirilen koronavirüs toplantısının ardından sosyal medyadan paylaşımda bulunan Vali Salih Ayhan ise  öğrencilere; ?İlk, orta ve lise eğitimi veren okullar, 16 Mart´tan itibaren bir hafta tatil edilmiştir. Sevgili çocuklar, bu kısa molayı bol bol kitap okuyarak, konu tekrarı yaparak, aile içi etkinlikler yaparak,  resim yaparak, müzik dinleyerek daha verimli geçirebilirsiniz? tavsiyesinde bulundu.

Dün Cuma namazı hutbesinde de koronavirüs salgınına karşı vatandaşlar uyarıldı. Hutbede, temizlik kurallarına uyulması konusunda uyarı yapılırken, camilerde ortak tespih değil şahsi tespih kullanılması da istendi.

Hutbede, şu uyarılar yer aldı: Bu salgından korunmak için öncelikle beden, kıyafet, yiyecek ve çevre temizliğine dikkat edelim. Bulunduğumuz ortamı sık sık havalandıralım. Öksürdüğümüz ya da hapşırdığımız zaman tek kullanımlık mendillerle veya dirseğimizin iç kısmıyla ağzımızı kapatalım. Kalabalık ortamlardan uzak durmaya gayret edelim. Özellikle lavabo, abdesthane, kapı kolu ve masa üstleri gibi el temasının yoğun olduğu alanları temiz tutalım. Camilerimizde ortak tespihleri kullanmak yerine parmaklarımızla ya da şahsi tespihimizle tesbihatımızı eda edelim. Şayet yurt dışı seyahatinden dönmüşsek, on dört gün boyunca evimizden dışarı çıkmamaya özen gösterelim. Umre ziyaretinden dönenlerin de bu hususa dikkat etmesini ve ziyaretçi kabul etmemesini sağlayalım. Belli bir yaşın üzerinde olanlar koronavirüsten daha fazla etkilenmekte ve risk grubunda yer almaktadır. Dolayısıyla bu günlerde yaşlılarımız evlerinde istirahat etmeli ve kalabalık ortamlardan uzak durmalıdır. Yaşadığımız salgın hastalık karşısında hem kendi sağlığımızı hem de çevremizdekileri korumak için tedbirli davranalım. Aksi halde kendi sağlığımız yanında başkalarının sağlığını da tehlikeye atacağımızı, bunun da kul hakkı olacağını unutmayalım.?

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!