USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

TEŞViKLER ESNAFA NEFES ALDIRACAK

TEŞViKLER ESNAFA NEFES ALDIRACAK

TEŞViKLER ESNAFA NEFES ALDIRACAK
21-02-2017 06:00
Google News


HAYRULLAH AĞKAŞ

"Başkanlar Konuşuyor" köşemizde siyasi partiler ve sendikaların ardından ilimizde faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarını konuk etmeye devam ediyoruz. Bugün köşemizde Sivas Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası Başkanı Hasan Coşkun Erkmen´i konuk ettik.
Erkmen, Oda yönetimi olarak ilimizde yaptıkları faaliyetler hakkında gazetemize bilgi verinken, en çok önem verdikleri konunun ilimizdeki muhasebeci ve mali müşavirlere yönelik düzenledikleri eğitim programları olduğunu kaydetti.
İşte Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası Başkanı Hasan Coşkun Erkmen ile gerçekleştirdiğimiz röportaj:
Hasan Coşkun Erkmen kimdir?
Kısaca tanıyabilir miyiz?
1954 Elazığ Doğumluyum. 1970 yılından itibaren de Sivas´ta ikamet etmekteyim. 47 yıldır yaşamımızı burada idame ettiriyoruz. Sivas artık bizim memleketimiz konumuna geldi, 47 yıllık Sivaslıyım. Evli ve 2 çocuk sahibiyim. Mali Müşavirlik mesleğine 1970 yılının 11. Ayında adım attık. Ama bir fiil kendi adımıza çalışmaya 1980 yılından itibaren başladık. 1984-1987 yılları arasında Odamız henüz kurulmamış ve dernek faaliyetleri yürütülüyordu. O dönemde Yönetim Kurulu üyeliği görevinde bulundum. 1987-1989 yılları arasında Dernek başkanlığı yaptım. 13 Haziran 1989 tarihinde meslek yasamızın kabulü ile bizlere müteşebbis heyet görevi verildi. Müteşebbis heyetinde 6 ay başkan yardımcılığı yaptım. Akabinde de 1990 yılında Odamızı kurarak, ilk seçime girdik. Bu seçimlerde de yönetim kurulunda yer alarak, 2. Başkan olarak görev yaptım. Bundan sonraki yıllarda zaman zaman odamızın üst kurul delegeliğinde bulundum. 2008 yılında tekrar yönetime talip olduk ve yönetimde yer aldım. 2013 yılında yapılan seçimlerle birlikte de Başkanlığa seçildim. O günden bugüne kadar da Başkanlık görevini yürütüyorum. Uzun yıllardır odamıza ve mesleğimize fiili olarak hizmet ediyorum, önümüzdeki süreçlerde de hizmete devam edeceğiz.
Muhasebe ve Mali Müşavirlikle ilgili biraz
bilgi verebilir misiniz?
Mesleğimizle ilgili olarak muhasebenin ne olduğuna değinmek istiyorum. Muhasebe evrende her şeyin temeli olan, matematik biliminin ekonomiye uzanan bir kolu olan muhasebe, işletmelerin mali nitelikteki işlemlerini ve olaylarının para ile ifade edilerek, kayıt altına alınan bir meslektir. Mesleğimizin konusuna gelince işletmelerin faaliyetlerini ve işlemlerini sağlıklı ve güvenilir şekilde işleyişinin sağlanması, faaliyet sonuçlarının ilgili mevzuat çerçevesinde denetlenmesi, değerlendirmeye tabi tutularak gerçek durumunu ilgililerin resmi mercilere tarafsız bir şekilde sunmak mesleğimizin ana konularından birisidir.
Meslek Yasası ne zaman yürürlüğe girdi?
Ayrıca yasanın getirdiği avantaj veya
dezavantajları oldu mu?
Meslek yasamız uzun yıllardır beklenen bir yasaydı. Ta ki 1989 yılına gelene kadar çok çabalar verildi. Ancak 1 Mart 1989 yılında meclise sunuldu ve 13 Haziran tarihinde de 3568 sayılı yasa olarak kabul edildi. Daha önceleri mesleğimize girmek çok basitti. Her hangi bir kriter aranmıyordu. Örnek verecek olursak, vergi dairesinde, maliyede, emlakçı olarak kayıt yaptırıp, yanına da muhasebeci ibaresini de koymuş olsanız dahi her hangi bir belge kriter aranmadan bu mesleği yapma şansına sahiptiniz. Ancak yasal statüye kavuştuktan sonra tabi ki mesleğe girişte bazı kriterler aranmaya başlandı. Bunlardan en önemlisi hukuk, iktisat, maliye, işletme vb. konularda eğitim veren fakültelerden 4 yıllık eğitim süresinin tamamlanması gerekiyor. Bu eğitimin ardından staja başlama sınavına kazanmak, 3 yıl boyunca staj görüp, stajın sonunda da yeterlilik sınavlarını geçerek, mesleğe girebiliyorsunuz. Buradaki staja başlama sınavı gerçekten çok zor. Türkiye genelindeki başarı oranı yüzde 10´u bulan bir sınav. Hatta bu son dönemlerde yabancı dil mecburiyeti de getirildi. Bu nedenle yüksek okul bitirmekte artık yeterli değil. Yani bir mali müşavir olabilmek için uzun bir zaman gerekiyor. En kötü şartlarda 8-9 yıl gibi bir süreç geçirmeniz gerekiyor. Aslında bu durum bu mesleğe girmek isteyenlerin zaman zaman gözünü korkutuyor. 20 yaşında üniversiteyi bitirmiş olsa, mesleğe girişi 25-26 yaşını buluyor. Bu da tabi ki ülkenin bugünkü şartlarında biraz zor oluyor. Ama mesleğimiz, geleceği olan bir meslektir. Dünyada ticaret devam ettikçe, muhasebeye ihtiyaçta devam edecektir.
Oda olarak
yürüttüğünüz
çalışmalarla ilgili bilgi
verir misiniz?
Oda olarak bizim öncelikle olmazsa olmazlarımızdan bir tanesi meslek mensuplarımıza branşımız üzerinden eğitim seminerleri, sosyal faaliyetler düzenlemektir. Biz bunu göreve geldiğimiz günden itibaren sürekli olarak eğitimlerimizi yapıyoruz. Meslektaşlarımızı güncel mevzuatlar hakkında bilgilendiriyoruz. Kaynaşmayı, birlik ve beraberliği sağlamak adına sosyal aktiviteler yapıyoruz. Oda olarak her zaman meslektaşlarımızın sıkıntılarını çözme konusunda yanlarındayız. Maddi ve manevi olarak her zaman üyelerimizin yanında olmaya gayret gösteriyoruz.
Önümüzdeki hafta 1-7 Mart Muhasebeciler
Haftasını kutlayacaksınız. İlimizde yapacağınız
etkinlikler hakkında bilgi verebilir misiniz?
Önümüzde 1 Mart süreci yaklaşıyor. 1 Mart bizim için gerçekten de çok önemli bir gündür. Meslek yasamızın kabul edilme tarihi 13 Haziran 1989´dur. 1993 yılına kadar Muhasebeciler günü bu tarihte kutlanmaktaydı. Ancak yaz ayı olması nedeniyle bu tarihte yapılan etkinlikler biraz sönük geçiyordu. 1 Mart bizimle ilgili yasanın TBMM´ye sunulduğu gündür. Bu nedenle çok büyük bir önem arz etmektedir. 1994 yılından sonraki süreçte Muhasebeciler günü 1 Mart tarihi olarak belirlendi. 2008 yılına kadar 1 Mart Muhasebeciler günü olarak kutlanmaya devam etti. Sonrasında da 1 günün yeterli olmadığını öngördük. Bunu 1-7 Mart Muhasebeciler Haftası olarak kutlamaya karar verildi. 2008 sonrası 1-7 Mart tarihleri Muhasebeciler haftası olarak kutlanmaya devam ediyor. 1 Mart tarihinde ilimizde de bir takım etkinliklerimiz olacak. Sabah saat 09.00´da kent meydanında Atatürk Anıtına çelenk sunacağız. Akabinde Vali Beyi, Belediye Başkanımızı, Defterdarlık ve SGK´yı ziyaret ettikten sonra, odamızda bir kokteyl vereceğiz.
İlimizdeki Muhasebeciler ve Mali Müşavirlerle
ilgili bilgi verir misiniz?
Odamızın üye sayısı 342´tir. Bu 342 üyemiz, Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir olarak ikiye ayrılıyor. 42 serbest muhasebeci ve 300´de Serbest muhasebeci ve mali müşavir üyemiz var. Ayrıca yine odamızın üyelik şartları aktif çalışan ve pasif çalışmayan ikiye ayrılıyor.
İlçelerde Şarkışla´da 12, Suşehri´nde 4, Divriği´de 4, Gürün´de 4, Altınyayla´da 2, Gemerek´te 2, Zara´da 1, Hafik´te 1, Kangal´da 1 ve Yıldızeli´nde de 1 olmak üzere 37 meslek mensubumuz var. En fazla meslek mensubumuzda konum ve iş hacmi itibariye Şarkışla ilçesidir. Merkezde 150 büromuz faaliyet göstermektedir. Bu 150 büroda da 200 civarında meslek mensubumuz var. Bazı bürolarımızda ortaklık olarak faaliyet gösteriliyor. Türkiye geneline baktığımızda üst birliğimiz TÜRMOB 4 bin 731 yeminli mali müşavir, 100 bin 170 serbest muhasebeci ve serbest muhasebeci ve mali müşavirden oluşuyor. Bu da toplam 105 bin 360 üyemiz olduğunu gösteriyor. Bunun yanı sıra Sivas´ta kendi odamızda dahil olmak üzere Türkiye genelinde yaklaşık olarak 25 bin civarında da stajyerimiz bu mesleğe girebilmek için staj görüyor. 81 ilin tamamında faaliyet gösteriyoruz ancak 77 ilde odamız var. Bazı illerimiz diğer illere bağlı olarak hizmet veriyor.
Bizim mesleğimizin sevindirici bir yanı da Türkiye geneline baktığımız zaman 28 bin 778 bayan meslek mensubumuz var. Bu oranladığımız zaman yaklaşık olarak meslek mensuplarının yüzde 27´sinin bayan olduğunu gösteriyor. Bu oran da bayanların bu mesleğe ne kadar rağbet gösterdiğini ortaya koymuş oluyor.
15 Temmuz darbe girişimi
ilimizdeki ekonomiyi etkiledi mi?
2016 yılı ekonomik açıdan ülkemizde bir hayli sıkıntılı geçtiğini gözlemleyebiliyoruz. Bizim için yüz karası ve utandırıcı olan bir 15 Temmuz darbe girişimi olayını yaşamamız, haince yapılan saldırılarla karşı karşıya kalmamız ister istemez ekonomimizi de sıkıntıya soktu. Zaten coğrafi konum olarak bulunduğumuz bölge itibariyle yıllardır biz terörle mücadele ederek de ekonomik yönden sıkıntı çekiyoruz. Esnafımız zor günler geçiriyor ama hükümetimiz de son zamanlarda çıkarmış olduğu teşviklerle, özellikle sosyal güvenlik konusunda, milli istihdamı artırma amacıyla çıkarılan teşviklerle esnafımıza destek oluyor. 2017 yılında işe alınacak işçilerin tüm sosyal güvenlik primlerini, vergi boyutlarını hükümetimiz karşılayacak. Bu da piyasaya biraz olsun canlılık getirecek ve istihdamın artırılmasına yol açacaktır. Bu tutar yaklaşık olarak 800´e yakın bir kısmı devletimiz karşılayacak. İşverenimiz ise sadece işçiye çıplak brüt ücret olan bin 404 lirayı verecektir. Bunun yanı sıra firmalarımız genelde kendi öz kaynakları kısıtlı olan firmalardır. Biz işin içinde olduğumuz için daha iyi biliyoruz. Daha çok banka kredileriyle işlerini çevirebilen sanayicimiz ve esnafımız var. Son dönemlerde de bankalar bu krediler konusunda biraz geri durmaya başladılar. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan konuşmalarında sık sık bu bankalar karşı uyarılarda bulunuyor. Ancak ilimizdeki esnaflar istedikleri gibi krediyi bankalardan alamıyor. Piyasanın canlanabilmesi için, ekonominin canlanması için bankaların bir an evvel sanayicinin, tüccarın ve esnafın kredilerini açmaları gerekiyor.
Ekonomide bütün ülke halkına büyük işler düşüyor. Hepimiz fedakârlık yaparak, destek olmaya çalışacağız. Bu ülke bizim. Bu vatan bizim. Gidecek başka bir yerimiz yok. Gidecek başka bir yerimiz yok. Zaten kanımızın son damlasına kadar da ülkemizden ayrılmayız. Bu vesileyle hep beraber el ele verip, ülkemizin kalkınması için üzerimize düşen ne varsa yapmalıyız. Bizlerde Mali Müşavirler Odası olarak ilimizdeki yapılacak her türlü çalışmada her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu her platformda dile getiriyoruz.
İlimizle kalkınmasına yönelik yapılacak
çalışmalarla ilgili sizin fikirleriniz nelerdir?
Üretime yön vermeliyiz. İlimiz genelinde üretim konusunda çok zayıf kalıyoruz. Sivas´a baktığımı zaman sanayi yönünden iyi bir yerde değiliz. Ama Sivas´ta neler yapılabilir? Biz Ticaret ve Sanayi Odasındaki Başkanlar Kurulunda da yerelde ve genelde olan projelerimizi ilgili birimlere sürekli aktarıyoruz. Yine ilimizde turizm sektöründe ataklar yapılmalı. Tarih ve kültür şehrini ön plana çıkartıp, dışarıdan insanları nasıl buraya getirebiliriz. Bunların çalışmalarının yapılması gerekiyor. Son zamanlarda ilimizdeki kaplıca turizminde önemli atılımlar yapıldı. Yine Yıldız Dağı hizmete girdi. Diğer illerde bu değerlerimizin tanıtımlarını iyi bir şekilde yapmamız gerekiyor. Biz oda olarak il dışındaki her toplantımızda Sivas´ın değerlerini, önemli merkezlerini il dışındaki vatandaşlarımıza aktarmaya çalışıyoruz. Özellikle Divriği Ulu Camii´nin görülmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Yine Kangal Balıklı kaplıcamızın tanıtımı çok iyi bir şekilde yapılmalıdır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!