USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Toplumu Eğiten Kadınlarımızdır

Toplumu Eğiten Kadınlarımızdır

Toplumu Eğiten  Kadınlarımızdır
11-12-2019 07:00
Google News


Ahmet TIRPAN

Sivas Kongresi´nin 100. yılı etkinlikleri kapsamında, Sivas Anadolu Kadınları Müdafa-i Vatan Cemiyeti´nin 100. kuruluş yılı münasebetiyle ?Milli Mücadele Dönemi Kadın ve Erkek Kıyafet Sergisi´ ve  ?Milli Mücadelede Kadın ve Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti´ konulu panel düzenlendi.

Vali Salih Ayhan ve eşi Zeynep Akkiraz Ayhan, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ve eşi İlkay Bilgin ile protokol üyeleri ve eşleri, Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi´nde gerçekleştirilen programda ilk olarak Milli Mücadele Dönemi Kadın ve Erkek Kıyafet Sergisi´nin açılışını gerçekleştirdi. Sergiyi gezen Vali Ayhan ve beraberindekiler, kıyafetler hakkında bilgi aldı.

TÜRK KADINININ KAHRAMANLIKLARI ANLATILDI

Serginin ardından Milli Mücadelede Kadın ve Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti konulu panele geçildi. Prof. Dr. Recep Toparlı moderatörlüğünde; Zeynep Akkiraz Ayhan, Ergün Tarıkahya ve Filiz Aydoğan´ın konuşmacı olarak katıldığı panelde milli mücadele yıllarında Türk kadının yaptığı kahramanlıklar ve vatan sevgisi işlendi.

?ADALETİNİZDEN YOKSUN BIRAKMAYIN?

Panelde, Ergün Tarıkahya ve Filiz Aydoğan´ın konuşmalarının ardından söz alan Zeynep Akkiraz Ayhan, Türk kadınının milli mücadele döneminde; cephede, meydanlarda, mitinglerde erkeklerle birlikte görev aldığını anımsatarak "Cemiyetler kurarak kurtuluş fikrini yaymaya çalışmış ve cepheye teçhizat göndermişlerdir. O dönemin sosyal hayatına bakıldığında bunlar devrim sayılacak olaylardır elbette. Toplumları yetiştiren, eğiten, nesil üreten kadınlarımızdır. Türk kadını; vatanı ve namusu için gözünü kırpmadan can veren evlatlar, bilimin ışığında ülkesini kalkındıran adamlar, yiğit doğuran analar yetiştirmeye devam etmektedir. Erkekler, bu vatanın korunması, ilelebet Türk yurdu kalması için eşlerinizi seçerken, onların sadece güzelliğine değil, maharetlerine de bakıp seçiniz. Onların nasıl evlat yetiştireceğini tahayyül ederek eş seçiniz ve seçtiğiniz eşlerinizin size her daim yoldaş olması için onu ilginizden, sevginizden, merhametiniz ve adaletinizden yoksun bırakmayınız ki bu vatana layık evlatlar yetiştirmeye devam etsinler" dedi.

Panelin kapanış konuşmasını gerçekleştiren Vali Ayhan ise; Türk milleti için dönüm noktası olan Milli Mücadele döneminde, kadın-erkek, genç-yaşlı demeden bir milletin topyekûn siper olduğunu belirterek, "Yurdumuzu işgal eden düşman birliklerine karşı mücadele edenler arasında en önemli unsurlardan biri de Türk kadınları olmuştur. 93 Harbinde Ruslarla mücadele eden Nene Hatun ile başlayan Türk kadınının memleketi düşmanlardan kurtarma azmi Milli Mücadele´de had safhaya ulaşmıştır. Milli mücadele kadın kahramanları yüzyıllar geçse de unutulmayacak isimlerdir. Her birinin destansı mücadelesi her zaman gönüllerimizde yaşayacaktır. Savaşı, kadınıyla erkeğiyle tüm bir milletin varoluş mücadelesiydi.  Kara Fatma, Şerife Bacı, Halide Edip, Yörük Ali, Çete Ayşe, Abdurrahman Kadınlar sadece cephe gerisinde değil, cephede muharip olarak görev alarak milli mücadelenin başarıya ulaşmasında rol oynadılar. Kurtuluş Peşaverî, Halime Çavuş, Tayyar Rahime, Sütçü İmam, Gördesli Makbule Milli Mücadelenin kadın kahramanlarından bazılarıdır. Bu kadınlar Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinde ve Türkiye Cumhuriyeti´nin kurulmasında büyük emek sarf etmiş ve gayret göstermişlerdir. Şüphesiz tarihi kayıtlara girmeyen nice kadın kahramanlarımız da vardır. Melek Reşit Hanım da Ulusal Bağımsızlık Savaşı´nın örgütlenme evresi olarak kabul edilen 1919 yılı içinde, kuruluşuna ön ayak olduğu Sivas Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti aracılığıyla ülkenin kurtuluşuna dolaylı ama kesin bir katkı sunmuş kadınlardandır" açıklamasında bulundu.

Öte yandan programda Sivas Devlet Türk Halk Müziği Korosu da sevilen türküleri seslendirdi.

Programa; Cumhuriyet Kadınları Derneği, Çiftçi Kadınlar Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Eğitim Bir-Sen Kadın Komisyonu, Hacı Bektaş Veli Derneği, KADEM, Kimsesiz Çocukları Koruma ve Yardımlaşma Derneği, Sivas MÜSİAD Kadın Çalışma Kurulu, Sivas 58 Kadın Girişimcileri ve Dayanışma Derneği, Sivas Buruciye Sultan kadınlar Derneği, Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği, TSO Kadın Girişimciler Kurulu, Türkiye Yardım Sevenler Derneği Sivas Şubesi, Üretici Kadın Girişimcileri Dayanışma Derneği, lise öğrencisi kız çocukları da katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!