USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

TOPRAĞA SU İNSANA EĞİTİM

TOPRAĞA SU İNSANA EĞİTİM

TOPRAĞA SU İNSANA EĞİTİM
25-08-2017 05:00
Google News


Hayrullah AĞKAŞ

Ahmet TIRPAN

3 yıl içerisinde tarımda çok iyi noktalara geleceğimizi ifade eden Bakan Fakıbaba, ?Sivas´ta önemli işler yapacağız. Çok çalışmamız gerektiğine inanıyoruz. Biz suyu toprakla buluşturur, insanları eğitirsek başarırız. İlkokuldan, liseden, üniversiteden insanları, çiftçileri eğittiğimizde Türkiye´nin önü açılacaktır. Biz çalışacağız ve üreteceğiz? dedi.

Tarım noktasında Sivas´ın bugününün dünden daha iyi olduğunu ifade eden Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ?Tarım meşakkatli ve zordur. Tarlaya atılan bir çekirdekten bin bostan bitirmek Allah´ın rahmetinin bir tezahürüdür. Çiftçi bu milletin temel direğidir. İnsan tarım sayesinde üretmenin bahtiyarlığına erer. Tarımla Türkiye´yi besliyoruz. Sivas halkının yüzde 66´dan fazlası geçimini tarımdan sağlıyor? dedi.

 

4 Eylül Kongresi´nin yıldönümü etkinliklerine AGROSİVAS 2017 Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı´nın açılışıyla start verildi. Okullar Bölgesi´nde bulunan fuar alanında gerçekleştirilen açılışını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz yaptı.

Programa Bakanlar Fakıbaba ve Yılmaz´ın yanı sıra Sivas Valisi Davut Gül, AK Parti ve CHP Milletvekilleri, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım diğer protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla başlayan program protokol konuşmalarıyla devam etti.

ÇOK ÇALIŞACAĞIZ VE ÇOK ÜRETECEĞİZ

Törende konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, ?Suyu toprakla buluşturduğumuz zaman ben çiftçilerimizin çok önemli üretimler yapacağını biliyorum. Benim çiftçi arkadaşlarım mükemmel, çalışkan ve samimi insanlar. Sivas´ta değerli Bakanımız İsmet Yılmaz ile birlikte önemli işler yapacağız. Çok çalışmamız gerektiğine inanıyor, çok az uyuyoruz. Biz suyu toprakla buluşturur, insanları eğitirsek başarırız. İlkokuldan, liseden, üniversiteden insanları, çiftçileri eğittiğimizde Türkiye´nin önü açılacaktır. Biz çalışacağız ve üreteceğiz. Eğer biz istişare eder, diyalog kurar ve güvenirsek gerçekten üretim yaparız? dedi.

ASIL DEVLET SİZSİNİZ

Bazı konuna kendisine şikâyetler geldiğini belirten Bakan Fakıbaba, ?Kiranın yüzde 75´ini Tarım Bakanlığı alıyor, yüzde 25´ini köylü kardeşlerimize veriyor. Ben bunun tam tersi olması gerektiğini düşünüyorum. Asıl devlet sizsiniz. Biz sizin için varız ve size hizmet edeceğiz. Siz olmazsanız valla biz hiçbir şeye yaramayız. Öncelik sizsiniz. Biz üretene saygı duyacağız. Arada katma değer sağlayan bütün arkadaşlarımıza saygı duyuyorum. Katma değerden sonra tüketenlere de saygı duyuyorum. Üreten katma değer sağlayan kasabından manavından ithalatçısından ve tüketicisine kadar herkesin birbirine saygı duyması lazım. Bir kesim sadece bana derse insanlar mutlu olmaz. Ben inanıyorum ki bizim Türkiye olarak önümüz açık? ifadelerini kullandı.

TARIM OMAZSA

YAŞAM OLMAZ

Tarım destekleri konusunda Şanlıurfa ne destek alacaksa aynısını Sivas´a, Konya´ya, Trakya´ya, Ege´ye de vereceklerini kaydeden Fakıbaba, ?Çünkü tarım olmazsa yaşam olmaz. Tarım üretmektir. Gıdayı üreteceğiz, Tarımı üreteceğiz. İnşallah 3 yıl içerisinde hayvancılıkta iyi bir noktaya geleceğiz? diye konuştu.

Tarım konusunda en üzücü örneklerden birisinin Şanlıurfa´da yaşandığını belirten Fakıbaba, ?Harran´a suyu verdik. Suyu olduğu gibi tarlalara akıttık. Vahşi sulamayla toprağı bozduk. Biz o toprağı Suriye´ye gönderdik ve orada organik tarım yapıldığını gördüm. Tarım Bakanı olarak bundan sonra izleyeceğimiz yol kapalı sistemdir. Vahşi sulamaya son vereceğiz. Az olacak ama temiz olacak. Bundan sonra su ve toprağın kıymetini bileceğiz. Su ve Toprak Türkiye´nin vazgeçilmezidir. Bu vesileyle bu yıl Sivas´ta dördüncüsü düzenlenen Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarının hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum? şeklinde konuştu.

SİVAS´IN BUGÜNÜ DÜNDEN DAHA İYİ

Açılış töreninde söz alan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise ?Tarım meşakkatli ve zordur. Tarlaya atılan bir çekirdekten bin bostan bitirmek Allah´ın rahmetinin bir tezahürüdür. Çiftçi bu milletin temel direğidir. İnsan tarım sayesinde üretmenin bahtiyarlığına erer. Tarımla Türkiye´yi besliyoruz. Tarım ihracatında 16 milyar dolara çıktık. Hollanda´da ihracat fazla ama ithalatı Türkiye´den çok daha fazla. Hollanda tarım için ülkemize verilebilecek bir örnek değildir. Ülkemiz birçok tarım ürününde kendisine yetiyor. İnşallah bundan sonra bunu da geliştireceğiz. Sivas halkının yüzde 66´dan fazlası geçimini tarımdan sağlıyor? dedi.

Sivas´taki tarımsal üretimler hakkında bilgiler veren Bakan Yılmaz, ?Sayın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanım Sivas´a ne yapsak azdır. Sivas, Yulafta Türkiye birincisi, buğday ve aspirde Türkiye üçüncüsü, yonca da Türkiye beşincisi, şeker pancarı ve patates üretiminde Türkiye yedincisi, kayısı üretiminde Türkiye sekizincisi, arpada Türkiye dokuzuncusu, süt üretiminde Türkiye yedincisi, Bal üretiminde Türkiye yedincisi, alabalık üretiminde Türkiye beşincisidir. Dolayısıyla da Sivas´ta tarımda ne yapsak yeridir? ifadelerini kullandı.

Sivas´ta göçün devam ettiğini belirten Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:

?Tarımda çalışan da azalıyor ama bu azalmaya rağmen et üretimi artıyorsa, süt üretimi artıyorsa verimliliği yakalamışız demektir. 350 bin tonken 500 bin ton. 2 Bin 374 tonken 2861 ton alabalık üretimi ise bundan 10 kat daha arttı. Allah nasip ederse önümüzdeki dönemde Türkiye´yi de Sivas´ı da hak ettiği yere getireceğiz. Sivas´ı mera hayvancılığı ve yetiştiriciliği yapan 29 ilden biri yaptınız. 200 başa kadar mal alımına yüzde 30 hibe verilecek. Alet ve ekipmana yüzde 50 hibe desteği verilecek. Tarımda Sivas´ın bugünü dünden daha iyi. İnanıyorum ki Sayın Bakanımız Eşref Fakıbaba öncülüğünde daha iyi noktalara geleceğiz. Sivas´ı tarımda Türkiye´nin en önemli illerinden biri yapacağız. Toprağı suyla buluşturmak lazım. Bunun adı bereket. Çiftçiyi bilgiyle buluşturmak lazım. Bunun adı da verimlilik. Bereket ve verimlilik bir araya gelirse Sivas tarımda çok önemli noktalara gelecek.?

ÇITAYI HER SENE

YÜKSELTİYORUZ

Sivas´ın tarım ve hayvancılık potansiyeli yüksek olan bir il olduğunu belirten Vali Davut Gül, bu yıl dördüncüsü düzenlenen tarım fuarlarında her geçen yıl çıtanın daha üst seviyelere çıktığını ifade etti.

Sivas´ta özellikle Devlet Su İşlerinin yaptığı göletler barajlar tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını önemli ölçüde giderdiğini söyleyen Gül, ?Devlet Su İşleri´nin yaptığı bütün çalışmalar kısa süre içerisinde tamamlanacak. Bunun dışında Tarım Bakanlığımızın ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu´nun genç çiftçilere, tesis yapan çiftçilere ve hayvancılık yapan vatandaşlarımıza önemli desteleri var. Bunlar bir araya geldiğinde çiftçilerimize önemli ölçüde katkı sağlıyor. Çiftçilerimizin genel anlamda üç sorunu var. Fiyatlar ucuz, hacim büyük ve dayanıklılığı az üretimler yapılıyor. Bu fuarlarla birlikte çiftçilerimiz dayanıklılık yüksek, hacimi küçük ama pahası yüksek üretim yapar diye umuyorum? dedi.

?ÇİFTÇİLERİMİZ MAĞDUR EDİLMESİN?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise, Sivas´ın tarım arazileri bakımından Türkiye´nin en önemli illerinden birisi olduğunu ve Sivas´ın tam anlamıyla bir tarım kenti olduğunu söyledi.

Sivas´ın tarım potansiyelinin hızla geliştiğini belirten Bayraktar, ?Bin 200´ün üzerinde köy 700 civarında mezra var. Kırsal kalkınmaya merkez olacak bir ilimiz. Böylesine önemli bir ilde Tarım Fuarının düzenlenmesi bizleri mutlu etti. Üreticilerimizle biraz önce görüşme yaptık. ?Bu yıl verim alamadık, borçlarımız çok sizden ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımızdan destek bekliyoruz´ dediler. Ben durumu Sayın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba´ya ilettim. Tabi bu kararname ile yapılacak bir iş ama biz görevimizi yapıp Sayın Bakanımıza duruma ilettik. Umuyorum ki çiftçilerimizin zararı karşılanır ve çiftçilerimiz mağdur edilmez? diye konuştu.

?SİVASLI BİLMİYOR?

Tarım Fuarının açılışında konuşan TSO Başkanı Osman Yıldırım da ?Sivas Valiliği´nin koordinesinde, Sivas Belediyesi´nin desteğiyle İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ticaret Borsası ve Ziraat Odası´ndan oluşan bir platformumuz var. Bu platformumuzun ortak çalışmasıyla fuarın bu yıl dördüncüsünü gerçekleştiriyoruz? dedi.

Tarım Fuarının her geçen yıl daha güzel olduğunu belirten Yıldırım, ?Bunu düzenlememizin amacı Tarım ve Hayvancılıktaki gelişmeleri tarımla geçinenlerin daha verimli üretim yapmasını sağlamak için. İnşallah ayın 7´sinde de Türkiye´de ilk defa sadece Sivas´ta üretilen ürünlerimizi sergileyeceğiz. Bizim ürettiğimiz ürünler Türkiye´nin her noktasında kabul görüyor ama Sivaslı hemşerilerimiz bilmiyor. Bizde bu ürünlerin tanıtımını yapmak ve hemşerilerimizle tanıştıracağız. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci´nin de katılacağı bir etkinlikle ilimizde üretilen ürünleri Türkiye´ye tanıtacağız? ifadelerini kullandı.

?ÇİFTÇİLERİN EĞİTİMİ ÖNEMLİ?

Açılış töreni öncesinde düzenlenen fuarla ilgili görüşlerini dile getiren Eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Musa Demirci, ?Fuarlar fevkalade önemli çünkü tarımda yenilikleri çiftçilere halka tanıtılan bir durum oluyor. Dolayısıyla hakikaten bunun devam etmesi lazım. Hem teknik hem teknoloji burada tanıtılıyor. Burada eğitim birimlerinin de olması lazım. Çiftçilerimize hangi yenilikler varsa, yalnız traktör alet makine değil, tohum ve ekim hususları noktasında çiftçilere eğitimlerin verilmesi lazım. Ayrıca fuar alanının da değiştirilmesi, yenilenmesi gerekiyor. Bura da belki çiftçinin gözüne hitap edecek, şu tohumdan şunu aldım, şu aleti kullanırsak daha verimli olur gibi tanıtım ve eğitimlerin sürmesi lazım? dedi.

?BİZE KONUŞMA HAKKI VERİLMEDİ?

CHP Milletvekili Ali Akyıldız ise ?Sivas´ta böyle bir fuarın yapılması bizi mutlu ediyor. Maalesef iktidarın baskısını burada da hissettik. Bize fuarın açılışında konuşma hakkı vermediklerini bildirdiler. Tabi bizim için burada konuşmak önemli değil. Biz kimi zaman tarlada, bağda, bahçede, ahırda çiftçimizin yanında olmaya onlarla konuşmaya devam ediyoruz. Çiftçilerimizin sorunlarını yakından takip ediyoruz? ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından Bakan Fakıbaba ve Yılmaz ile diğer protokol üyelerinin de katılımıyla kurdele kesimi yapılarak, Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarının açılışı gerçekleştirildi. Fakıbaba, Yılmaz ve beraberindekiler daha sonra fuarda açılan stantları ziyaret etti.

KANGALLI ÇİFTÇİLER BAKAN´DAN DESTEK İSTEDİ

Bakan Fakıbaba açılış için fuar alanına geldiğinde; Kangallı çiftçiler Kemal Karadağ, Vedat Korkmaz, İhsan Şenol, Muammer Yaman yaşadıkları sıkıntılarla ilgili serzenişte bulundu. İlçe Müdürlüğünün, sorunlarıyla ilgilenmediklerini belirten çiftçiler Yeni Bakan Fakıbaba´dan destek beklediklerini ifade etti.

Toprak Mahsulleri Ofisi´nin (TMO) tekrar açılmasını istediklerini söyleyen çiftçi Kemal Karadağ, ?Bu sene sattığımız buğday para etmedi. Geçen sene 880 liraya sattığımız buğdayı bu sene 820 liradan verdik. Konyalıya bizi peşkeş çektiler. Bu sene verimde %75 kayıp var. Geçen sene tarım kooperatifinden buğday aldık, hepsi çavdara döndü çok az buğday kaldı, sahtekârlık var ortada? dedi.

Karadağ, ?Yaşadığımız sorunları İlçe Müdürüne şikâyet ettik, müfettiş gönderileceği söyledi fakat gönderilmedi ve çiftçi mağdur oldu. Bu sene de borçların ertelenmesini istiyoruz, vatandaşın çalışacak durumu yok. Bir de Kangal´daki TMO´nun tekrardan açılmasını istiyoruz. Rekabet ortamı olmadığı için ürünlerimizi sattığımız adamların istediği fiyattan vermek zorunda kalıyoruz. Mallarımızı almayacaklar diye korkuyoruz ve pazarlık yapamıyoruz. Ürün satışında alıcının verdiği fiyatlara mahkûm oluyoruz, istedikleri fiyatlara alıyorlar mallarımızı. Yeni Bakan Fakıbaba´nın bu gerçekleri görerek sorunlarımızla ilgilenmesini bekliyoruz? ifadelerini kullandı.

/resimler/2017-8/24/1741587654273.jpg

/resimler/2017-8/24/1742419530027.jpg

 

 

/resimler/2017-8/24/1744304375946.jpg

/resimler/2017-8/24/1745027970289.jpg

/resimler/2017-8/24/1745360939938.jpg

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!