USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

TOPRAĞI YORMAYIN!

TOPRAĞI YORMAYIN!

TOPRAĞI YORMAYIN!
25-01-2017 07:00
Google News


AHMET TIRPAN

Turhal Şeker Fabrikası Sivas Ziraat Bölge Şefliği, şeker pancarı üreticilerini uyardı. Şeker Pancarı üretimi yapan çiftçilerin toprağı dinlendirmek zorunda olduğunu ancak buna birçok çiftçinin uymadığını belirten Ziraat Bölge Şefliği yetkilileri, eğer nadas uygulaması olmazsa Sivas´ta ekim alanı kalmayacağını söyledi.  

Sivas´ta şeker pancarı ekicilerine bu yıl dörtlü münavebe uygulamasına geçtiklerini belirten yetkililer, bu uygulamaya uyulmazsa toprağın deforme olacağını ve ilerleyen dönemlerde ekilecek toprak kalmayacağını söyledi. Sivas´ın 2000 yılında dörtlü münavebe uygulamasına geçtiğini belirten yetkililer, çiftçilerin ekim alanını bildiğini ancak uygulamaya dâhil almadığını öne sürdü. Çiftçilerin münavebe uygulamasına uyması durumunda zarar etmeyeceğini kaydeden yetkililer, toprakların çoraklaştırılmaması için kesinlikle dinlendirilmesi gerektiğini söyledi. Sivas´ta Şeker Pancarı üreticilerinin Türkiye ortalamasının üzerinde ekim yaptığını ifade eden yetkililer; ?Geçen yıl şeker pancarı ekicilerine 122 Bin ton kota verildi, bu da demek oluyor ki çiftçi başı 600 ton düşüyor. Bu rakam Türkiye ortalamasının çok üstündedir? sözleriyle Sivas´ın şeker pancarı üretiminde önemli bir merkez olduğunu söyledi.    

?SUNİ GÜBRE VE AŞIRI SULAMA TOPRAĞA ZARAR VERİYOR?

Suni gübre ve aşırı sulama sebebiyle topraktaki tuzun yüzeye çıktığını ve kireçlenme başladığını belirten yetkililer; ?Şeker Pancarı ekiminde toprak aşırı suni gübre ve sulamaya maruz kalıyor, tabii ki bu durumda arazide çoraklaşmaya yol açıyor. Toprağımızda çoraklaşma olduğu zaman bir sonraki nesillere sağlıklı toprak bırakamayız. Şeker pancarı sürekli su isteyen bir bitkidir. Mahsul belki 10 sefer sulanıyor. Toprağı bitiren en önemli şey suni gübreleme ve yağmurlama dediğimiz toprağın yıkanması olayıdır. Yağmurlama sonucunda toprağın tuzu yüzeye çıkıyor ve kireçlenme başlıyor. Bu durum da toprağın çoraklaşmasına yol açıyor. Ayrıca toprağın yüzeyine çıkan kireçlenme birçok bitkiye toksit etki yapıyor yani zehirliyor. Bu durumu bilmeyen çiftçiler günü kurtarmaya çalışıyor ama ileriyi düşünmüyor? ifadelerine yer verdi.

?TOPRAĞI DİNLENDİRMELİYİZ?

Münavebe uygulaması kapsamında toprağın dinlendirilmesi gerektiğini belirten yetkililer; ?Bizim ecdadımız tarımın ilmini bilmeden dahi toprağını bir yıl nadasa bırakırdı. Buğday, arpa, yulaf gibi basit tarımsal ekim yapmalarına rağmen yine de bir yıl tarlayı dinlendirirlerdi. Bunlar basit mahsul olmasına rağmen toprak dinlendirilirken, bunların 20 katı ağırlığındaki şeker pancarı gibi bir mahsul ekiliyor ama yinede toprak dinlendirilmiyor. Bu böyle devam ederse toprak çoraklaştırılır ve mahsul vermez duruma gelir. Günümüzde bunun örneklerini görebiliyoruz. Konya Ovası, Iğdır Ovası gibi önemli tarımsal alanlar çoraklaşmanın eşiğinde. Bu uygulamayı göz ardı eden çiftçiler böylesine önemli bir tarım alanını çoraklaştırdı ve devlet resmen bu bölgeleri karantina altına aldı. Bundan 20 yıl önce Iğdır Ovasında 200 Bin ton pancar üretimi yapılırken şu anda 10 Bin ton üretim yapılıyor. Fark bu kadar açık. Şeker Fabrikaları çiftçilerle yapmış oldukları sözleşmelerde bunu uyguluyor? dedi.

?ÇİFTÇİLERLE SÖZLEŞME İMZALANIYOR?

Münavebe konusunda çiftçilere dayatma yapılmadığını, sözleşmede bu konu hakkında madde bulunduğunu kaydeden yetkililer; ?Şeker Fabrikalarının çiftçilerle yapmış olduğu anlaşmada münavebe konusunda ?Şeker Şirketince tespit edilen ve üreticilerle müşterek kararlaştırılan münavebe planına üreticiler mutlaka uymak zorundadırlar.? Yani bizler bu münavebe uygulamasını tek taraflı yapmıyoruz. Köy yeni ekim sahasına girerse köy heyeti, muhtarı, ekicileri, azaları birleşirler uygulamaya göre köy ekim alanına üçe böler ve bunu bize bildirir. Bu müştereken yapılır ve buna uymak zorundadırlar. Çiftçi buna uymazsa kendisi zarar eder. Bu önemli ama bundan daha önemli bir şey daha var ki toprağımız bizim milli servetimiz ve topraklarımızı kaybedebiliriz? şeklinde konuştu.

?MÜNAVEBEYE UYMAYANLAR İÇİN YAPTIRIM YOK?

Münavebe uygulamasına uymayanlar için hukuki bir yaptırım olmadığını belirten yetkililer; ?Münavebe uygulamasına uymayanlar için bir yaptırım yok. Ekim sahasında ektiği dönümü biz satın alıyoruz ama fazla ektiyse ve ekim alanının dışına çıktıysa biz satın almıyoruz. Yaptığımız sözleşmede bana taahhüt ettiği tonajın dışında pancar alımı yapamıyoruz. Eğer çiftçiler ekim alanının dışında toprağı dinlendirmeden ekim yapmaya devam ederse yakın zamanda bizim topraklarımız da çoraklaşacak? ifadelerine yer verdi.

?TOPRAKLARIMIZI KAYBEDEBİLİRİZ?

Çiftçilerin kısa vadeli düşündüğünü, suni gübre ve aşırı sulamanın uzun vadede toprakları çoraklaştırdığını kaydeden yetkililer; ?Kalın, Mumcu ve arasında bulunan vadide yıllardır bol miktarda pancar tarımı yapılıyor. Çiftçiler belki arazim sıkıntılı diyerek hep aynı yere pancar ekimi yapıyor ama bu durum ilerde çok ciddi sorunlara yol açacak. Bu uygulama ile çiftçiler ancak günü kurtarır, uzun vadede toprakların korunması ve yeniden ekime elverişli olması için toprakları dinlendirmemiz gerekiyor. Ekimi yapılan arazi 3 yıl dinlendirildikten sonra 4´ncü yıl tekrar ekilmelidir? dedi.

?SİVAS, TÜRKİYE´NİN EN BÜYÜK EKİM ALANINA SAHİP?

Sivas´ın arazi bakımından önemli bir konumda olduğunu belirten yetkililer; ?Sivas ili Türkiye´nin en büyük ekim alanlarından biridir. Kızıldağ, İmranlı, Zara, Hafik, Sivas ve Çermik Bölgesi Sivas Ziraat Bölge Şefliğine, Akdağmadeni, Yusufoğlan ve Yıldızdağ´ı vadisine kadar da Yıldızeli Ziraat Bölge Şefliğine bağlı olarak ekim yapıyor. Sivas bu kadar büyük bir ekim alanına sahip ama geçtiğimiz yıl 35 bin dönüm civarında şeker pancarı ekimi yapıldı. Araziye baktığımızda bu durum çok düşük. Çiftçiler belli noktalara tazyik oluşturuyor, halbuki açılabilse daha verimli bir ekim dönemi geçirecekler. Günümüzde Pusat -Özen Barajı faaliyete geçti ve Zara, Hafik ovalarında bulunan arazi bu yıl kapalı sistemle sulanacak. Çiftçiler buradaki bakir tarlalara girmek zorunda. Buralara girmediği sürece kazanç elde edemeyiz. Çiftçilerimiz sulama imkânı kolay, ulaşımı kolay yerleri ekmek istiyor. Çiftçiler ilk etapta sulama imkânlarının kolaylığı ve mesafeden elde edilen kazançla kar ettiğini düşünüyor ama topraklar çoraklaşmaya başlayınca çok büyük zarar edecek? şeklinde konuştu.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!