USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

TÜDEMSAŞ Şubeye Dönüştürüldü

TÜDEMSAŞ Şubeye Dönüştürüldü

TÜDEMSAŞ Şubeye  Dönüştürüldü
05-03-2020 07:00
Google News


Fatih TABUR

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi (TCDD) Genel Müdürlüğü´nün bağlı ortaklıkları olan Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii AŞ (TÜDEMSAŞ), Türkiye Vagon Sanayii AŞ (TÜVASAŞ) ve Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ´nin (TÜLOMSAŞ) birleştirilmesiyle iktisadi devlet teşekkülü olarak Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi (TÜRASAŞ) kurulması kararlaştırıldı.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, dün Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı olarak kurulmasına karar verilen TÜRASAŞ´ın merkezi başkent Ankara olacak. TÜVASAŞ, TÜLOMSAŞ ve TÜDEMSAŞ´ın tüzel kişilikleri, TÜRASAŞ´ın ticaret siciline kaydolduğu tarihte sona erecek. Tüzel kişilikleri sona eren söz konusu şirketlerin tüm hak ve yükümlülükleri, taşınır ve taşınmazları ve personeli ile iptal edilenler hariç olmak üzere dolu-boş kadro ve pozisyonları TÜRASAŞ´a devrolacak. Üç şirketin taraf olduğu dava ve icra takipleri, ticaret siciline kaydolduğu tarihten itibaren TÜRASAŞ tarafından yürütülecek. TÜVASAŞ, TÜLOMSAŞ, TÜDEMSAŞ´ta genel müdür kadrolarında bulunanların görevleri, TÜRASAŞ´ın ticaret siciline kaydolduğu tarihte başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona erecek.

3 AY İÇİNDE TAMAMLANACAK

TÜRASAŞ´ın kurulmasına ilişkin gerekli iş ve işlemler, kararın yürürlük tarihinden itibaren 3 ay içinde tamamlanacak. TÜVASAŞ, TÜLOMSAŞ ve TÜDEMSAŞ personelinin unvan, görev, yetki ve sorumlulukları, TÜRASAŞ´ın ticaret siciline kaydolduğu tarihe kadar mevcut haliyle tescil tarihinden itibaren TÜRASAŞ´ın ana statüsünde belirlendiği şekliyle devam edecek.

KÜÇÜLMEYE NEDEN OLUR

İlimizde faaliyet gösteren TÜDEMSAŞ´ın diğer 2 şirketle birleştirilerek TÜRASAŞ´ın kurulması kararına Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) Sivas Şube Başkanı İbrahim Ballı tepki gösterdi. Kararın TÜDEMSAŞ´ta küçülmeye sebep olacağını söyleyen Başkan Ballı, ?TÜDEMSAŞ´ın üretim kapasitesinin artırılarak yeni istihdam oluşturmasını, yerli ve milli üretim merkezlerinden birisi haline gelmesini beklerken adım adım küçültülerek adım adım özelleştirme zemininin hazırlandığını görüyoruz. Sivaslının, STK ve siyasilerin tepkilerine rağmen kararın çıkarak resmileşmesi Sivas´ı ve Sivaslıyı yok saymaktır. Bu yanlıştan mutlaka dönülmelidir? dedi. 

?TÜDEMSAŞ´A SAHİP ÇIKMAK SİVAS´A SAHİP ÇIKMAKTIR?

?TÜLOMSAŞ, TÜDEMSAŞ ve TÜVASAŞ´ın tek bir çatı altında toplanması son derece yanlış bir karardır? ifadesini kullanan Ballı, ?Buralar üretim yapan gelişmeye açık yerlerdir. Eğer karar mekanizmalarını uzaklaştırırsanız, araya bürokratik engeller koyarsanız ne yazık ki üretimin azalması, kapasitenin azalması ve istihdamın azalmasına neden olacaktır ki bir süre sonra da özelleştirmeye yani satılmaya müsait ortam oluşturacaktır.  Bilindiği üzere, 27.10.2018 tarih ve 30578 sayılı Resmi Gazete´de, 256 Sayılı 2019 yılı Yıllık Programını içeren Cumhurbaşkanlığı Kararı yayınlanmıştır. Yayınlanan kararda, ?Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğünün bağlı ortaklıkları olan TÜLOMSAŞ, TÜDEMSAŞ ve TÜVASAŞ; demiryolu sektöründe yapılan yasal düzenlemeler sonucu oluşan piyasa beklentilerini de karşılayacak şekilde yeniden yapılandırılacaktır´ denilmektedir. Yine aynı kararda, ?TÜLOMSAŞ, TÜVASAŞ ve TÜDEMSAŞ piyasa beklentilerini karşılayacak şekilde tek bir çatı altında toplanacak, atıl üretim kapasiteleri işbirlikleri marifetiyle daha etkin kullanılacak ve yerli üretim kapasitesi geliştirilecektir´ denilmektedir. 3 Mart 2020 tarihli Resmi Gazete´de yayımlanan karar ile süreç nihayete ermiştir. Ancak yapılan yanlıştır, yapılan Sivas için büyük kayıplara neden olacaktır. Sivas´ta üretim ve istihdamın düşmesinden başka bir sonuç doğurmayacaktır. Eğer karardan dönülmez ise olumsuz sonuçları ortaya çıktığında her şey için çok geç kalınacaktır. Bugün TÜDEMSAŞ´a sahip çıkmak; Sivas´a, Sivas´ın geleceğine sahip çıkmaktır? dedi.

?ÖZELLEŞTİRME TUTKUSU?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas Milletvekili  Ulaş Karasu da yaptığı açıklama ile karara tepki gösterdi. ?TÜDEMSAŞ kırmızı çizgimizdir? diyen Milletvekili Karasu, TÜDEMSAŞ´ın kurulduğu 1939 yılından bu yana birçok alan önemli işlere imza attığını söyleyerek ?1939 yılında Sivas Cer Atelyesi adıyla faaliyete geçen TÜDEMSAŞ, Resmi Gazete´de Cumhurbaşkanı imzasıyla yayımlanan bir karar neticesinde başka bir şirkete bağlandı. 81 yıldır Sivas´ta binlerce vatandaşımıza ekmek kapısı olan, ilk yerli otomobil Devrim´e ait motor bloklarının dökümünün yapan, ilk yerli buharlı lokomotifin üreten, 70´li yıllarda 7 bin 500 kişilik istihdam kapasitesine ulaşan TÜDEMSAŞ, iktidar tarafından her geçen yıl biraz daha etkisizleştirilmiş, sonuç olarak ise şube statüsüne düşürülmüştür. Sivas´ın ve Sivaslıların gururu olan TÜDEMSAŞ´a yapılanlar aslında bir Türkiye portresidir. İstihdam yaratan, bulunduğu kente değer katan, katma değer üreten devlet iştiraklerinin el çektirilmesi AKP´nin siciline işlemiş bir özelleştirme tutkusudur.  Buradan tüm Sivaslılara sesleniyorum: Cumhuriyetin temellerinin atıldığı bu şehre ve bu şehrin tüm değerlerine gelin hep birlikte sahip çıkalım. Gelin, TÜDEMSAŞ´a sahip çıkalım? ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
24.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!