USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

TÜDEMSAŞ´TA ÜRETİME AĞIRLIK VERİLMELİ

TÜDEMSAŞ´TA ÜRETİME AĞIRLIK VERİLMELİ

TÜDEMSAŞ´TA ÜRETİME AĞIRLIK VERİLMELİ
24-01-2017 07:00
Google News


HAYRULLAH AĞKAŞ

"Başkanlar Konuşuyor" köşemizde bu hafta ulaşım konusunu ele masaya yatırıyoruz. Ulaşım alanlarındaki sorunlar ve yapılan çalışmalarla ilgili ikinci konuğumuz Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı Ulaştırma Memur-Sen Sivas Şube Başkanı Ömer Vatankulu oldu.
Vatankulu, başta Yüksek Hızlı Tren projesiyle ilgili yapılan hatalara değinirken, bununla birlikte ilimize yapılan diğer yatırımlar ve ulaşımda yaşanan sıkıntılarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Açıklamasında Hızlı Tren konusuna önem verdiklerini belirten Vatankulu, geçtiğimiz dönemlerde konuyu sıkça gündeme getirdiklerini ancak yaptıkları itirazlara rağmen mevcut hattın bir şekilde onaylanarak kabul edildiğini ifade etti.
Vatankulu, "Dünyada ülkemizle birlikte 14 ülkede kullanılan hızlı trenin şehrimize de getirilmesi için çalışmaların hızla devam etmesi şehrimizle birlikte yakın illerde de heyecanı bir kat daha artırmaktadır. Hızlı trenler bugün Fransa, Almanya, İspanya, İtalya gibi Avrupa ülkeleri ile Japonya, Çin ve Güney Kore´de kullanılmakta ve her geçen gün tercih edilirliği artmaktadır" dedi.
HIZLI TREN GARINA
ULAŞIM KOLAY OLMALI
Dünyanın her tarafında hızlı tren istasyonlarının şehrin en merkezi yerine yani insanların en kolay ulaşabileceği bir alana yapıldığını ifade eden Ulaştırma Memur-Sen Şube Başkanı Vatankulu, Sivas´ta ise hızlı tren garının şehirden uzak bir eğitim alanına yapılmasının planlandığını kaydetti.
Vatankulu şöyle devam etti:
"Hızlı tren işletmeciliğinin en başarılı olduğu şehir olan Fransa´nın başkenti Paris´te başarının sırrı olarak hızlı tren garının şehrin en merkezi noktasında bulunması gösterilmektedir. Zaten sistemin başarılı olmasının da ancak tercih edilirlik oranı ile ilişkili olduğu yapılan bilimsel araştırmalarda tespit edilmiştir. Ek ulaşım maliyetleri ve ek süre kaybı hızlı tren seyahatlerinin tercih edilirliğini ortadan kaldıran ana unsur olarak görülmektedir. Bir yere ´hızlı´ ulaşım dediğimizde akla ilk önce uçaklar gelmektedir. Oysaki bulunduğumuz yerden havaalanına gitmek bazen uçak yolculuğundan daha uzun sürebilmektedir. Ayrıca seçilen nokta şehrin en merkezi olarak kabul edilecek bir bölgesi olmakla birlikte, Sivas meydanından Ankara istikametine geçişin sağlandığı ana bulvar üzerinde yer alması sebebiyle hızlı tren imkânına uzun bir süre sahip olamayacağı tahmin edilen Tokat ili için de en avantajlı konumdadır. Bu noktadan üniversiteye,  havaalanına, fuar alanına, Adalet Sarayına, küçük sanayi sitesine, resmi kurumlara, halkın en yoğun yaşadığı alanlara ve çevre yoluna kara yolu ile ulaşımın en rahat sağlanacağı bir bölgedir. Dolayısıyla hiçbir imkân zorlanmaksızın ek külfetler getirmeden Uluslararası otoritelerce kabul gören başarılı işletmecilik avantajlarına sahip bu noktanın hızlı tren garı olarak yapılmasının en isabetli tercih olacağı muhakkaktır. Hızlı treni işletecek işletmeci kuruluşun da tüm idari, sosyal ve teknik birimleri de bu alanda yer almaktadır. Gelecek trenlere teknik destek ve diğer hizmetlerin en hızlı ve yeterli şekilde sunulması için de en avantajlı noktadır."
MEVCUT GÜZERGÂH BİRÇOK
SIKINTIYA NEDEN OLACAK
Mevut güzergâhın ilimizde birçok sıkıntıyı da beraberinde getireceğini belirten Ömer Vatankulu, "Sivas´ın temel sorunu kuzey güney karayolu geçişlerinin zayıf olması nedeniyle hızlı tren gar projesinin güneye kaydırılması halinde yoğunluk kuzey kısımda kalacağından şehir trafiğini olumsuz etkileyecektir. Yeni yapılacak olan hızlı tren garının üniversite kampüs alanına yapılması halinde mevcut alt yapı ve üst yapı, destek lojistik de hızlı tren setlerinin ihtiyacı olacağından bu bölgede ayrıca tamir destek atölyelerine ihtiyaç duyulacaktır. Bu destek atölyeleri sanayi alanında olacağı için üniversitemizi olumsuz etkileyecektir. Hızlı tren Karşıyaka Mahallesi kesiminden viyadüklerle geleceğin den kot farkı oluşacaktır. Üniversite alanındaki hızlı tren garı en az 4 metre yükselecek olacağından; Hızlı tren garı ile mevcut üniversite alanı arasında bu yükseklik görüntüyü olumsuz etkileyecektir. Bu yapılan çalışmalardan dolayı büyük bir ek maliyet ortaya çıkacaktır. Sivas halkına ek ulaşım maliyeti ve gereksiz süre kaybı olacaktır. Zamanla yarışılan bu çağda, sistemin başarılı olması ve Sivaslıların en iyiyi hak ettiğini düşünerek Hızlı Tren Garı mevcut gar sahasının bitişiğinde yer alan ve Toprak Mahsulleri Ofisi ile Yol Atölyesi sahasını da kapsayan ve daha önce "Hızlı Tren Gar Alanı" olarak belirlenen ve projelendirilen alandan kesinlikle vazgeçilmemelidir" şeklinde konuştu.
TÜDEMSAŞ´TA VAGON
ÜRETİMİNİN ARTMASI LAZIM
Zaman zaman gündeme gelen TÜDEMSAŞ ile ilgili görüşlerini de gazetemizle paylaşan Ulaştırma Memur-Sen Şube Başkanı Vatankulu, "TÜDEMSAŞ´ın gelişebilmesi için kesinlikle yan sanayiye ihtiyaç vardır. Ama ana kuruluş olarak TÜDEMSAŞ´a da ihtiyaç vardır. Şimdi yan sanayide parçaların üretimi yapılacak. Yan sanayide belirli bir blok oluşturulacak. TÜDEMSAŞ´ta bin 500 kişi çalışır. Yan sanayi kuruluşlarında 3-5 bin kişi çalışır. Tabi bu konuda yan sanayinin yapamayacağı parçalar vardır. Bu parçalar TÜDEMSAŞ´ta üretilebilir. Ama sonuç itibariyle üretilen ürünlere TÜDEMSAŞ´ın damgasının vurulması lazım. TÜDEMSAŞ´ın gelişebilmesi için tamiratı az yapıp, vagon üretimine ağırlık vermesi lazım. Şuan itibariyle Avrupa´da ve Asya´da 50 bin civarında vagon ihtiyaçları var. Bizim burada ihtisaslaşarak, yurt dışına ihracat yapmalıyız. Eğer biz Avrupa´da diğer üreticilerle rekabet edemezsek, biz çökeriz. Biz tamiratı bırakıp, üretime ağırlık vermemiz lazım" dedi.
Vatankulu şöyle devam etti:
"Demiryolunda 2-3 yıl öncesinde serbestleştirme kanunu çıktı. Burada özelleştirilme yapıldı denildi ancak böyle bir durum olmadı. İkiye bölünme yaşandı. Birincisi ana kuruluş devlete bağlı. Bir de TÜDEMSAŞ gibi yan kuruluş kuruldu. Ama geçiş döneminde tabi ki sıkıntılar yaşandı. Bu sıkıntıları bertaraf etmek için sendika olarak elimizden geleni yapıyoruz. Bazı personellerimiz A.Ş. kısmına geçirildi. Kura çekiminde Başmüdürlük sendikalara danışmadan kendi halinde kura çekimi yaptı. Ben o kuralarda usulsüzlük yapıldığına kesinlikle inanıyorum. Zaten yürütmeyi durdurmak için de Ankara´da mahkemeye verdik. Yine ilimizde de itiraz dilekçelerimizi ilgili yerlere verdik."
ULAŞTIRMA BİLİMLERİNİN
KURULMASI LAZIM
Geçtiğimiz dönemlerde Ulaştırma Bilimleri Üniversitesi ile ilgili bir rapor hazırladıklarını ifade eden Vatankulu, "Bu konuyla ilgili Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Âlim Yıldız ile de görüşmüştük. Mevcut fakülteyi bu anlamda biraz daha genişleteceklerini söyledi. İlimizde böyle bir üniversitenin kurulması lazım" dedi.
Vatankulu şu ifadeleri kullandı:
"Anadolu´nun merkezinde yer alan Cumhuriyet Şehri Sivas, aynı zamanda bir demiryolu kentidir. 30 Ağustos1930´da Ankara - Sivas demiryolu hattının açılması Sivas´ın kaderini değiştiren önemli bir dönüm noktası olmuştur. Sivaslı demiryolu nimetine sahip çıkmış demiryoluna altın yol muamelesi yaparak baş tacı yapmıştır. İlerleyen yıllarda ise şehrin ülke içerisindeki jeopolitik konumunun sağladığı avantajla Sivas - Erzurum hattı, Sivas-Samsun Hattı, Sivas - Malatya demiryolu hattı hizmete açılmış ve Sivas adeta demiryolu bağlantılarının kalbi konumuna gelmiştir.
Gelişmelere paralel olarak Sivas´ta buharlı lokomotifler ve yük vagonlarının onarımını yapmak üzere 1939 yılında "Sivas Cer Atölyesi" kurulmuştur. Daha sonra bu kuruluş TÜDEMSAŞ adını alarak demiryolu sektöründe ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda yeni yatırımlarla sürekli desteklenmiş ve 1500 vagon/yıl üretecek kapasitede devasa bir tesise dönüştürülmüştür. TÜDEMSAŞ kuruluşundan buyana Sivas´ın atan kalbi konumunda, demiryolu ağları ise adeta damarlar gibi çalışarak şehrin ekonomisine, sanayisine, kültürüne sanatına ve edebiyatına kısacası hemen her şeyine etki etmiştir. Şehirde demiryolu birçok insanın ekmek kapısı olmuştur. Kalanlarınsa mutlaka bir yakınının demiryolu serüveni vardır.
Demiryolu ve havayolu ile güçlü bağları olan memleketimizin gururu Merhum Nuri Demirağ azmi, gayreti ve inancı ile adeta ülkeyi demir ağlarla örmüş, Türkiye´de ilk uçak fabrikasının kurmuş, ilk yerli paraşüt üretimi gerçekleştirmiş bir kahraman olarak adını tarihe yazdırmıştır.
Demiryolları Sivaslının gönlünde ayrı bir yere sahiptir ve Sivas´ın kalkınmasında demiryollarının en önemli rolü oynayacağına inanılmaktadır. Artık Sivas´ta demiryolculuk bir meslek değil yaşam biçimi halini almıştır. Çağımızın vazgeçilmez ana ulaşım unsurunun demiryolu taşımacılığı olduğu gerçeği ile hareket eden hükümetimiz adeta yurdun dört bir tarafını demir ağlarla örmektedir. Bir hayal olarak görülen hızlı tren tarihimizin önemli başkentlerini buluşturmaya başlamış ve bu kapsamda Ankara-Sivas hızlı tren hattında da çalışmaların hızla devam ettirilmesi şehrimizde ayrı bir heyecan uyandırmaktadır.
Bütün bu gelişmeler ve çağın gereklilikleri göz önünde bulundurulduğunda ulaştırma alanında ortaya çıkacak temel ihtiyacın insan kaynağı olacağı açıktır. Ulaştırmanın tüm modlarının ortak hedefi ticari, ekonomik, güvenli, kaliteli, çevreye olumsuz etkisi en aza indirilmiş, kamu yararının gözetildiği tarzda serbest, adil ve sürdürülebilir bir rekabet ortamında yapılan ve tüm ulaşım türleri ile birbirlerini tamamlayıcı biçimde olarak hizmet sürdürmesidir. Bu ancak nitelikli insan kaynağı ile gerçekleştirilebilir. Yüksek tahsilli yeni mezun gençlerin ulaştırma alanında iş gücüne hızlı bir şekilde katılımı ve katkı sunması, çalışma alanında nitelikli ve yeterli eğitim alması ile mümkündür. Ülkemizde ulaştırmanın çeşitli alanlarında eğitim veren bölümler bulunmakla birlikte ulaştırma modlarını kapsayıcı ihtisaslaşmış bir fakülte ya da üniversite bulunmamaktadır."
YATIRIMCILAR GEREKEN
DESTEK VERİLMELİ
2. Organize Sanayi Bölgesi ile Lojistik Merkez Projelerinin ilimiz adına çok büyük bir önem arz ettiğini ifade eden Vatankulu, bu anlamda ilimize gelen yatırımcılara gereken desteğin verilmesi gerektiğini ifade etti.
Vatankulu açıklamalarını şu sözlerle sonlandırdı:
"2. Organize Sanayi Bölgesi´nin planlaması yapılırken, en az 50 yıl göz önünde bulundurularak planlanması yapılmalıdır. Bu OSB´nin en önemli özelliği demiryollarının OSB´nin içerisinden geçecek olmasıdır. Bunun başka bir örneği yok. Buraya demiryollarını getirdiğimiz zaman ulaşım maliyetinde ciddi bir düşüş yaşanacaktır. Bu sebeple birçok yatırımcı Sivas´a tercih edecektir. Bizim buradaki ricamız Sivas Ticaret ve Sanayi Odası ile Sivas Belediyesi´nin ilimize gelen yatırımcılara daha fazla yardımda bulunmasıdır. Yani işleri zorlaştırmak yerine kolaylaştırmalıyız. Yani artık Sivas´ın dedikoduyu bırakıp işine gücüne bakması lazım. İyi insan işiyle, kötü insan kişi ile uğraşır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!