USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

TURGUT CANSEVER´İN HAYALİ GERÇEK OLACAK

TURGUT CANSEVER´İN HAYALİ GERÇEK OLACAK

TURGUT CANSEVER´İN HAYALİ GERÇEK OLACAK
04-08-2017 05:00
Google News


Belediye Başkanı Sami Aydın, ?Bu ay içerisinde de Sivas´ta çalıştay düzenleyeceğiz. Bu konuda bize katkı sunabilecek Sivil toplum Kuruluşlarının temsilcileri ile kamu kurum temsilcileri ve otel sahiplerini davet edeceğiz. Bu çalıştayla birlikte uygulama projesini netleştirmiş olacağız. Biz, projenin verimliliği için bu çalışmaların gerekli olduğunu düşündük? dedi.

 

Dünyada üç kez ?Ağa Han Mimarlık Ödülü?nü alan ve ?Bilge Mimar? olarak tanınan merhum Turgut Cansever´in hayali, Sivas Kalesi Projesi ile gerçekleştirilecek.

Türk mimar, şehir plancısı, düşünür merhum Turgut Cansever´in hayalini kurduğu, az katlı binaları, sosyal tesisleri, yeşillikleri, ibadet yerleri, konakları, bedesteni, arastası, el sanatları çarsısı, restoranı, kafesi, hamamı olan mahalle, Sivas Belediyesince hayata geçirilecek.

Kale Projesinde yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, proje kapsamında mülkiyet sorunlarının çözüldüğünü ve 45 Milyon TL kamulaştırmaya para harcandığını belirterek, bu yıl içerisinde projenin belirli bir aşamasına başlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Başkan Aydın, ?Kale Projesi ile alakalı da yine çalışmalarımız devam ediyor. Bildiğiniz gibi Turgut Cansever Hocamızın fikrini belli bir revizyona tabii tutarak, kızıyla birlikte onunda emeğine saygıyı ortaya koyarak, bir çalışma başlattık. Bu projeyle alakalı bir projenin kendisi önemli. İkincisi yapımı önemli. Üçüncüsü ise yapıldıktan sonra işletmesi çok önemli.

Bu aşamaya gelmek için önce mülkiyet sorununun çözülmesi gerekiyordu. Şuana kadar düz bir vatandaş olarak belki de hiçbir şey yapılmadı diyenler sayıca fazla olacaktır. Ama biz bugüne kadar kamulaştırmalar için 45 Milyon TL para harcadık. Bu çok ciddi bir rakam. Sonrasında mülkiyet sorunlarını aştık. Şimdi projeler ortaya çıktı? dedi.

PROJE İLE İLGİLİ

FİKİR ALIYORUZ

Ankara ve İstanbul´da birçok toplantı yaptıklarını ve projenin fonksiyonel olması bakımından istişare toplantıları yaptıklarını ifade eden Başkan Aydın, Ağustos ayı içerisinde Sivas´ta da bir çalıştay düzenleyeceklerini belirtti.

Aydın şöyle devam etti:

?Ankara´da ve İstanbul´da yaptığımız toplantılarda bu projenin fonksiyonları nasıl olmalı, bu konuda uzman olan fikir sunan kişileri bizim fizibilite raporunu yazan ihaleyi alan firmanın organize ettiği projeler doğrultusunda bu çalışmaları yapıyoruz. Gerçekten de işinin ehli bir firmayla çalışıyoruz. İstanbul´da büyük otel sahipleri, turizm ile ilgili firmalar, üniversitelerden katılımcılarla birlikte projeyle alakalı biz düşüncelerimizi onlara aktardık. Onlar önerilerini sundu. Geçtiğimiz haftalarda da Ankara´da benzer bir toplantı gerçekleştirdik. Çok güzel öneri ve fikirler sunuldu. Bazı konularda bizim düşünemediğimiz ve onların bize önerdiği konular projenin verimliliği açısından da çok önemliydi.

Ağustos ayı içerisinde de Sivas´ta da bir çalışma yapacağız. Yine otel sahiplerini davet edeceğiz. Bu konuda bize katkı sunabilecek Sivil toplum Kuruluşlarının temsilcileri ile kamu kurum temsilcileri ile birlikte Sivas´ta da bir çalıştay yapacağız. Ondan sonra fonksiyon uygulama projesini netleştirmiş olacağız. Yani bir proje yaparsınız ve iki gün sonra sürdürülebilir olmazsa o kadar masraf atıl olur. Biz, projenin verimliliği için bu çalışmaların gerekli olduğunu düşündük.?

Fizibilite çalışmaları için 3 Milyon TL hibe aldıklarını kaydeden Aydın, ?Bu çalışma ekonomik anlamda bekli Belediye´ye yük olmuyor ama projenin sıhhati için son derece önemli bir çalışma. Kalkınma Ajansı da bu projenin bir parçası. Onlarda bize destekte bulunuyorlar. Bizim arzumuz bir an önce bir kısmında çalışmalara bu sene başlamak arzusundayız. 2018 yılı içerisinde de en azından projenin belli bir bölümünü tamamlamış ve halkımızın hizmetine sunmayı hedefliyoruz? dedi.

KALE PROJESİ TAMAMEN

TURİZME YÖNELİK

Projenin uygulanacağı yerin, sivil vatandaşların mülkiyetlerinin bulunduğu bir alan olmayacağına dikkati çeken Aydın, ?Burasını tamamen turizme yönelik kullanacağız. Sivas konakları olacak, iki katlı, maksimum üç katı geçmeyen yükseklikler olacak. Bu alanı her vatandaşa açabilecek şekilde turizm noktasında kullanmayı hedefliyoruz. El sanatları çarşıları olacak, hamamları, arastaları, restoranlar, kafeler olacak. Sivas kültürünü her boyutuyla yansıtacak fonksiyonlar yükleyeceğiz ama birçoğu butik otel şeklinde olacak. Turizm noktasında yerli ve yabancı turistler için bir çekim, cazibe merkezi olacağını düşünüyoruz. Hatta birçok dizi ve filmin burada hayat bulacağına inanıyoruz. Umarım hedeflerimize ulaşacağız? ifadelerini kullandı.

CANSEVER´İN HAYALİ

GERÇEKLEŞECEK

Projenin mimari merhum Turan Cansever´in burada bir Sivas Mahallesi kurmayı ve eski Sivas konaklarını inşa etmeyi hedeflediğini belirten Aydın, ?Özellikle Osmanlı mahallelerinde az katlı binalar, bahçeli konaklar, hamamlar, el sanatları çarşıları, arastalar, bedestenler tarzında bir yerleşim anlayışı hakimdi. Bu anlayışı burada yaşatmak istiyoruz. Turgut Hoca´nın da hayali ve arzu ettiği buydu? açıklamasında bulundu.

/resimler/2017-8/3/1647354828255.jpg

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!