USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Ücretsiz Arsa Tahsisleri Başlıyor

Ücretsiz Arsa Tahsisleri Başlıyor

Ücretsiz Arsa Tahsisleri Başlıyor
15-08-2020 07:00
Google News


Çiftçiye ücretsiz hazine arazisi dağıtımı başlıyor. Müjdeyi Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli vermişti. 14 bin dekar alanda tarımsal üretime elverişli olan hazine arazileri belirli illerde çiftçilere dağıtılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın talimatı ile çiftçilere ücretsiz Hazine arazisi tahsisi başlıyor. Vatandaşlardan hiçbir ücret alınmadan devlete ait olan hazine arazileri çiftçilere tarım için dağıtılacak. Aşama aşama olacak olan dağıtıma ilk olarak Bingöl, Erzurum, Kars, Kayseri, Muş ve Sivas´tan başlanacak.

Bu çerçevede, çiftçilerin başvuruları 1 Haziran´a kadar alındı. Şimdi talepler değerlendirildikten sonra hak kazananlara çiftçilerimize tahsisleri yapılacak.

7 İLDE TAHSİS BAŞLIYOR

Türkiye 48 milyar dolarlık tarımsal hasıla ile Avrupa´nın lider ülke konumunda bulunduğunu belirten Bakan Pakdemirli, "Özellikle atıl olan mülk, Hazine ve vakıf arazilerinin parsel bazında tespiti için mayıs ayında bir çalışma başlattık. Öncelikle bir envanter çıkaracağız. İlk aşamada Erzincan, Bingöl, Erzurum, Kars, Kayseri, Muş ve Sivas´ta, Hazine arazilerinin il müdürlüklerimize tahsisini sağladık? dedi.

ARAZİLER BEDELSİZ DAĞITILACAK

Pakdemirli, bu kapsamda 14 bin dekar Hazine arazisinde tarımsal üretime elverişli olanların tespitini yaptıklarını belirterek, "Bu arazileri bedelsiz olarak çiftçilerimize tahsis edeceğiz. Çiftçilerimizin başvuruları 1 Haziran´a kadar alındı. Şimdi talepler değerlendirildikten sonra hak kazananlara çiftçilerimize tahsisleri yapılacak." diye konuştu.

TARIM ARAZİSİ NEDİR?

Tarımsal üretim yapılan veya yapılmaya uygun olan veya imar, ihya, ıslah edilerek tarımsal üretim yapılmaya uygun hale dönüştürülebilen arazilere, tarım arazisi denilmektedir. Tarım arazileri Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar doğrultusunda türlere ayrılır. Bu ayrımda, toprağın tuz oranı, taşlılık, drenaj, alkalilik özelliği dikkate alınır.

DEVLET ARAZİLERİ VE MERALARI

ÜCRETSİZ KİRALANACAK

Ülkemizde mera ve otlakların hayvancılıkta daha verimli olarak kullanılmasına yönelik yeni bir çalışma başlatan Tarım ve Orman Bakanlığı geçtiğimiz yıl hayvancılık yapmak isteyen vatandaşlarına yönelik Milli Tarım Projesi kapsamında değerlendirmeye aldığı yene projeler ile güzel bir olaya imza atmıştır. Ülkemizde hayvancılık yapan binlerce vatandaşımızın en büyük sıkıntılarından birisi olan mera ve otlak sorununa büyük bir ölçüde çözüm bulmaya yönelik bu proje ile binlerce hayvan besicisi maliyetlerini büyük bir oranda düşürerek daha iyi paralar kazanabilecektir.

Devlet Arazileri ve Meraları Ücretsiz Kiralanacak bunun yanında bilindiği üzere hayvan yetiştiriciliği yapmak isteyen vatandaşlarımıza bakanlık olarak farklı türden kredi veya hibe desteği yapılmaktadır. Binlerce vatandaşımız Devletimizin yaptığı bu tür yardımlardan faydalanarak hayvancılık yapmaya başlamıştır. Yine bakanlık bu türden bir destek ile hayvancılık yapacak olan vatandaşlarına eşsiz bir imkan daha sunmaktadır.

TARIM VE HAZİNE

ARAZİLERİNİN KİRALANMASI

Geçen yıl geçilen havza bazlı üretim modeli ile birlikte tarımın kalkınması adına çiftçilerin isteklerine yönelik değil ekim gücünün verimine yönelik çalışmalar yapılmaya başlanarak tarım ve hayvancılığa destek vermek üzere hazine arazilerinin kiralanması uygun görüldü. Bu arazilerin kiraya verilmesi için de bazı koşullar öne sürüldü. Arazilerden faydalanmak isteyen vatandaşların taşıması gereken koşullar; ilk olarak kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması, ikinci koşul ise çiftçi olması, Aile başkanı olması ve Topraksız olması ve ya yeterli toprağı bulunmaması.

Minimum üç yıldan beri yerleşim yerinin bir köy ya da belde olması şartları aranmaktadır. Fakat yeni çıkarılan 2510 sayılı İskân Kanununda yapılan değişikliklere göre tarımsal yerleşim hayatına tabi tutulan vatandaşlar için 3 yıl şartı aranmamaktadır. Bunların dışında ise birçok vatandaşın başvuru yapması halinde öncelik; aile bireylerinden hiç toprağı olmayanlara, kendine ait hiç toprağı olmayanlara veya yeterli toprağı bulunmayanlara ve en az 3 yıldır kiracılık, tarım işçiliği veya ortakçılık yapanlara verilmektedir.

Bu kapsamda 41.7 milyon metre kare Hazine Arazisi kiraya verilecektir. Süs bitkileri, aromatik bitkiler, ağaçlandırma çalışmaları ve hayvancılık faaliyetlerinin geliştirilmesi adına araziler uygun kira bedelleri ile kiraya verilecektir. Bitki yetiştiriciliği için 12,7 milyon metre kare, hayvan yetiştiriciliği için ise 29 milyon metre kare yer kiralanacaktır. Uzun yıllık bitkiler için 10 sene, tek senelik bitkiler için ise 5 yıllık kira sözleşmesi yapılabilecek.

15 BİN ÇİFTÇİYE

TARIM KART

Vakıfbank ve Kayseri Şeker işbirliğiyle Tokat, Yozgat, Sivas, Amasya, Nevşehir ve Kayseri´de pancar üretimi yapan 15 bin çiftçiye, fabrika garantörlüğü ile 300 milyon liradan fazla VakıfBank TarımKart limiti imkânı sunuldu.

Vakıfbank ve Kayseri Şeker işbirliğiyle Tokat, Yozgat, Sivas, Amasya, Nevşehir ve Kayseri´de pancar üretimi yapan 15 bin çiftçiye, fabrika garantörlüğü ile 300 milyon liradan fazla VakıfBank TarımKart limiti imkânı sunuldu. VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, "Ürün ve hizmetlerimizle çiftçimize destek vermekten mutluyuz" dedi. /İHA/

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
24.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!