USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Üretime Dönük Yatırım Şart

Üretime Dönük Yatırım Şart

Üretime Dönük  Yatırım Şart
24-02-2020 07:00
Google News


Fatih TABUR

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı hemşehrimiz Temel Karamollaoğlu, birtakım ziyaretlerde bulunmak üzere ilimize geldi.

Çeşitli sivil toplum kuruluşu (STK) başkanlarını ve Organize Sanayi Bölgesi´nde faaliyet gösteren bazı firmaları ziyaret eden Genel Başkan Karamollaoğlu, katıldığı bir programda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ülke gündemine ve Sivas´a ilişkin önemli tespitlerde bulunan Karamollaoğlu, şehrin en büyük 2 probleminin göç ve işsizlik olduğunu dile getirdi.

Sivas mitinginde sarf ettiği ?Biz Sivas´a o kadar sahip çıktık ki şimdi hızlı treni getiriyoruz diyorlar. Ya mübarek hızlı trenin Sivas´a getireceği bir fayda demeyelim de kolaylık diyelim. Nedir o? Göçü hızlandıracak. Adam otobüsle gidip sıkıntı çekeceğine trene binip İstanbul´a biraz daha hızlı gidecek. Bu hizmet değil? sözlerinin çarpıtıldığını ifade eden Genel Başkan Karamollaoğlu, ?Benim yol yapımına, hızlı trene, havaalanlarına, köprülere, tünellere karşı olmam söz konusu değil. Olamaz da. Ancak benim vurgu yapmak istediğim konu sanayi yatırımlarıyla, hizmet yatırımları paralel gitmeli. Siz hizmet yatırımlarını öne çıkarıp sanayi yatırımlarını geride bırakırsanız işsizlik artar. Gelirin artması yavaşlar ve gelir dağılımındaki adalet de bir türlü sağlanamaz. Çünkü şu anda Sivas´ın bir numaralı derdi işsizlik mi, ulaşım mı derseniz işsizlik. Türkiye´de en çok göç veren illerin başında geliyor. Arazisi Türkiye´nin ikinci büyük vilayeti. İkinci büyük vilayet olmasına rağmen büyükşehir bile olamadı. Çünkü insanlar gidiyor. Terk ediyor. Çalışacak imkan bulamadıkları için Sivas´ı terk ediyorlar. Bizim o zaman buna öncelik verip ?Nasıl olacak da Sivas´ta bu göçü durduracağız´ diye düşünmemiz önemli olmaz mı? Bir numaralı meselemiz bu olmalı? dedi.

?ÜRETİMİ ARTIRMAMIZ LAZIM?

Şu anda üretime dönük olmayan tüm yatırımların durdurulması gerektiği görüşünü savunan Genel Başkan Karamollaoğlu, ?Bu bir tavırdır. Karar verince engelleriz. Ancak bütün yatırımları durdururuz dediğimde arkasından hemen şunu ekliyorum. Yüzde 80-90 tamamlanmış olan yatırımları da bitirmek gerekir. Çünkü yüzde 15-20 gibi bir masrafla o yatırım tamamlanacak. Sivas´a da hızlı tren neredeyse geldi. Çok az bir harcama ile bu trenin inşallah Sivas´a ulaşması sağlanacak. Yalnız Türkiye´nin her sene en az 150-200 milyar üretime dönük yatırıma ihtiyacı var. Çünkü şu anda siz 1 milyonluk bir yatırımla bir veya bir buçuk kişiye iş bulabiliyorsunuz. 100 milyarlık yatırımla siz 150 bin insana iş bulmuş olursunuz. 1 trilyonluk yatırım yapmış olmanız lazım ki 1 buçuk milyon insana iş bulmuş olabilesiniz. Sivas´ta resmi rakamlara göre 37 bin civarında işsiz görünüyor. Bunu bitirmek istiyorsak üretime dönük 37 milyar liralık  fabrika kurmamız veya madencilikte, tarımda üretimi artırmamız lazım? dedi.

?TARIM EN ÖNEMLİ MESELEMİZ?

Saadet olarak tarıma büyük önem verdiklerinin altını çizen Genel Başkan Karamollaoğlu, ?Yatırım dediğimiz zaman bir numaralı mesele tarımdır. Çünkü gıdayı üretemezsek karnımız doymaz; dışarıdan et, süt getirmeye mecbur kalırız. O nedenle tarım en önemli meselemiz. Sivas´ın tarım anlamında desteğe ihtiyacı var. Onun arkasından ise bu dediğimiz yatırımları hangi sahada yapacağız derseniz ilk adım 4. Demir Çelik Fabrikasını süratle yeniden başlatmaktır. Gerçekleştiği takdirde bugünkü halde bile yaklaşık 5-10 bin insana iş imkanı sağlar. Siz üretime dönük bin kişiye iş bulursanız yan sanayi ile birlikte 2 bin kişi daha doğar. Sivas´ta uğradığım bazı tesislerden edindiğim intiba 2 bin değil 3- 4 bin insan iş bulabilir. Onun için bu parayı bir yerden bulup Sivas´ta bu yatırımları yapmaya başlamamız lazım? açıklamasında bulundu.

TÜDEMSAŞ´I KAPATMAK SİVAS´A İHANET OLUR

TÜDEMSAŞ´ın şehrin en önemli değerleri arasında yer aldığını kaydeden Genel Başkan Karamollaoğlu, ?TÜDEMSAŞ yeniden ayağa kalkmalı. Ölüme terk edilmiş. TÜDEMSAŞ kurulduğu zaman 6 bin 500 kişinin çalıştığı bir yerdi. Sonradan ölüme terk edildi. Yavaş yavaş ölüyor. TÜDEMSAŞ´ı yine demiryolları sanayinde, lokomotiflerde, yük vagonlarında ayağa kaldırmamız lazım. İhracat potansiyeli var o noktaya getirmemiz lazım. Edendim Sivas sanayiden uzaktaymış onun için Eskişehir ve Adapazarı´na ağırlık vermek lazımmış.  Böyle mantıksızlık mı olur? Orada zaten bir sürü tesis var. Ben Eskişehir´de yatırım yapılmasın demem ama buradaki TÜDEMSAŞ´ı kapatmak kadar Sivas´a yapılacak büyük bir ihanet olmaz? dedi.

?ASKERİ ELBİSELERİ DİKECEK YERE İHTİYACIMIZ VAR?

Saadet lideri Karamollaoğlu, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: ?Dikimevimiz vardı, gitti. Tamam bu iktidar zamanında değil ama gitti. Bizim yeniden askeri elbiseleri dikecek yere ihtiyacımız var. Bu burada yapılır. Türkiye´nin ortasında Sivas. Benim kanaatim Sivas  kaliteli çelik üretirse aslında ağır sanayide, makine imalatında çok önemli bir yer işgal eder. O zaman Sivas 300-350 bin nüfuslu değil 1 milyon nüfuslu bir şehir haline gelir. Biz Sivas´ta çıkan bütün madenleri işlemeye karar verelim, birden bire 5 bin insana iş bulunur ama bu ne ile olur? İrade ile. İktidar iradesini ortaya koyacak sonra da yeterli kaynağı tahsis edecek. Kredi versin, özel sektör gelsin yapsın. Hiç fark etmez ama şu anda yeterli kredi tahsis edilmeden Sivas´ta bir yatırım hamlesi yapılması mümkün olmaz.?

?YANMA ÜNİTELERİNİN MODERNLEŞTİRİLMESİ LAZIM?

Kangal Termik Santrali´nin baca filtresi eksikliği nedeniyle bir dönem faaliyetlerine ara verdiğinin hatırlatılması üzerine Genel Başkan Karamollaoğlu, ?Saadet Partisi olarak sanayileşmeye ağırlık veriyoruz ama çevreyi korumak da bir numaralı hedefimiz. Bu noktada bir şeyler yapmak çok pahalı. Devletin bunu sadece özel sektörden beklemesi durumunda bu işler yürümez. Bir buçuk ay önce Elbistan´a gittim; üretim durmuştu, havada da müthiş bir toz bulutu vardı. Sivas´ta da aynısı oluyor demektir bu. Yanma ünitelerinin modernleştirilmesi lazım. Filtreye ihtiyaç var. Bunları özel sektöre ?Siz yapın´ derseniz yapamaz şu anda. Kendini kurtaramaz. O halde devlet devreye girecek, ?Al arkadaş, uzun vadede öde´ diyecek. Başka türlü olmaz? şeklinde konuştu.

?DEMİR ÇELİK ÖNEMLİ?

Saadet lideri Karamollaoğlu, konuşmasını şu şekilde devam ettirdi: ?Türkiye öyle bir noktaya geldi ki eğer kalkınmayı hızlandırmak istiyorsa, işsizliği önlemek istiyorsa, yeni iş ilanları meydana getirmek istiyorsa bütün yatırımlarını üretime tahsis etmek zorunda. Yani yüzde 10 gibi cüzi bir kısım hizmet yatırımlarına ayrılabilir. Türkiye´nin senede en az 200 milyar liralık yatırıma ihtiyacı var. Bu yatırımı yaparsak biz Türkiye´de işsizliğin önüne belli miktarda geçebiliriz. 200-250 bin insana böylelikle iş bulabiliriz. Yan sanayide ve hizmet sektöründe yeni istihdamlar oluşacağı için bu 600 bin insana iş bulmak manasına gelir. Bu olursa Türkiye 5 senede istediğinin tamamını çözmese bile tamamına yakınını çözer. Sivas bazında ise Sivas´ın Türkiye´de makine imalatında, özellikle kaliteli çelik imalatında bir bakıma odak haline getirilmesi lazım. O nedenle Demir Çelik önemli. Onun için bugünkü Demir Çelik´i devlet yeniden ele alacak. Özel sektörde birisini bulamadıysa kendisi burada doğrudan doğruya kaliteli çelik üretimine öncelik verecek, arkasından yassı mamullere önem verecek ve 4. Demirçelik dediğimiz yatırımı da bir taraftan başlatacak. Emin olun 5-6 sene sonra Sivas başka Sivas olur.?

?İĞNE ATILACAK YERİN OLMAMASI LAZIM?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın geçen yıl 8 Şubat´ta ilimizde gerçekleştirdiği mitingde şehrin özel teşvik kapsamına alınacağını müjdelediğinin hatırlatılması üzerine Karamollaoğlu, ?Bu vaade 1 sene olmuş ama halen gerçekleşmedi. Ümit ederim ki gerçekleştirilir. Çünkü bu teşvikler olmadan insanlar Sivas´a kolay kolay gelmez. Sivas çevredeki illerle mukayese edildiği zaman şu anda buna muhtaç bir il. Ümit ederim ki gerçekleşir. Bunun kararını verecek olan doğrudan doğruya Sayın Cumhurbaşkanıdır. OSB´ye gittiğim zaman üzülüyorum. Şu anda iğne atılacak yerin olmaması lazım. Kapalı tesisler var. Bunların çalışıyor olması icap ederdi? değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!