USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Vali Gül ve Başkan Aydın´ın tanıklığına başvuruldu

Vali Gül ve Başkan Aydın´ın tanıklığına başvuruldu

Vali Gül ve Başkan Aydın´ın tanıklığına başvuruldu
20-12-2017 06:00
Google News


SİVAS
Sivas´ta, Fetullahçı Terör Örgütü´nün (FETÖ) darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklanan eski Sivas Garnizon Komutanı tuğgeneral Fatih Celaleddin Sağır´ın yargılanmasına devam edildi.
Sivas 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçlamalarıyla yargılanan ve Tokat T Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Fatih Celaleddin Sağır ile avukatları, tanıklar Sivas Valisi Davut Gül ve Belediye Başkanı Sami Aydın hazır bulundu.
İddia makamında Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal´ın yer aldığı duruşmada tanık olarak ifade veren Vali Gül, Sivas´taki görevine 9 Haziran´da başladığını ve 15 Temmuz´da darbe girişiminin yaşandığını anlattı.
Darbe girişiminden saat 22.30 sıralarında haberinin olduğunu aktaran Gül, "İl Emniyet Müdürü ile valilik binasına geçtik. İl Emniyet Müdürüne güvenebileceği adamları yanına almasını söyledim. O da bana öyle yaptıklarını söyledi. Jandarma Alay Komutanı Albay Bektaş Arslan da geldi. Başsavcı, AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin ve kurum müdürleri de oradaydı. Sanık bizden 1-2 saat sonra geldi. Geldiğinde üzerinde sivil kıyafetler vardı. Sanık makama geldiği zaman çok rahattı. Bana ´Ortada bir darbe yok, böyle saçma sapan bir şey olamaz, rahat olun´ dedi." ifadelerini kulandı.
Sosyal medyadan yapılan çağrı sonrası meydanda büyük bir kalabalık oluştuğunu anımsatan Vali Gül, "Sanık bu kalabalığın dağıtılması gerektiğini söyledi. Sanık yaklaşık bir saat durduktan sonra makamdan ayrıldı. Sabah sıkıyönetim listesinde adının olduğunu görünce telefon ile arayarak makama gelmesini söyledim. Burada kendisi ile bir saat görüştüm, daha sonra emniyete götürüldü." dedi.
Sivas Valiliği balkonundan yaptığı konuşmayı hatırlatan Gül, bu konuşmayı darbenin karşısında olduklarını ve vatandaşların herhangi bir taşkınlık yapmamaları gerektiğini söylemek için gerçekleştirdiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Yani tarafımızı belli ettik, görevimizin başındayız mesajı verdik. Bu FETÖ´cülerin hiçbiri ben FETÖ´cüyüm demiyor. Ortada 15 Temmuz´un oluşturduğu bir durum var. Kapıcısından en üst makama kadar FETÖ´cü olabilir. Bunlar deliler ile tespit edilir. Askeriyeden birine ´Gelin kriz masası kurduk, başında dur´ deme şansımız yok. Türk Silahlı Kuvvetlerinin içindeki bir grup darbe girişimi yapıyor. Havada uçaklar uçarken, özel harekat bombalanırken, TRT´de darbe bildirisi okunurken ben tugaydan birine gel de krizi yönet diyemem. Yani kuzuyu kurda teslim edemem."

"Elini kaldırdım hemen geri indirdi"
Tanık olarak ifadesine başvurulan Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ise evdeyken darbe girişimini öğrendikten sonra valilik binasına geldiğini söyledi.
İl protokolünün valilik binasında bulunduğunu anlatan Aydın, "Benden bir müddet sonra sanık geldi. Emniyet Müdürü ve İl Jandarma Komutanının çok telaşlı olduklarını gördüm. Jandarma komutanımız bu işin FETÖ´cüler tarafından yapıldığını, bu süreçle ilgili mücadele etmemiz gerektiğini söyledi. O süreçte sanık olaylarda önemsenecek bir durum olmadığını, telaşlanmaya gerek olmadığını söyledi." ifadelerini kullandı.
O sırada kendilerine meydandaki vatandaşların askeri lojmanlara yürüyeceği şeklinde bir bilgi geldiğini aktaran Aydın, ifadesini şöyle tamamladı.  
"Biz de konuşma yapmaya karar verdik. Balkona çıktık, sanığın elini kaldırdım, hemen geri indirdi. Bir daha kaldırdım, yine indirdi. Daha sonra sanık önemsenmeyecek bir şey olduğunu söyleyerek makamdan ayrıldı. Ben olayı ilk duyduğum zaman, belediye başkan yardımcılarına talimat vererek belediyeye ait bütün araçları Tugay Komutanlığının önüne gönderdim. Kalkışma olursa trafiği kapatın dedim. Sivas o gün bütün kurumları ile çok güzel bir duruş sergiledi."

"Bildiklerimizi anlattık"
Duruşma çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Vali Davut Gül, olay gecesine dair bildiklerini anlattığını dile getirerek, "15 Temmuz darbe girişiminde Sivas´ta yaşananlar ile ilgili bizim, belediye başkanımızın ve o gece valilik makamında bulunan kişilerin tanıklığına başvuruldu. Biz de bildiklerimizi anlattık. Olayı nasıl öğrendiğimizi, ne zaman makama geçtiğimizi, hangi tedbirleri aldığımızı paylaştık. Ne biliyorsak onu paylaştık, takdir mahkemenin. Mahkeme bu deliller ışığında en adil kararı verecektir." diye konuştu.
Belediye Başkanı Aydın ise o gece yaşananları ve gözlemlediklerini anlattığını belirterek, "Biz de tüm çıplaklığıyla nasıl hissettik, nasıl gördük bunu anlattık. Şu anda sanık konumunda olan Celaleddin Sağır ile ilgili tanık olarak dinlendik. Her şeyi çıplaklığıyla nasıl gördüysek, nasıl yaşadıysak onları paylaştık." dedi.
Ara verilen duruşmanın öğleden sonraki bölümünde Sivas İl Jandarma Alay Komutanı Albay Sinan Şen ile koruması Uzman Jandarma Alparslan Uzun tanık olarak dinlenecek. (AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!