USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

"VERİLEN DESTEKLERİ ÜRETİMDE KULLANIN"

"VERİLEN DESTEKLERİ ÜRETİMDE KULLANIN"

28-02-2018 06:00
Google News


BURAK YASİN TAŞ
2017 yılında yapılan çalışmalar ve 2018 yılı içerisinde yapılacak projeler hakkında İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız bir sunum yaptı. 2018 yılı içerisinde 120 milyon hibe desteği sağlanacağını bildiren Yıldız, Sivas´ın DAP´ta yer almasında büyük katkılar elde ettiğini söyledi.
Yıldız, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından çiftçilere müjdelediği küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık desteği ile ilgili de çiftçilere bilgi verdi.
Yıldız, "Projedeki amaç atık kalan mera alanları üretime kazandırmak. İlimizde mera alanı kullanımına uygun coğrafyaya sahip. Bu projede ilimiz üst düzeyde faydalanacak. Küçükbaş yetiştiriciliği için meralarımız uygun durumda. Koyun varlığımızı artırmak diğer bir amaçlarımızdandır" diye konuştu. Başvuruların 1 Mart itibariyle sona ereceğini bilgisini veren Yıldız, çiftçilerin projeye katılım sağlamalarını istedi.
Programda konuşan Tarım Kredi Kooperatifleri Sivas Bölge Müdürü İsmail Köse ve Ziraat Bankası Sivas Bölge Yöneticisi Dr. Murat Serdar Bulut, kurum olarak çiftçilere sundukları krediler hakkında bilgi verdi.
Konuşmacılar Köse ve Bulut,  çiftçilerin verilen kredileri kullanım noktasında dikkat etmeleri ve taksitlendirmelerini düzenli şekilde ödemeleri gerektiğini ifade etti. Yapılan sunumlardan sonra konuşma yapan Vali Gül, katılım sağlayan çiftçilere ve sunumlarından dolayı kurum müdürlerine teşekkür etti.
Vali Gül, "Bu toplantıyı ve buna benzer toplantıların yapılma sebebi, yapılan çalışmaların ve verilen teşviklerin çok karışık ve uğraştırıcı şekilde yapılmasından dolayı. Sizlerin daha iyi bir bilgi almasını sağlamak için toplantılar yapılmalı. Özellikle sunumlarımızın daha sade ve anlaşılır şekilde yapılması lazım. Sivas tarım sektörüne karşı bir ön yargı vargı var. Normal şartlarda sokaktan bir kişiyi çevirsek, tarım nasıl diye sorsak. Tarım çok sahipsiz. Tarımda iyi bir şey yapılmıyor derler. Ama bunun doğru olmadığını sunumda da gördük. Yapılan çalışmalarda ve elde edilen üretimlerde tarım sektöründe iyi bir noktadayız. Daha iyisi yapılabilir diyeceksiniz. Haklısınız. Daha iyi noktaya gelmesi için elimizden gelen çalışmaları yapacağız. Kurum olarak her alanda sizlerle buluşmaları için müdürlerimiz gerekli çalışmalarını yapacak" diye konuştu.

/resimler/2018-2/27/1745423577544.jpg

FAİZ ORANLARI YÜZDE 7-8
Ziraat Bankası başta olmak üzere diğer kurumların çiftçilere yönelik sağladığı kredi kolaylığı ilgilide konuşan Vali Gül, tarım sektörüne sağlanan kolaylığın en üst seviyede olduğunu belirtti.
Gül, "Biz İl Özel İdaresi olarak Ziraat Bankasından kredi istediğimizde, geri öderken yüzde 16 faiz uyguluyor. Tarımda öyle değil. Çiftçilerimiz kredi istediğinde indirim uygulanmasa bile yüzde 7-8 oranında bir faiz uyguladığını görüyoruz. Tarım sektörüne her kurum gerekli desteği sağlıyor. Tesis kurulduğunda, araç gereç alınması gerektiğinde, hayvan alım satımında gerekli destekler sağlanıyor. Ülkemiz de çok şükür tarım ekonomisi geçmişe göre çok iyi durumda. Çiftçilerimiz geçmişe göre daha iyi imkânlara sahip. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ile verdiği desteğin 130 milyon liranın üzerinde olduğunu belirterek, "Bunun dışında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu´nun verdiği destekler var. Genç çiftçiye verilen destekler mevcut. Ziraat Bankası´nın Tarım Kredi Kooperatiflerinde faiz indiriminde olan destekleri var. Bunlara baktığımızda Sivas ölçeğinde yaklaşık 400 milyon liraya yakın bir destek verildi" diye konuştu.

"BORÇ YİYEN KESESİNDEN YER"
Kredi kullanımıyla ilgili çiftçilere uyarda bulunan Vali Gül, kullanılan kredileri üretimde kullanılması gerektiğine vurgu yaptı.
Borçlarını zamanında ödeyemeyen çiftçilere seslenen Vali Gül, "Borç yiyen kesesinden yer. Almış olduğunuz kredileri üretime dönüştürmelisiniz. Ben kredi çekeyim oğlumun kızımın düğününü yapayım derseniz. O borcu ödeyemezsiniz. Devlet o borcun yüzde otuzunu kırkını silse yine ödeyemezsiniz. Aldığınız krediyi üretimde kullanırsanız, hayvan alırsanız, tohum alırsanız, araç gereç alırsanız para kazanırsınız. Sektörde o parayı üretime dökerseniz para elde edersiniz. Taksitlerinizi ödemediğiniz sürece sizin bankalarda bulunan kayıtlarınız derecelenme olarak alt seviyelere düşüyor. AA seviyesinde olan bir çiftçi ile CD seviyesinde olan çiftçi farklı miktarda, farklı faiz oranları ve farklı vadelerle borçlarını ödüyor bunlara dikkat edin" diyerek çiftçileri uyardı.
Çiftçilerin sıkıntılarının olduğunu da dile getiren Vali Gül; İl Özel İdaresi, Devlet Su İşleri, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve diğer birçok kurumla koordineli şekilde çalışarak sıkıntılarının giderileceğini belirtti.
Gül, "Sıkıntılarınız var biliyorum. Su sıkıntısı özellikler DSİ bununla İlgili çalışmalarını yapıyor. Sizde suyu daha tasarruflu şekilde kullandığınızda bu sorununda yapılan baraj, gölet, kuyu ve kanal projeleri ortadan kaldıracağız."
Çiftçilerin talep ve sorunlarını not alan, hem kendisi hem de kurum müdürleriyle birlikte soruları cevaplayan Vali Gül, bazı sorunların gereksiz olduğunu gerekli işlemlerin yerine getirilmesi için çalışmaların başlaması gerektiği talimatını verdi.
Gürün Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Aktepe, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 16 Şubat´ta başlayan desteklemelerin, ilimizde henüz neden başlamadığını ve vatandaşların neden başlamadı sorusuna cevap veremediklerini, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık müdürlüğünün konuyla ilgili bir bilgi paylaşmadığını söyledi.
Daha önceki dönemden borçlu çiftçilerin askıya alınma işlemlerinin devam ettiğini söyleyen İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız, en kısa zamanda sorunun ortadan kalkacağını söyledi.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çiftçilere verilen nohut tohumu fiyatlarının yüksek olduğunu dile getiren çiftçiler, "Özel sektörde kilosu 5-6 lira. Biz müdürlüğümüzden 13 liraya alıyoruz. Bunun sebebi nedir?" diye ifade sorarak cevap bekledi.
İl Müdürlüğü tarafından verilen nohut tohumunun bakanlık tarafından sertifika onaylı olduğunu söyleyen Yıldız, çiftçileri sertifikalı ürünlere teşvik ettiklerini açıkladı. Vali Gül ise sertifikalı ve sertifikasız tohumun arasındaki farkı sordu. Yıldız, sertifikalı tohumun ürün elde ederken daha kaliteli ve yüzde 20 oranında daha fazla elde edildiğini söyledi. Program sonunda çiftçilerle tek tek tokalaşan Vali Gül, bu esnada da çiftçilerin sorunlarını not aldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!