USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yol Haritası Belirlenecek

Yol Haritası Belirlenecek

Yol Haritası  Belirlenecek
02-03-2020 07:00
Google News


Hayrullah AĞKAŞ

2018 yılında Sivas Valiliği öncülüğünde gerçekleştirilen ?Ortak Akılla Yarınlara Sivas Çalıştayı? sektörler bazında da yapılarak her kesimin görüş ve önerileri alındı. Önemli analizlerin yapıldığı çalıştaylarda paydaş kurumlar, 6 ana başlıkta 8 oturum gerçekleştirdi.  

23 Ocak - 27 Şubat tarihleri arasında yapılan çalıştaylar, Tarım Hayvancılık, Kültür-Turizm, Eğitim-Öğretim ile Gençlik ve Spor, Sağlık ve Sosyal Hizmetler, Ekonomik Kalkınma ve İstihdam, Altyapı-Çevre ve Şehircilik sektörlerinde yapıldı. Şehrin gelişmesi ve kalkınmasına yönelik önemli fikirlerin ortaya konulduğu çalıştaylarda talep ve öneriler masaya yatırıldı.

İLK ÇALIŞTAY TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖRÜNDE OLDU

Sektörle ilgili kurumların bir araya geldiği Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı, öğretmenevinde gerçekleştirildi. Düzenlenen çalıştayda konuşan Vali Salih Ayhan, Sivas´ın ekonomik kalkınmasında en önemli aktörlerden bir tanesinin de tarım olduğunu kaydederek ?Tarım görünürlüğü ve katma değeri en yüksek olan bir sektör. 2020 yılını üretim ve istihdam odaklı geçirmek istiyoruz. Cumhuriyet´in ilanının 100. Yılında ?Yüz Üretim ve İstihdam Kapısı´ projemiz var. Tarımsal sanayiyi de önemsiyoruz. Bu amaçla SİVTAŞ´ı kurduk. Yem Fabrikası ve Süt İşleme Tesislerinin temelini attık. Canlı Hayvan Pazarı ve Ot Borsası projemiz devam ediyor. Kangal köpeğimizin ıslahı ve tanıtımına yönelik çalışma yapıyoruz. Ölçek ekonomisi ile çiftçilerimizin güçleneceği, sözleşmeli çiftçilik ile güven içerisinde üretim yapabilecekleri, emeklerinin karşılığını alabilecekleri bir Sivas için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Bu sene altyapıyı güçlendireceğiz ve bütün kurumlarımızın teknik kapasitesini bu amaç doğrultusunda kullanacağız? diye konuştu.

MÜZELER ÖN PLANA ÇIKTI

Kültür ve turizm çalıştayında konuşan Vali Ayhan, ?Kültür ve Turizm vizyonumuzu bazı temel hususlar üzerine inşa ettik. İlki kültürel değerlerimizin korunması, gelecek kuşaklara aktarımın sağlıklı olarak sağlanmasıdır. İkincisi ise kültürel, doğal tüm değerlerimizi bir turizm potansiyeline çevirme ve şehrimize bu anlamda bir ivme kazandırmaktır. ?Kısa, orta ve uzun vadeli turizm hedeflerine ulaşmak için bir ?Turizm Platformu´ kurduk ve epey yol kat ettik. Birçok proje için start verdik ve ilimize de yetersiz olan müze sayısını 20´ye çıkarıyoruz? diye konuştu.

Eğitim-Öğretim ile Gençlik ve Spor Çalıştayı´nda akademik başarı ile Spor Sivas konuşuldu. Vali Ayhan, Darül Ulema, Darül Medrese ve İlimler Şehri Sivas´a 700 milyon TL´ye yakın bir eğitim yatırımı gerçekleştirildiğini kaydederek, 2023´e Doğru Eğitimde Değişim Dönüşüm Hareketini kamuoyu ile paylaştıklarını, artık okulların içini dolduracak çeşitli projeleri hayata geçirdiklerini söyledi.

Gençlik ve Spor Çalıştayında ise öncelikli ve birincil hedefin, güçlü bir spor kültürü oluşturmak olduğunu belirten Vali Ayhan, ?Bunu oluşturabilmek için modern tesislere, salonlara, statlara sahibiz. Çocukların en az bir spor dalı ile çalışmasına yönelik yürüttüğümüz Spor Sivas Projesi ile 70 bini aşkın çocuğumuza ulaştık. Spor alanında Amatör Evi, Sporcu Kamp Merkezi, Sporcu Fabrikası çalışmaları sürüyor? açıklamasında bulundu.

Sağlık alanındaki yatırımların öne çıktığı Sağlık ve Sosyal Hizmetler çalıştayında Vali Ayhan, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ile Numune Hastanesi Geriatri Merkezi çalışmalarında sona gelindiğini kaydetti. İnme Merkezi, Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi, Genetik Hastalıkları Tanı Merkezi, Çocuk Yoğun Bakım Servisi projelerinin hazırlandığını dile getiren Vali Ayhan, ayrıca Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Eğitim ve Destek Merkezi ile Ruh Sağlığı Bozuklukları Bilişsel Davranış Terapi Merkezlerinin kurulması çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Ekonomik Kalkınma ve İstihdam Çalıştayında istihdam ön plana çıktı.  Sanayici, iş insanı ve sektörün uzmanları ile bir araya gelen Vali Ayhan, 2020 yılında istihdam ağırlıklı çalışma yapacaklarını ifade ederek, ?Yüz Üretim ve İstihdam Kapısı´ ile kentte önemli bir gelişme sağlanacağını dile getirdi. I. OSB´de asfaltlama, içme suyu, kanalizasyon ve ağaçlandırma çalışmalarının Sivas Belediyesi ile birlikte büyük ölçüde tamamlandığını kaydeden Ayhan, Sivas İnovasyon Merkezi, Dijital Ürün/Firma Tanıtım Platformunun da hazırlandığını ifade etti. Sivas´ın yatırım ve üretim üssü olacak Demirağ OSB´nin, demiryolu ağ bağlantıları, lojistik merkez ve kümelenme yapılarıyla örnek bir model olacağını vurgulayan Vali Ayhan, 7 Ağustos 2019 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Sivas´ın, tekstil ve giyim eşyası imalatı sektöründe bölgesel teşviklerden yararlanmaya başladığını da hatırlattı.

Çalıştayların sonuncusu Altyapı-Çevre ve Şehircilik oldu. Sektörel çalıştayların sonuncusu olan Altyapı-Çevre ve Şehircilik Çalıştayı Öğretmenevinde gerçekleştirildi. Programın açılış konuşmasını Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Doğan yaparak kurumun proje ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Çalıştayda söz alan Vali Ayhan, "Şehirlerin kimliği bir bakıma o şehrin ruhu demektir. Bu ruh, o kenti ve o kentte yaşamayı anlamlı hale getirir. Değişim ve gelişim süreçlerinde Sivas´ın şehir kimliğini ve ruhunu muhafaza etmesi için hepimize görev düşüyor" ifadelerini kullandı.

Sivas´ın büyük bir birikime sahip olduğunu aktaran Vali Ayhan, "Bu kimliğin önemli bir yansımasını sadece tarihi kent meydanına bakarak görmemiz mümkün. Bir şehrin kimliğini koruyarak markalaşması gerekiyor. Sivas´ta 2010 yılından beri devam eden ve şehrin markalaşma düzeyini ölçen önemli bir araştırma var. Bu araştırmada özellikle kent meydanı ile ilgili çok dikkat çekici bir marka algısı oluştuğunu görüyoruz.  Bugün yapılan cephe düzenlemeleri ile birlikte meydanda çok güzel bir ahenk yakalandığını söyleyebiliriz. Tarihi binalarımızın aydınlatma projeleri tamamlandığında sadece Türkiye´nin değil dünyanın en güzel meydanlarından birine sahip olacağımızı düşünüyorum. Yine şehrin kimliğini taşıyan konaklarımız, türbelerimiz, hamamlarımız gibi sivil mimari eserlerimize yönelik önemli restorasyon çalışmaları yürütüyoruz. Sivas´ı şehirleşme anlamında değerlendirecek olursak kentin kontrollü ve bir plan dâhilinde büyüdüğünü ve geliştiğini görüyoruz. Bunun aslında elimizdeki en büyük güçlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Şehrin geleceğine yönelik vizyonlar ortaya koyarken ilgili tüm paydaşlarla birlikte ortak bir planda buluşabiliyoruz? açıklamasında bulundu.

Programlar sonunda katılımcılar çalıştay masalarına geçerek, yaklaşık 2 saat konular hakkında fikir alışverişinde bulundu. Moderatörler eşliğinde katılımcılar, öneri ve fikirlerini kayıt altına aldı.

23 Ocak - 27 Şubat tarihleri arasında Tarım Hayvancılık, Kültür-Turizm, Eğitim-Öğretim ile Gençlik ve Spor, Sağlık ve Sosyal Hizmetler, Ekonomik Kalkınma ve İstihdam, Altyapı-Çevre ve Şehircilik sektörlerinde yapılan çalıştaylarda beyan edilen talep, öneri ve diğer düşünceler raporlaştırılarak yeni bir yol haritası belirlenecek.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!