USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

YÖNETİM HESAPLAŞMASI--VİDEO

YÖNETİM HESAPLAŞMASI--VİDEO

YÖNETİM HESAPLAŞMASI--VİDEO
26-07-2019 07:00
Google News


FATİH TABUR

Vali Salih Ayhan, 24 Temmuz Basın Bayramı kapsamında ilimizde faaliyet gösteren yazılı ve görsel basın kuruluşlarının temsilcileriyle Meva Restaurant´ta bir araya geldi. Gündeme dair soruları yanıtlayan Vali Ayhan, önemli açıklamalarda bulundu.

Sivas ortak paydasında birleşen basın mensuplarının Basın Bayramı´nı kutlayan Vali Ayhan, ?Sivas´ta güzel bir aile ortamı, güzel bir birliktelik var. Bu manada hepinize minnettarım. Asıl olan Sivas´ın menfaati. Bu duygu ve anlayış içerisinde olduğunuzu zaten ziyadesiyle her zaman, her yerde dile getiriyorum? dedi.

Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Sıddık Savaşçı´nın bulunduğu programda Vali Salih Ayhan, konuşmasının önemli bir kısmını eğitime ayırdı.

Milli Eğitim Bakanlığı´nın (MEB), 1 Haziran´da yapılan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav sonuçları ve "Merkezi Sınav Değerlendirme Raporu"nu değerlendiren İl Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Sıddık Savaşçı, 2018 LGS´de 81 il arasında 38´inci sırada yer alan Sivas´ın 2019 LGS´de 21 sıra birden gerileyerek 59´uncu sıraya düşmesine açıklık getirdi.

Sivas´ta 8.  sınıf öğrenci sayısının 9 bin 133 olduğunu ve 2019 LGS sınavında 8 bin 337 öğrencinin sınava girdiğini ifade eden  İl Milli Eğitim Müdürü Savaşçı, ilimizde 8. sınıfta olup da sınava katılmayanların oranının yüzde 8,70 olduğunu söyledi. 2019 LGS sıralamasında Sivas´ın üzerinde yer alan illerin önemli bir kısmında 8. sınıfta olup da sınava katılmayanların oranının çok daha yüksek olduğunu kaydeden İl Milli Eğitim Müdürü Savaşçı, bu nedenle Sivas´ın sıralamasının gerilere düştüğünü öne sürdü.

?SINAVA KATILMAYANLARIN ORANI YÜZDE 8?

Basın mensuplarına sunum yapan İl Milli Eğitim Müdürü Savaşçı, ?2019 LGS´de 59´uncu sırada yer alan Sivas´ın 2018 LGS´de 38´inci sırada bulunduğu basında yer aldı. Şunu arz etmek isterim 38´inci sıralamayı ilk 15´e biz rahatlıkla çekebilirdik. Sınava katılmayanların oranı bizde yüzde 8. Bu sınava girmeyen öğrenciler genelde akademik başarısı düşük olan öğrenciler.  Eğer biz sınava katılmayan öğrencilerin oranını yüzde 30´lara çekseydik 59´larda değil çok daha ilerlerde olabilirdik? açıklamasında bulundu.

?ANLATMAMIZ LAZIM?

Vali Ayhan ise ?LGS sınavı ile ilgili kamuoyunu aydınlatmamız gerekiyor. Algı çok önemli. Arkadaşlara hep şunu söylüyorum: Eğitimde sosyal etkinlik anlamında iyi bir ivme yakaladık ama bu sıralama bir anda vatandaş nezdinde bir soru işareti oluşturdu. Bunu kaldırmak için anlatmamız lazım. Vatandaşımızın kafasındaki soru işaretini kaldırmamız lazım.   Bizde arkadaşlarımız çocukları sınava sokturmuşlar, bunu iyi izah etmemiz lazım? dedi.

?BASINIMIZ BUNUN HESABINI SORABİLİR?

Eğitimde gayelerinin sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere ağırlık vermek olduğunu dile getiren Vali Ayhan, ?Bunu okullarımızın yaşam felsefesi haline getireceğiz ama bizim verilerimizin başarısı da akademik başarı. Akademik başarıyı da çok önemseyeceğiz, bunu yakından takip edeceğiz. Bu verileri birçok kesim bilmeyebilir. Basınımız bunun hesabını sorabilir. Bu çok normal. Fakat bunu eğitim sektörü içerisinde olanlar bilmiyor mu? Biliyor. Peki neden halen olumsuz manada konuşuyorlar? Tamamen yönetim hesaplaşması. Yani tamamen kadrolarla alakalı. Bu çok yanlış. İlimize yapılacak en büyük kötülüktür. Biz izah ederiz. Medyadaki arkadaşlarımız bu tabloyu sorar, izah edilir. Tatmin oldukları zaman da gereğini yaparlar ama bildiği halde yine de kötü deyip manipülasyon yapıyorsa bu ciddi bir sıkıntıdır? dedi.

?EĞİTİMDE EN AZ İLK 10´A GİRECEĞİZ?

Vali Ayhan, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: ?Bir de arkadaşlarımız inanın çok yoğun bir çalışma yaptı. Seneye daha da yoğun olacak. Hazırlıklarını yaptılar, sistem kuruyoruz. Benim en büyük amacım Koyulhisar´daki bir okulun başarısıyla Sivas merkezdeki okullarımız arasındaki nitelik ve kalite farkının kalkması. Okullar arasında farkın yüzde 10´a inmesi. Uluslararası standartlar budur. Türkiye´de ise akademik başarısı en yüksek okulla akademik başarısı en düşük okul arasındaki fark yüzde 61´dir. Bizim gayemiz bunu azaltmaya yöneliktir. Eğitimde kısa vadede azaltmak mümkün mü? Değil ama iyi tohum ektik, iyi mücadele ediyoruz. İyi bir kadro var, gayret gösteriyoruz ve kendi içimizdeki İrlandalılar var ya onları da ikna edebilirsek iyi bir noktaya geleceğiz. Gayret göstereceğiz. Bir söz vardır ya; inanmışlarla yol yürünür ikna edilmişlerle değil. Biz inandık. Hep söylüyorum, iddia ediyorum Sivas eğitimde Türkiye´nin ilk 10 ili arasında yer alacak. Bunu niye söylüyorum? Fiziki anlamda çok iyi bir noktadayız. Öğretmen profilimiz çok genç. Bu öğretmenlerimiz 4 yıl kalacaklar. Derslik başına düşen öğretmen sayımız çok makul düzeylerde. Dolayısıyla parametreler hep lehimize. Biz de bundan sonra ruh vereceğiz, heyecan vereceğiz ve inşallah Sivas eğitimde çok iyi bir noktaya gelecek. Aslına bakarsanız girdi ve çıktıyı iyi analiz etmemiz lazım. Bizim bundan sonra büyük düşünmemiz lazım. Üniversiteye bu kadar nitelikli öğrenci gönderdikten sonra o çocukların tekrar Sivas´a gelip hizmet edebileceğini hesap etmemiz lazım. Buna yönelik politika geliştirmemiz lazım. Yani Sivas´tan beyin göçünün olmaması lazım. Buna yönelik altyapı kurmaya çalışacağız. Bu aslında işin en önemli kısmı. Sivas Fen Lisesi´nde şu an çok iyi bir heyecan oluştu. Puanı çok iyi olan öğrencilerimiz var. O çocuklarımız tıp, mühendislik kazanıp gidecekler. Benim en büyük arzum o çocukların okuduktan sonra gelip Sivas´a hizmet etmeleri. İşte ona yönelik sosyo-ekonomik bir yapı kurmamız lazım, ona yönelik iş gücü piyasası arzını hazır hale getirmemiz lazım. Sanayimizi, tarımımızı, turizmimizi buna göre kurgulamamız lazım. Seneye inşallah eğitimde en az ilk 10´a gireceğiz.?

?VEBALE BEN DE ORTAK OLMUŞ OLURUM?

Vali Ayhan, sendikalardaki baskının eğitime etkisi konusunun hatırlatılması üzerine ise ?Kimse hiçbir yapıya sırtını dayamamalı. Biz işimizle ayakta duracağız. Eğitim bir vebal işi. Ahbap-çavuş ilişkileriyle bir müdür atarsam Allah hepimize sorsun. Bu sene müdür ve müdür yardımcıları mülakatında yazılı puan ne ise o verilecek. Bu önemli. Yani güvenlik soruşturmasından geçen, güvenlik sorunu olmayan kişi hakkında objektif bir değerlendirme yapılacak. Yani o koltuğu işgal edip de odasından çıkmayıp çocuklara karışmayan, velilerle irtibatlı olmayan, öğretmenler odasına hakim olmayan bir okul müdürü istemiyoruz. Sorun olan, işi yürütemeyen okul müdürü varsa da hesabını göreceğiz. Bu vebaldir. Eğer gördüğüm yanlışta adım atmazsam bu vebale ben de ortak olmuş olurum. Sendika varsa sendika, STK varsa STK kim olursa olsun liyakat, ehliyet, sadakat önemli. Yani müdür ve müdür yardımcılığı mülakatında yazılı puan ne ise sözlü puan da o olacak. Bunu özellikle belirtmek istiyorum? diye konuştu.

Vali Ayhan, programın ardından  basın mensuplarıyla birlikte Yıldız Dağı Kayak Simülasyon Merkezi´nde incelemelerde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!