USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

EV ÖDEVİ FAYDALI MI, ZARARLI MI?

19-12-2016

Ev ödevi tuza benzer; Çoğu zarar, azı karar, yokluğu ihtiyaçtır. PISA sonuçlarına göre ev ödevlerinin yararı kanıtlandı. 70 ülkedeki araştırmasının sonuçlarına göre düzenli olarak ödev yapmanın, akademik başarıyı artırdığını ortaya koydu. Öncelikle ödevin bir amaç değil, tekrar için bir araç olduğunun farkına varmak yararlı olacaktır. Öğrenciler, her gün okuldan eve gittiğinde: ''BUGÜN OKULDA NE ÖĞRENDİK? '' sorusunu kendisine sormalı ve cevabını düşünmelidir. TEKRAR ETMEZSEN UNUTURSUN YANLIŞ BİR İFADEDİR. DOĞRUSU; TEKRAR ETMEZSEN ÖĞRENEMEZSİNDİR. Okulda öğrendiklerini pekiştirmek için; Derslerde işlenen ve matematik defterine yazılan alıştırma, problem, tanım ne varsa hepsini her gün mutlaka başka bir deftere (çalışma defteri) yeniden yazarak tekrar edilmelidir. ÖĞRENCİ EVDE; OKULDA ÖĞRENDİĞİ BİLGİYLE BAŞBAŞA KALMADIĞI SÜRECE TAM ÖĞRENME GERÇEKLEŞMEZ.
Ülkemizde ilkokulda ödevler artarken, sınıflar büyüdükçe (lisede) ödevler azalmaktadır. Gelişmiş ülkelerde ise ilkokulda sadece tekrar ödevi verilirken sınıflar büyüdükçe ödevler artmaktadır.
Ödev Çeşitleri:
*Tekrar Ödevleri: Çocukların matematik gibi sayısal derslerde öğrenilenleri yeniden yazarak, soruları yeniden çözerek pekiştirilmesini sağlamak amacıyla verilirler.
*Yaratıcı Ödevler: Öğrenilen bilgileri kullanarak yapılan ve çocuğun kendi araştırmalarını da kapsayan ödevlerdir.
*Ek Bilgi ödevleri: Okulda işlenen konunun ayrıntılı olarak öğrenci tarafından incelenmesidir.
*Hazırlık Ödevleri: Öğretmenin bir sonraki konu olarak işleyeceği dersin önceden öğrenciler tarafından araştırılmasıdır.
EV ÖDEVİNİN OLUMLU YÖNLERİ:
Düzenli ev ödevi yapmak ders çalışma alışkanlığı ve becerisi kazanılmasını sağlar.
Ödev yapmak, öğrencinin derslerine olan ilgisini yükseltir.
Ödevler bilgilerin tazelenmesine ve beyinde kalıcı olmasına sebep olur.
Kişiyi değişik kaynaklara yöneltir ve bilgiyi tam olarak öğrenebilmesini sağlar.
Öğretmeninin beğenisini kazanmasına ve kabiliyetlerini daha net bir halde öğretmenine gösterebilmesini sağlar.
Ödevler, öğrencinin derslerini tekrar etmesine olanak sağlar.
Yorumlamaya yönlendirir ve birçok yeteneğinin açığa çıkmasını sağlar.
Öğrencileri daha sorumlu bir birey haline getirip, başarılı kişiler haline getirir.
Okuldaki Başarıyı Pekiştirir; Araştırmalar, ödevini düzenli olarak yapan, çocukların yapmayanlara göre daha başarılı olduklarını göstermektedir.
Sorumluluk ve Bağımsızlık Duygularını Kuvvetlendirir; Çocuk, ödevlerini anne babası karışmaksızın başarıyla tamamlarsa yaptığı işten dolayı kendisiyle gurur duyar. Bu, her düzeyde başarılı olmanın temelinde yatan sorumluluk ve bağımsızlık duygularını beraberinde getirir.
Ödevler Sayesinde Öğrenme Fırsatları Artar; Okuldaki zaman çocukların konuları özümsemesi için yeterli olmayabilir. Çocuk, ödev yaparak öğrendiklerini pekiştirebilir.
Öğrenciye Düşünme Alışkanlığı Kazandırır; Çocuk ödevi kendi başına yaparsa problem çözme gücü, sonuca ulaşmak için düşünme alışkanlığı geliştirir.
Öğretmenin Çocuğun Yardıma İhtiyacı Olan Alanları Belirlemesine Yardımcı Olur; Ödevde yanlış yapılan, eksik bırakılan yerler çocuğun konuyu ne derece özümsediğinin göstergesidir.
Ev ödevleri anne babalara çocukların okul hayatıyla ilgilenmeleri için fırsat vermektedir
Ödev, öğrencilerin sorumluluk almalarını, amaçlanan bir konuda araştırma, inceleme, sonuç çıkarma alışkanlığı kazanabilmesini sağlar.
EV ÖDEVİNİN OLUMSUZ YÖNLERİ:
Fazla verilen ödevler; Öğrencilerin bıkmasına, azminin yok olmasına, derslerden nefret etmesine neden olur.
Öğrencinin anlama ve beceri seviyesinin üzerinde verilen ödevler; Öğrencilerde başarısızlık, başaramama korkusuna neden olur.
Öğrencinin seviyesinin üstünde veya fazla verilen ödev velilerin yaptığı işe dönüşür.
Seviyenin üzerinde verilen ödevler, öğrencilerde başkalarına bağımlılık yaratır.
Aşırı verilen ödevlerin kontrolü zorlaşır. Kontrol edilemeyen ödevlerde, öğrencinin ödeve inancı, öğretmene güveni kaybolur.
Sınav (LYS-OKS) yıllarında (8-12. Sınıflar) verilen ödevler, öğrencilerin sınava hazırlanmasını engellemekte, akademik başarıyı düşürmektedir.
SONUÇ:
Ev ödevinin azı karar, çoğu zarar, yokluğu ihtiyaçtır. Ev ödevi tekrar ödevi olarak her gün yapılmalı, yazılı olarak çalışmalıdır. Ev ödevi öğrencinin seviyesine uygun olmalıdır. Öğrencinin yapabileceği zaman aralığında olmalı, dinlenme, eğlenme, kitap okuma, oyun ihtiyaçlarını kısıtlamamalıdır. Ödevler öğrencinin seviyesine uygun olmalıdır, velilerin yapmasına dönüşmemelidir. İlkokulda tekrar ödevi verilmeli, sınıflar büyüdükçe ödevler kademeli olarak öğrencilerin seviyesine uygun olarak artmalıdır. Ödev amaç değil, araç olmalıdır. ÖDEVİN FAZLALIĞI DEĞİL, KALİTESİ ÖNEMLİDİR. Ödevler; Sorumluluk, çalışma alışkanlığı ve becerisinin kazandırılmasına, bilgilerin pekiştirilmesine, yeteneklerinin geliştirilmesine yönelik olmalıdır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?