USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

EĞİTİMDEKİ DURUMUMUZ

02-01-2017

YGS 2015 MATEMATİK NETİ
ORTALAMASI (40 SORU);
FEN LİSELERİ…………………….........…..28,42
ÖZEL FEN LİSELERİ……………..........….27,46
TEMEL LİSELER……………………..........10,2
ANADOLU LİSELERİ……………….............5.3
ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ….........2,99
İMAM HATİP LİSELERİ……………….....….2,18

2016 TÜRKİYE PISA SONUÇLARI (70 ÜLKE);
MATEMATİKTE…………………….................49.
BİLİMDE (FEN)………………….........…........52.
OKUDUĞUNU ANLAMADA………..........…..50.
Öğrencilerin uluslararası ölçekte fen, matematik ve okuma becerilerini ölçen en önemli göstergelerden biri olan PISA sınavında Türkiye 12 yıl önce aldığı puanların da altına düştü.
PISA sınavları sadece eğitim kamuoyunu değil tüm toplumu ilgilendirecek nitelikte, dünya çapında önem taşıyan bir olaydır. İngiltere, Japonya başta olmak üzere birçok ülke parlamentosunun olağanüstü toplantılar yaparak özel gündemle değerlendirdikleri PISA sınavlarına ne yazık ki ülkemizde aynı ilgi gösterilmemektedir.
MEB; PISA değerlendirmesinde; ''Sadece fen liseleri katılsaydı ilk üçe girerdik'' dedi. Madem fen liseleri önemli, siz neden imam hatip liselerini çoğaltıyorsunuz? ''Din (salt inanç); Isıtır ama ışıtmaz. Felsefe (salt düşünce); Işıtır ama ısıtmaz. Bilim (hakikat: Düşünce-İnanç); Hem ışıtır hem ısıtır''
Yine MEB ; ''Eğitime ayrılan bu bütçeyle ancak bu kadar oluyor. Eğitim bütçemiz yetersiz. Eğitime ayrılan bütçeyi artırmamız gerekir'' dedi. Eğitime ayrılan bütçedeki projelerin hiç birinde öğretmen yok. Almanya ve Japonya, G Kore'de milli gelir 30 bin doları aşmıştır. Milli gelirle eğitim arasına doğru bir oran vardır. PISA birincileri matematikte her bir net başarı için yüz dolar harcarlarken Türkiye yedi dolar harcamaktadır. OECD ülkelerinde ortalama ilköğretimde öğrenci başına düşen harcama 6.430 dolar iken Türkiye'de bu rakam 1.130 dolar. Krize giren Finlandiya başarıyı yakalamadan önce eğitime ayırdığı parayı ikiye katladı.
Öğretmen yetiştirmede sorunlarımız artarak devam ediyor. Eğitim, fen-edebiyat fakültelerinin çekişmesi geleceğimizi tehdit ediyor. Öğretmenlerimizi hangi fakültelerin yetiştireceği karmaşası bir türlü çözülemedi. Üniversite sorunumuz daha vahim hal almaktadır. Ülkemizde üniversite hocaları torpille seçilmektedir. Bu gidişle başarılı üniversitelerimizi de kaybedebiliriz.
 İHL orta kısmını açarken meslek liselerinin orta kısmını neden açmıyoruz? Meslek lisesine gelen öğrencinin kas gelişimi bitiyor, tornavida tutamaz hale geliyor. Yine Anadolu liselerinin orta kısmını neden açmıyoruz? Geçmişte Anadolu liselerinin başarılarının en önemli nedenlerinden birisi orta kısımlarının olmasıydı.
Eğitimde devlet politikası oluşturamadık. Siyasetçiler eğitimden elini çekmediler. Siyasiler kendilerine oy verecek nesil yetiştirme hastalığından vazgeçmelidirler. Bilimsel ve milli kültürüyle donanımlı nesiller yetiştirmeliyiz. Hamasetten uzak bilimin temel alındığı, bilim ve milli değerleri olan eğitim sistemi oluşturup, devlet politikası oluşturmalıyız. Eğitim seferberliğinin ideolojiden bağımsız olması gerekiyor.
PISA'da başarılı olmak istiyorsak içeriğin beceri odaklı olması lazım. Bilginin kullanımının öğretilmediği bir eğitim sistemi kullanılıyor. Eğitimde başarılı olan ülkelerde öğrenme motivasyonu daha yüksek, eğitim sistemi daha zihin açıcıdır. Bizde öğrencilerin sorma, öğrenme becerilerini geliştiremiyoruz. Sebep, sonuç ilişkilerini kontrol edip, ölçme becerilerini kazandıramıyoruz. Bilimsel düşünen, verileri tartmak ve sonuca varmak için bilimsel gerçeğin zamanla değişebilir olduğunu, yeni buluşlara açık zihinlere ulaşmak. Anlama, analiz etme, sonuca ulaşma yeteneklerini geliştirmeliyiz.
 ''Yazılım, kodlama, algoritma çağındayız. Bilgi, akıl ekonominin dinamosu. Fen liselerini çoğaltıp zekamızı keşfetmedikçe kalkınıp, güçlenmemiz imkansız.''
''OECD'nin söylediği en önemli şey, başarılı ülkelerin öğretmen niteliğine çok önem verdiği. Türkiye'nin eğitimde en zayıf karnı öğretmen niteliği ve öğretmeni güçlendirmeye hiç önem vermemesi, öğretmenlerin maddi ve manevi olarak ihmal edilmesidir.'' Bizde bir öğretmenin milli gelirden aldığı pay çok düşüktür.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?