USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

EGONUN AZİZLİĞİ

06-06-2017

İnsanlar yaşadığı süre içerisinde istekleri belli bir çerçevede gelişir.  Böylece dünyada gelişen her yeniliğe ayak uydurmaya çalışırlar. Hayatın evrelerini yaşarken, belli ölçüler içerisinde nasıl davranacağını iyi bilmek durumundadır. Aksi taktirde sonucu çok da iyi bir yere gelemeyebilir.  Herkes için geçerli olan istekler, belli heveslenmelerde ve boş istekler çerçevesinde olursa, o zaman boş ve tehlikeli istekler etrafında döner durur. Bu amaçsız istekler bizleri sonu olmayan, amaçsız neticelere götürebilir.
Ego, insanlarda benlik duygusunu ön plana çıkaran ve bu  ölçüler içerisinde olan bir unsurdur. Her unsurun aşırısının zararlı olduğu gibi egonun da aşırısının zararlı olduğunu hepimiz biliriz.
Hayat içerisinde yaşayan insanların pek çok ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu ihtiyaçları nasıl ve ne şekilde giderecekleri önemlidir. İhtiyaçları karşılama yöntemleri aynı zamanda da  insan yaşamına yön vermektedir. Bu tür ihtiyaçları egomuzu kullanarak ya da egoistçe elde edersek, hem kendimize hem de çevremize zarar vermiş oluruz.
Peki ego ne demek bir bakalım. Ego, ben, benlik anlamına gelen bir kelimedir. Egoizm ve süper ego ile bağlantılı olmakla birlikte, kendisiyle ilgili sürekli bir takım özelliklerden bahseden kişilere ise egoist denir. Kimi insan egoist olduğunu kabul etmez iken, kimi insanlar da bu durumun farkında olup, bu durumdan kurtulmaya çalışır. Egoistçe duygulara sahip olan kişiler, yaşamlarına bu doğrultuda yön verirken, hayat içerisinde yaşananlardan pek de memnun kalmayabilir.
Ego kişinin sadece kendisini üstün görmesi ve kendisini düşünmesidir. Sadece kendisini düşünen bir insan, bazı durumlar içerisinde adil olmayabilir ve tarafsızlığını yitirebilir. Bu durum, insanları rahatsız eder.  Benlik duygusu ya da kişinin dünya üzerinde sadece kendisi varmış gibi davranması kişilerin çevresindeki insanları rahatsız eder ve toplum içinde bozuk davranışlara neden olur.  
Genellikle egoist bir şekilde  yaşamalarını devam ettiren insanlar, çok da iyi bir psikolojiye sahip olamamaktadırlar. İnsanların toplum içindeki davranışlarını kontrol etmeleri, içinde bulundukları yaşantıları ile doğrudan ilişkilidir. Egoistçe davranışlar kişilerin yaşam tarzlarını yakından etkilemektedir.
Kendi hayat akışlarındaki yaşam şekillerinin kontrollerini elde tutamayan bencil kişiliklerin egoistçe davranışları, kişinin duygularını derinden etkilemektedir. Bu durumdan etkilememeleri için egoistçe duygulardan uzaklaşmaları gerekmektedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?