USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Futbolda yüreğiyle kazananlar?

12-10-2017

Her fırsatta yazdığım; ? futbol ruhu? değişen futbol anlayışıyla birlikte maalesef yiğidolarda da kaybolmaya yüz tuttu. Ligimizde yabancı oyuncu sayısının artırılmasıyla birlikte, yalnızca sistematik ve rantsal bir yapıya dönüşen futbol,  izleyenlere tad vermemeye başladı.

2018 Dünya kupası finallerine veda eden Milli Takım bunun en canlı örneğini bizlere gösterdi. Günlerdir, özellikle sosyal medya üzerinden futbolu seven sevmeyen her kesimce yoğun eleştirilere maruz kaldı. Diğer taraftan Gururumuzu tavan yaptıran, vücudunun bir parçası  eksik olmasına rağmen,  mangal gibi yüreğini ortaya koyan ve bizlere Avrupa şampiyonluğu sevinci yaşatan Ampute Milli takım oyuncularının gözyaşları futbolun ve Milli ruhun ne olduğunu ders niteliğinde anlattılar.

Belkide hesabını bilmediğimiz kadar paralar kazanan, adı profesyonel ama ruhsuz bir futbolcunun 90 dakikanın sonunda neler hissettiğini gerçekten çok merak ediyorum. Çok eski değil 90´ lı yıllarda mağlubiyetten sonra yaşadığımız sarsıntı, bir sonraki maça kadar sürüp giderdi. Birçoğumuzun derdi pirim ya da alacak değildi.

Futbol itibarımız profesyonellikten daha önde gelen bir duyguydu. Şimdilerde bakıyorum, değil bir üzüntü, değişiklik tabelasında numarasını gören futbolcu, utanılacak bir mücadelenin ardından gülerek saha kenarına geliyor ve bunun adına da profesyonellik denilebiliyor.

Bugün Türk futbolu maalesef bu yolda tam gaz yol alıyor. Bizim insanımızın gen yapıları profesyonelliği kaldırmıyor. Biz yüreğimizi ortaya koyarak, sahada amatör, yeteneğimizde profesyonelliği aramaz isek daha çok hayal kurmaya devam ederiz. Biz eğer profesyonelliği sadece kazanılan parada bulmaya çalışırsak dünya ve Avrupa kupaları hayalden öteye geçmez.

Milli maçlar nedeniyle ara verilen süper lig hafta sonu oynanacak maçlarla yeniden start alıyor. Sivasspor´u oldukça zorlu bir üç hafta bekliyor. Hafta sonu İstanbul´da Kasımpaşa deplasmanına çıkacak olan Sivasspor,  bir sonraki hafta Atiker konyaspor´u ağırladıktan sonra, Fenerbahçe deplasmanına çıkacak.

Teknik direktör Samet Aybaba sakat ve cezalı oyuncular nedeniyle kadro kurmakta zorlandığını sürekli gündeme getiriyor. Geride kalan haftalara bakıldığında, oyun olarak taraftarlar memnun olmasa da,  Antalya galibiyeti yüzlerin gülmesini sağladı. Özellikle gol yollarında zorlanan yiğidolar, defans ve orta alanda yapılan basit hatalar yüzünden kalesinde hemen hemen her maçta golü gördü.

Haftalardır yazıp çizdiğim Sivasspor ruhu da yok olmadan sürekli canlı tutulmalıdır. Evet, iyi futbol oynamıyoruz ama mücadelemizde iyi değil. Eğer bir futbolcu son düdük çaldıktan sonra, ikinci bir maç için kendinde enerji buluyorsa, bir kez daha düşünmek gerek.

Bir takım yenilebilir, kötü oynama hakkı vardır ama kötü mücadele etme hakkı yoktur. Şimdi önümüzde uzun bir maraton var. Sivas ve Sivasspor ruhunu bu futbolculara kim anlatacaksa vakit geçmeden anlatmak lazım. Bizler sahada savaşan, koşan, gerektiğinde tekmeye kafasını uzatan futbolcular görmek istiyoruz. Klişeleşmiş sözlerden uzaklaşıp, futbolun gerçek ruhuna döndüğünüzde bakın bakalım tribünlerde yer kalıyor mu?

Her şey profesyonellik değildir. Sizler bu işten para kazanıyorsunuz. Her meslek gurubunun riskleri vardır, sizlerinde olduğu gibi. Ama biz sahada korkak, ruhsuz bir futbol görmek istemiyoruz. Ampute milli takımının ruhunu yaşayın ve yiğidolara da o coşkuyu yaşatın. Bu taraftar bu kadarını hak ediyor. Bu zorlu virajda bu duygu, bu ruh herkesi ayakta tutacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?