USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KAHRAMANLARIMIZI ÇOCUKLARIMIZA NASIL KAVRATABİLİRİZ?

30-04-2018

?Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça, daha büyük işler başarmak için kendinde güç bulacaktır´ diyen Atatürk, tarihteki kahramanlarımızı yeni nesillere öğretmemizin ne kadar önemli olduğunu en güzel şekilde ifade etmiştir.

Tarih milletlerin hafızasıdır, hafızasını kaybedenler varlığını koruyamazlar. Kendimizi yüceltmek için değil, düzeltmek için tarih bilmeliyiz. Geçmişini bilmeyenlerin geleceğini başkaları belirler. Tarihin uzağına düşenler, zamanenin tuzağına düşerler. Tarih, otomobildeki aynalara benzer; aynaları olmayan araçla güvenli yolculuk yapılmaz.

Halil İnalcık: ?Türklerin övünülecek bir tarihleri vardır. Ancak, tarih bilirseniz o zaman ?Ne mutlu Türk´üm!´ sözünün anlamı olur´ demiştir.

Türk Milletinin tarihi kahraman ve kahramanlıklarla doludur. İnsanlığa bilim, adalet, ahlak, insanlık öğretmişiz. Bu kahramanları çocuklarımıza öğretmekte zorluklar yaşıyoruz. Kendi kahramanlarımızı öğretemediğimizden dolayı çocuklarımız sanal alemden, sinemalardan öğrendiği batı kültürünün sahte kahramanlarını kendisine örnek almaktadır.

Tarih öğretim yöntemlerimizi sorgulamalıyız. Artık kuru kuruya tarih öğretimi cazibesini kaybetmiştir. Öğrenciler okudukları tarihi olayları yaşarcasına, tarihi şahsiyetlere dokunurcasına bir öğretim aramaktadır. Bilgisayar, sanal alem, cep telefonlarının hayatımıza girmesiyle çocuklarımızın algıları, öğrenme çeşitlikleri artmıştır. Öğretilecek tarihi şahsiyetlerin hayatını, hayatında yaşadığı önemli olayları yeniden yaşamak, kendisi de o heyecanı tatmak istemektedir. Bunun yolu sergi, tiyatro, sinema, resim ve müzikten, edbiyattan geçmektedir.

Tarihimizdeki ibretlik olayların, kahramanlarımızın hayatlarının animasyonu, tiyatrosu, resmi, normal sinema filmi, şiirini, o olayı anlatan müzik eserini ortaya koyamazsak çocuklarımız kendi tarihimizden, kültürümüzden kopup, uzaklaşmaktadır.  Zamanın İngiltere başbakanı Çörçil: ?Türkler kazandıkları bağımsızlıklarını sanatla, edebiyatla, müzikle desteklemedikleri sürece bağımsızlıklarını ne kadar devam ettirebilecekler?´ demiştir.

Bunları bilen Atatürk, Türk Milletinin sanat, edebiyat, sinema, tiyatroda, müzikte olması gereken yere yükselmesi için de çaba sarfetmiştir. ?Sanatsız kalan milletin hayat damarlarından biri kopmuş´ demiştir.

Tarihi mümtaz şahsiyetleri genç nesillere kazandırmak, genç kuşakların onları rol-model olarak almaları için, Türk Milletinin yeniden medeniyetin zirvesine çıkması için Yapmamız gerekenler:

Tarihi mümtaz şahsiyetlerimizin isimlerini çocuklarımıza, okul binalarına, meydanlara vermeliyiz.

Tarihi şahsiyetlerle ilgili yazılmış edebi metinleri çocuklarımıza okutmalıyız. Öğrencinin seviyesinin bir altındaki edebi metinleri okutarak daha kolay anlamalarını sağlamalıyız.

Öğreteceğimiz tarihi kahramanlarımızla ilgili metin yazdırma çalışması yapmalıyız.

Şiirler okutmalıyız, kahramanlarımızla ilgili çocuklara şiir yazdırmalı, şiir yarışması yapmalıyız.

Öğreteceğimiz tarihi olay ve kahramanlarımızla ilgili tiyatro çalışması yapmalı, öğrencilerimizin tamamının rol almasını sağlamalıyız.

Tarihi kahramanlarımıza öğrencilerimize mektup yazdırmalı, mektup yazma yarışması yapmalıyız.

Mektup, şiir, kompozisyon yazdırırken hedefimiz, öğrencilerin üstün edebi eserler ortaya koymasını beklemek olmamalı. Öğrencilerin tanıyıp, öğrenmesini istediğimiz tarihi mümtaz şahsiyetin; kişiliği, karakteri, üslubu, ahlakı, başarılarının öğretilmeye çalışılması amacımız olmalıdır.

Tarihi olayın yaşandığı mekanlara geziler düzenlemeliyiz, öğrencilerimizi Çanakkale´ye, İstanbul panoromaya, Anıtkabirdeki savaş müzesine, Bursa Osman Gazi türbesine, Söğüt´e, Polatlı savaş müzesine, Zara Kösedağ´a, Orhun Anıtlarına, Türkistan´da Ahmet Yesevi türbesine, Semerkant, Buhara´ya, Bakü´ye götürmeliyiz.

Medine´nin haçlıların eline geçmemesi için askerleriyle aç-susuz olağanüstü bir savunma yapan Fahrettin Paşa´nın ünlü Medine müdafasını yerinde anlatmalıyız.

Tarihi kahramanlarımızla ilgili şarkılar, türküler öğretmeliyiz, mümkünse konserler düzenlemeliyiz.

Resim, animasyon, tiyatro, müzik, edebiyat, sinemayla desteklenmeyen başarısız kuru tarih öğretimiyle gençlerimizde milli duygular zayıfladı.

 İstanbul´un, İzmir´in, Antep´in? işgalinde yaşananlar, mezalimler, cephe gerisinde Ermenilerin Türklere yaptıkları ve unutturulan sonrada bizi haksız bir şekilde mezalimle suçlayanların katliamları sinemayla yaşatılmalı, gençlerimize aktarılmalıdır.

İngilizlerin tarihteki en büyük kara savaşı hezimetleri Kut Savaşı zaferimiz, denizdeki en büyük hezimetleri Çanakkale deniz zaferimiz, Napolyon´un (Fransızların) tek yenilgisi Akka zaferimiz, Mohaç, Kosova, Malazgirt? sinamayla yaşatmalı gençlerimize aktarmalıyız.

                                                                                                      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?