USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SİVAS , VİZYON , SEÇİM VE ADAYLARIMIZ

12-06-2018

        Geçen hafta kaleme aldığım yazımda nacizane 24 Haziranda yapılacak olan 2 büyük seçimin  Ülkemiz ve coğrafyamız açısından önemini kendi penceremden  ifade etmeye çalıştım. Bugün ise sultan şehrimiz Sivas açısından yaklaşan seçimleri değerlendirmek istiyorum. 

        Cumhurbaşkanı adaylarımızın tamamı (HDP hariç) bizzat kendileri ve yakın çalışma arkadaşları vasıtası ile şehrimizi tanıyan ve sorunlarını az çok bilen insanlardır. Tabi içlerinde bir de Sivaslı Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Temel Karamollaoğlu vardır. Sivaslı bir adayın bu yarış içinde olması partili partisiz tüm Sivaslılar için bir kıvançtır. 
       Gelelim Milletvekili seçimlerine ;
Bu konu vekil adaylarımızla iç içe olduğumuzdandır ki daha çok gündemimizde. Ülkemizin yönetim şekli olarak Parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçmesinden sonra milletvekilliğinin çok bir önemi kalmadı tartışmalarını bir kenara bırakarak konuya bakalım. 
      Her şeyden önce bu aziz şehrin vekili olmak veya buna aday olmak bana göre  en büyük şereftir. Bu sebeple tüm partilerimizin milletvekili adaylarını tebrik eder başarılarının devamını dilerim. (HDP hariç) 
       Her seçim döneminde olduğu gibi tüm parti adaylarını şehrimiz için ne yapmışlar ve ileride ne yapabilirler anlamında analiz etmeye çalışıyoruz. Ancak Sivas olarak her dönem yaptığımız büyük bir yanlışımız var; sanki vekillerin elinde sihirli bir değnek var ve seçilince  sihirli güçleri ile Sivas´ı baştan yaratacaklar. Hep bu beklentide olduğumuz için her seçim sonrası hüsrana uğruyoruz. 1980 den günümüze baktığımızda hemen hemen tüm siyasi partilerin üst yönetiminde Sivaslı hemşehrilerimiz ağırlıklı olarak bulunmuştur. Ve hangi iktidarda olursa olsun Sivaslı bir Bakan neredeyse hep olmuştur. Buna rağmen Sivas iktidarlardan yeteri kadar faydalanamamıştır. Bunun sebebi Sivas´tır,  Sivaslıdır. Sivas´ta Belediye Başkanları Siyasi Partilerin İl ve İlçe başkanları, Sivil Toplum Kuruluşları, esnaf örgütleri Sivas´ın önünü açacak rasyonel projeler geliştirip ortaya bir vizyon koyarak siyasi iktidarları bu vizyon çerçevesinde politika geliştirmeye zorlayamamıştır. Biz Sivas olarak Milletvekillerinin, iktidarın gelip bizi yönlendirmesi bekledik. Milletvekillerini, Bakan ve Sivaslı bürokratları sadece şahsi işlerimizi hallettirebileceğimiz merciler olarak gördük. 
       Sivas bir tarım şehri olarak mı büyümeli  yoksa tarıma dayalı bir sanayi mi kurmalıyız ?  Veya bir öğrenci şehri olarak mı ekonomimizi geliştirmeliyiz? Gibi konularda net bir projemiz hiç olmadı. Kayseri´ye bakalım öyleyse..
Kayseri geçmişte bir sanayi şehri olma vizyonu ortaya koymuş ve iktidarı bu vizyonu geliştirmeleri için zorlamış ve bugün Dünya çapında bir sanayi şehri olmuştur. 
Sivas´ta ise bir tarım Bakanımız oluyor tarımsal projeler geliştirelim diyoruz ; bir sonraki dönem Tarım Bakanı gidiyor  Milli Eğitim veya Savunma Bakanı Sivaslı oluyor bu kez o bakanlıkların etkisinde gelişim diyoruz. Biraz ondan biraz bundan derken  sonuç gelişmeyen ekonomi. 
      İşte genel bir değerlendirme ile Sivaslılar olarak siyasete ve siyasetçiye bakışımız ve beklentilerimizi her parti açısından gözden geçirmeliyiz. 
      24 Haziran seçimleri öncesi Sivas´ta siyasi partilerin adaylarına baktığımız zaman hemen hemen tüm adayların birbirinden çalışkan Sivas sevdalıları olduklarını görüyorum. AK Partide  Sivas´ın tüm sorunlarını bilen ve yıllardır kabilede Bakanlık yapan İsmet Yılmaz ismi Sivas için şanstır. Keza yine AK Partide aday olan eski Müsteşarımız  Habib Soluk gibi bir işim  izin için şanstır. 
     Kendi parti MHP´de ise Sivaslı iş insanı Ahmet Özyürek gibi bir isim bizim için bir şanstır.  Yine Sivas sevdalısı Dr. Volkan Uygunuçarlar Sivas için önemli bir kazançtır. Yine Saadet Partisinde Dursun Coşar gibi siyasetin tabanından gelen bir ismin adaylığı önemlidir.  
      CHP´DE ise Sivas´ta siyasetin her kademesinde bulunmuş, yaptığı her görevde başarılı olmuş Ulaş Karasu´nun adaylığı ve İnşallah seçilmesi bana göre Sivas´a çok şey katacaktır.  Bununla beraber Sayın Ulaş Karasu´nun yakın akrabam olması da benim için ayrı bir gurur kaynağıdır. 

     İsmini zikredemediğim diğer tüm parti adayları da (HDP HARİÇ )  hepsi birbirinden değerli insanlar. Tüm adaylarımıza bir kez daha başarılar diliyorum. 
     Sonuç olarak ;
Daha önce belirttiğim gibi partilerimizin  aday seçimleri isabetli insanlar olmuştur.  Ancak biz Sivaslı esnaf, köylü, bürokrat, sanayici bir arada Sivas için ortaya bir vizyon koyup siyasetçileri bu vizyon etrafında bir araya getirmezsek kim seçilirse seçilsin Sivas´ımız maalesef makus talihini değiştiremeyecektir. 
     Yazımı sonlandırırken tüm hemşehrilerimizin mübarek Ramazan bayramını kutlar, Türk - İslam alemi için hayırlara vesile olmasını Yüce Allah´tan niyaz ederim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?