USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

11. HADİS

15-03-2018

?Müminlerin iman yönünden en kâmil olanı ahlakı en güzel olanıdır. Sizin hayırlınız, eşine hayırlı olanınızdır.? (Nesâî, Işretu´n-Nisâ, 229 - Tirmizî: 2612)

?Şüphesiz Sen (sav) büyük bir ahlaka sahipsin.? (Kalem Suresi - 4)

?O´ rahmet güneşi, ahlak abidesi, kız çocuklarını diri diri gömen bir toplumun fertlerini birer yıldız yaptı ahlakıyla, müşrikler ona Muhammedü´l Emin (güvenilir Muhammed) (sav) dediler. Mallarını paralarını peygamberliğinde bile sefere çıkarken O´na emanet ettiler. Kimseye zulmetmedi, savaşta bile ?Kadınlara, çocuklara, yaşlılara dokunmayın? dedi.

Kılıcının altında şehadet getiren müşriki, korkusundan iman ediyor zannederek öldüren Üsame bin Zeyd´e ?Kalbini yarıp baktın mı?? diye o kadar tekrarladı ki, Üsame hayatının en zor anlarını yaşadı. Af ve merhamet timsali, yaşatmayı öne alan, zahire bakarak her zaman; ?Kolaylaştırın zorlaştırmayın? buyuran bir Peygamber (sav)...

Müminlerin hatalarına bile sabreden, dağıtılan ganimet hissesini beğenmeyip, yakasını sert bir şekilde çekip boğazında iz yapmasına, sukutla sabırla yaklaşması, O´nun ahlakının kemalindendir.

Peki, O´nun ümmeti bizler böylemeyiz? Nerede hilm, nerede af nerede tevazu, nerede adalet, nerede müsamaha? Sahabeye hakaret edenler mi dersiniz, zahiri bir günahını görüp hemen küfürle itham edenler mi dersiniz, müminlerin ayıplarını araştıranlar, ticari menfaati için her türlü rantı, adeta haramı helal gibi görenler mi dersiniz. Savrulduk azizim savrulduk. Ehlisünnetten koparıldı bu ümmet, İngiliz, Amerika müsteşrikleri, içimizdeki bel´am´lar, El Kaide, Deaş, Boko Haram gibi ümmet düşmanı, Hristiyan dostu onlarca fırkalar doğurdu, Müslümanı Müslümana kırdırdı, Yahudi Siyonizmi.

Dostum, kardeşim, cancağızım, din kardeşim ifadelerinden ne kadar uzaklaştık, küfürleri ağzımıza sakız yaptık.

Müminlerin kutsallarına küfreden sefiller, Hakk´ a karşı muannid (inatçı), günahları küçümseyen, tövbeyi terk eden, sevgiden saygıdan uzak yığınlar oluştu.

Toplumun temeli ailedir, insanın diğer yansı eşidir. Sevgili Peygamberimiz (sav) bu hususta da yegâne örneğimiz. Eşlerine şefkati, sevgi ve saygıyı en güzel şekilde izhar ve ifade edendi. Hz. Hatice annemiz için vefatından sonra ?Allah, Hatice´den daha hayırlı bir eş bana vermedi? diyerek hayırla, vefayla anmış, Hz. Aişe (r.ah) annemizin ?Ya Resulullah beni ne kadar seviyorsun?? sualine ?Kördüğüm gibi? buyurmuş, Aişe annemizin zaman zaman ?Ya Resulullah kördüğüm ne âlemde?? sorusuna ?ilk gün ki gibi? buyurarak eşlerine iltifat etmiş sevgi ve saygı dengesini her zaman gözetmiştir. Hiçbir zaman eşlerini dövmemiş, onlara hakaret etmemiştir.

2016 yılında 600 bin evlilik yapılmış 135 bin de yuva yıkılmış, neredeyse 4 evlilikten biri yıkılıyor. En büyük sebep İslami ölçüler gözetilmeden yapılan yanlış evlilikler olsa da sabırsızlık, eyyamcılık, anı yaşama arzusuyla sosyal medyanın hayâsızca kullanılması, nice yuvalan yıkıyor 100 binlerce çocuğu adeta yetim, öksüz bırakıyor.

?Sizin hayırlınız eşine hayırlı olanınızdır.? buyuruyor iki cihan Serveri (sav). Yiğitlik sövmek, dövmek değil onların eğitimini, ibadetini güzel bir ahlakla takip etmektir. Cennet anaların ayağı altında buyuran bir Peygamberin ümmeti, kızına, eşine, bacısına annesine zulmedemez vesselam...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?