USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

12. HADİSİ ŞERİF

22-03-2018

?Allah´ın Resulü (sav) buyuruyor ki; ?İnsan ölünce 3 zümre hariç herkesin amel defteri kapanır: 1- Sadakayı cariye (İnsanların istifadesine sunulan eser) 2- İnsanların hayrına vesile ilmi bir eser yahut öğretmen bırakmak. 3- Salih amel sahibi evlat bırakmak? buyuruyor.? (Müslim, Vasiyeti 4. Ebû Dâvûd, Vasâyâl 4)

Dünyasına vesile olan anne babanın, hayırlı amellerin sahibi evladının elde ettiği sevapların bir misline kavuşması, bize gösteriyor ki her hayra vesile olan o hayrın banisi, varisi oluyor, ona o sevaplardan bir misli nasip oluyor.

Sevgili Peygamberimiz (sav) buyuruyor ki; ?Bir iyiliğe öncülük eden kimseye o iyiliği yapanın ecri gibi sevap vardır.?

Nasıl her öldürmede, örnek olan Kabil´e bir günah varsa, her zulme vesile olana vizr (günah) varsa her hayra her güzelliğe, her takvaya, her günaha engel olmaya, sevap vardır müminler için. Kim zerre miktarı hayır işler ve hayra vesile olursa ona bir misli, kimde zerre miktarı şer işler ve şerre vesile olursa, ahirette ona bir misli verilecektir.

İşte bu yüzden İslam´ın her rüknünü ihyamızın, her nehyinden içtinabımızın sevabının bir misli Seyyidül Kevneyn Hz. Muhammed Mustafa (sav)´ya yazılır, ta ki kıyamete kadar son ümmetinin son nefesini verene değin. O her hayrımızda ortağımızdır. Niçin? Çünkü O, Kur´an-ı Kerim´i getirdi, en mükemmel kulluğu o yaşayarak örnek oldu. Sünnet hayatıyla mükemmel bir hayatın, ubudiyetin örneği, her hayrın vesilesi oldu. Onun için her sevabın bir misli O´na yazılır. O´na yaratılanların adedince salat ve selam olsun. O olmasaydı İslam´ı biz nereden bilirdik? Gökten sadece Kur´an inseydi ve yaşayan bir peygamber olmasaydı, biz Kur ani hakikatleri nasıl idrak ederdik? Namazların sıralamalarım rekâtlarını, zekâtın nisap miktarlarını nice helal ve haramları ve tertibini ümmet ondan öğrenmiştir.

Hayırlar yapmalıyız, hayırlara vesile olmalıyız. Bir kişinin iman etmesine vesile olursanız hayat boyu işleyeceği taatın bir misli size yazılır. Namazına vesile olduğunuz, orucuna, zekâtına, güzel ahlakına vesile olduğunuzun bir misli sevabı var size. Yahut bir mümini içkiden, zinadan, sıkıntıdan kurtardınız yine bir misli var. Güzel bir sözü, sadaka sayan bir dinin müntesipleriyiz. Peki, soruyorum kaç kişinin imanına vesile olduk, kaç kişiyi büyük günahlardan kopardık, kaç kişiyi namaza başlattık, içkiden zinadan uzaklaştırdık, haram olan sigarayı bıraktırdık, bir sıkıntısını giderdik, ihtiyacını karşıladık?

Yahut çadırlarda yaşayan mazlumlara Halepli, Türkmen dağlı mağdurlara ne yardım gönderdik? Zalim Budistler öldürürken, biz Arakanlıları yaşatabiliyor muyuz? Hayat vesilesi su ve gıda bekleyen Afrikalılara aç bilaç dünya mazlumlarına kaç lira verdik, kaç kuyu açtırdık? Evet, ?Yarım hurmayla da olsa, infak ederek kendinizi cehennem ateşinden kurtarınız buyuruyor? sevgili Peygamberimiz. İnfak etmeyen, zekâtını vermeyen, takva sahibi olamaz. Cennet cömertlere yakın, cehennemde cimrilere yakın, hayır yapmaya doymayan, aç gözlülerin en hayırlısıdır.

Küçük sanma bir sevap cennetin vesilesi

Rahmet Peygamberi (sav), her hayrın umdesi

Müminleri hor görmek azgınlık göstergesi

Bir günahı küçük sanmak narı cahim vesilesi

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?