USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

26. HADİSİ ŞERİF

12-07-2018

"İnsanların Peygamberlerden öğrendikleri sözlerden biri de: ´Utanmadıktan sonra dilediğini yap!´ sözüdür." (Buhârî Enbiyâ -54 EbuDavudEdeb-6)

 

Hadis-i şerifler - "Hayâ imandandır."

- "Her dinin bir ahlakı vardır. İslam´ın ahlakı da hayâdır." (İbn-i Mâce)

"Allah´tan hakkıyla hayâ edin" buyruğuna Sahabe (ra); "Ey Allah´ın Resulü biz Allah´tan hayâ ediyoruz" demesi üzerine Hz. Peygamber (sav); "Kastettiğim bu değil, Allah´tan hakkıyla hayâ etmek, başı ve onun taşıdıklarını, kamı ve onun ihtiva ettiklerini muhafaza etmen; ölümü ve toprakta çürümeyi hatırlamandır. Kim ahireti dilerse dünya hayatının (aldatıcı) süsünü terk etmeli, ahiret hayatını dünya hayatına tercih etmelidir, kim bu söylediklerimi hakkıyla yaparsa, Allah´tan hakkıyla hayâ etmiş olur." (Tirmizi)

Yine Hz. Peygamberimiz (as) "Edepsizlik ve çirkin söz girdiği yeri çirkinleştirir, hayâ ise girdiği yeri güzelleştirir." (Tirmizi)

Çıplaklığın, teşhirciliğin, hayâsızlığın kestirmeden köşeyi dönmeye vesile olarak pazarlandığı son yüzyılda, utanmanın kıskanmanın hayânın kınandığı ekranlardan çıplaklığın medeni cesaret gibi sunulduğu yıllardayız, saçının telini göstermeyen Nene hatunların örtünmeyen torunları, eşine makyaj yapmazsan koluma girme, seninle çarşıya çıkmaya utanıyorum diyen deyyusları türedi içimizde ne yazık ki.

Hayat benim, beden benim kime ne diyen nesillerle, anı yaşamayı, her türlü zevki gaye gösteren batı kültürünü nasılda hayatımıza uyarladık, yirmi yıl önce yetmiş yaşındaki ninenin yolumuz kesişince hayâsından nasıl benim geçmemi beklediğini hiç unutmam, şimdi yolda omuzlarını korumaya çalışan iffet abideleri ne kadar kaldı? Tesettürü gericilik, yobazlık olarak lanse edenler ve kadınların tenlerinden milyonları götüren şeref yoksunu Abdul Dolar (Doların kulları) yazıklar olsun size, vallahi ben kadınlarımıza acıyorum, onlara iman-i hakikatleri öğretmeyenlere ve onlardan para kazanan hayâsızlara kızıyorum, kapitalizmin köpeklerine iki ayaklı adam olmayan kendilerini adam zanneden iffet düşmanlarına kızıyorum.

Bir gün hayâ ve edep timsali Hz. Peygamber (sav), serinlemek için ayaklarını bir suya sarkıtmışken Hz. Ebubekir (ra) ve Hz. Ömer (ra) geldiğinde ayaklarım toplamıyorlar, Hz. Osman (ra) geldiğinde "Meleklerin bile utandığından bizde hayâ ederiz" buyurması, yine taharet testisi kırılan Hz. Osman´ın avret yerimi ikinci bir testinin görmesinden hayâ ediyorum deyip ağlaması, onun ne mükemmel bir hayâ numunesi olduğunu gösterir bizlere...

Hiç şüphesiz Allah´tan hakkıyla hayâ etmeyi anlatan hadiste geçen başı ve onun taşıdığı ağzı gözü kulağı günahlardan sakınmakla; gözü başkasının namusuna bakmaktan, kulağı gıybet ve kötü sözleri işitmekten, ağzı küfür ve hayâsız sözlerden uzak tutmakla, gözü Kuran´a, kulağı hikmete, ağzı hak olan sözlere vermekle hayâya ulaşacağımızı yine kamı ve onun ihtiva ettiği, kalbi zikrullah ile vesveseden korumakla, mideyi helal olan yiyecekleri helal yollardan temin etmekle, bedeni zinadan muhafaza etmekle hayâya ulaşacağımızı ifade buyurmuştur sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (sav) "Kim bana iki çenesi ve iki bacağı arasını koruma konusunda söz verir kefil olursa, bende ona cennet için kefil olurum" buyurur. (Buhari Rikak-23)

Hayâ Yusuf gibi gömleği önden değil arkadan yırtılmak

Hayâ Aişe gibi bütün bir çölü iffetini bozmadan geçmek

Hayâ bekâr kızlardan daha utangaç olan Hz. Peygambere (sav) benzemek

Hayâ Sidre´ye gelince adım atarsam yanarım diyen Cibril´e özenmek...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?