USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

3. HADİS

17-01-2018

"Zandan sakınınız. Çünkü zan (yersiz itham), sözlerin en yalan olanıdır. Başkalarının konuştuklarını dinlemeyin, ayıplarını araştırmayın, birbirinize karşı öğünüp böbürlenmeyin, birbirinizi kıskanmayın, kin tutmayın, yüz çevirmeyin. Ey Allah´ın kulları! Allah´ın size emrettiği gibi kardeş olun." (Müslim Birr 28-30)

 

"Ey iman edenler! Zannın birçoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın. Herhangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz! Allah´a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah tövbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir." (Hucurat Suresi-12)

Sevgi bir pınardır. O pınardan akan ak-u pak, ab´ı hayattır. Gönülde kaynar dile gelir. Muhatabın kalbine ekilir. Eller birbirini kucaklar. Gözler muhabbetle bakar. Sevgi bir köktür, kalbi saran damarlar gibi gönülleri sarar dalları ünsiyet meyvesi verir.

Tatlı dil ve mütebessim çehreyle sevdin mi çiçeğe durur. Güller, leylaklar, laleler gibi genzi sızlatır, gözü yaşartır, gönlü yatıştırır. Tüm stresleri unutturur, tüm hüzünleri, çileleri, Sevgiliyi gördün mü kalpten kalbe bir yol var, yol gizli gizli. Aynı yolun yolcuları hep birbirini sever. Onun için "Kişi sevdiği ile beraberdir" buyurur sevgili Peygamber (sav). Ancak hak yolunun yolcuları, iman bağıyla bezenmişlerin sevgileri kutsaldır. Çünkü seven ve sevdiren Hz. Allah´ tır (c.c) "Allah bir kulunu sevdi mi Cebrail´e, meleklere, gök ehline ve müminlere, yer ehline sevdirir." buyurur Hz. Peygamber (sav)...

 

Sev kardeşim Allah ve Resulünü sev

Sev kardeşim Allah için anne babanı sev

Sev kardeşim eşini ve evinin meyveleri çocuklarını sev

Sev kardeşim hısım akrabanı sev

Sev kardeşim yetimi, öksüzü sev

Sev kardeşim din kardeşini sev

Sev kardeşim mazlumu, mağduru sev

Sev kardeşim fakiri miskini sev

Sev kardeşim Allah için cihat eden liderini sev.

Sev kardeşim İslam´a hizmet eden ulemayı ümerayı sev.

 

İmanla kalplerimize Allah (cc) ve Resulünün (sav) sevgi tohumu ekilirken, Kuran´ı Kerim´de "Allah onları sever, onlarda Allah´ ı sever" (Maide Suresi-54) buyurur Rabbimiz (cc). Peygamberimiz (sav) de; "Allah ve Resulünü seven, iman lezzetini kalbinde duyar" buyurmuştur.

Temeli Allah ve Resulünün sevgisi ile atan, üzerine diğer mübarek sevgileri bina eden kâmil, salih mü´mindir. Olması gereken bu iken, şeytanı ve şeytani amelleri seversek haramlara hasetlere, fitnelere meyle dersek, mal ve makam için yaşarsak, yani Sıratı Müstakim´i bozarsak, hak olan temeli patlatırsak, su´izan azığımız, tecessüs yolumuz, niza, kavga mizacımız, haset ahlakımız, öfke ateşimiz olup dünyada hem kendimizi hem kardeşimizi, ukbada ise cehennemde, yalnız kendimizi yakarız. Bunlar çirkin ahlakın acı meyveleridir ve kalbi hastalıklı, bünyesinde manen mikrop kapmış gafilin halidir.

Bu sebepten nice dostluklar düşmanlığa, nice sevgiler nefrete, nice muhabbetler adavete dönüşür. Değer mi kardeşim? Kardeşine kadretmeye, gıybet edip etini yemeye, haset ateşi sadece kalbini değil, salih amellerini de yakıyor. Aşkla muhabbetle bakan gözlerin, şimdi öfkeyle ateş saçıyor. Altından değerin kıymetsizleşiyor.

Özür beyan etmen gerekirken, günaha günah eklemek, düşmanlık ateşini körüklemek, kardeşliğe yakışır mı? Biz aynı Allah´a, aynı Peygambere inanmışken, ensar ve muhacir gibi birbirlerimizi sevmişken olur mu?

Ama tabii ki Kur´an ve sünnetten uzaklaşanın kalbi katılaşır. Nefsini önceleyen, kardeşini öteler. Gıybeti ve laf taşımayı günah zannetmeyen, su´izanla haset ateşini yakan, kalbindeki sevgi pınarlarını söndürür. Sevgiyle değil öfkeyle bakar. Kendi hatasını zerre, kardeşinin hatasını kürre yapar. Selamı keser, gelene gitmez, gülene gülmez, sonra sevgisizlik çölünde kuraklaşan gönlünde aşk, şevk, muhabbet pınarları arar. Çölde su ne gezer. Gözün ancak seraplarda gezer. Hz Peygambere kulak ver; pişmanlık tevbedir, yıktığını yap, kırdığını sevgi ve muhabbetle kap.

"Su´izandan sakının çünkü su´izan sözün en yalanıdır. Dedikoduya kulak vermeyin, ayıp araştırmayın, birbirinizle çekişmeyin, birbirinize haset etmeyin, birbirinize öfkelenmeyin. Ey Allah´ın kullan kardeş olun!"

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?