USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

32. Hadisi Şerif

16-08-2018

"Kadın, dört şeyi için nikâh edilir; malı, soyu, güzelliği ve dini; sen dindar olanını seç ki, elin bereket bulsun." (Buhari, 5090; Müslim, 2669; Ebu Davud, Sünen: 2047)

Alemlerin Rabbi (cc) buyuruyor ki:

"Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de onun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır." (Rum Suresi -21)

Evlilik ibadettir. İnsanlığın, kulluğun ve fıtratın ta kendisidir. Hz. Peygamberimiz (sav) "Nikah benim sünnetim (yolum, hayat tarzım) dır. Kim bu sünnetimden yüz çevirirse benden değildir" buyurur, bekârlığı hoş görmezlerdi.

Hristiyanlar, rahipler, papazlar güya dünya nimetlerinden uzaklaşmayı, ruhbanlığı mukaddes sayar ve evlenmezler.

Roma Vatikan, rahiplerinin bir kısmı çocuk istismarına kadar dayanan ahlaksızlıklarıyla çalkalanır ve örtbas etmeyi marifet sayar.   

İslam fıtrat dinidir, Dünyanızdan üç şey sevdirildi buyurur Peygamberimiz (sav) "Namaz, güzel koku ve (Saliha) bir kadın." Yaradanımız bu hakikati şöyle ifade buyurur:

"Nefsanî arzulara (özellikle) kadınlara, oğullara, yığın yığın biriktirilmiş altın ve gümüşe salma atlara, sağmal hayvanlara ve ekinlere karşı düşkünlük insanlara çekici kılındı. Bunlar dünya hayatının geçici menfaatleridir. Hâlbuki varılacak güzel yer Allah´ın katındadır." (Ali İmran Suresi-14)

Maalesef boşanma oranlan korkunç seviyelerde. İstatistiklere göre Türkiye de 10 yılda 6 milyon çift evlendi, bunun 1 milyon 152 bin çifti boşandı. 2006 yılında binde 1,35 düzeyinde olan boşanma hızı, 2015 yılında binde 1,69´a yükseldi. Evlenme oranı da 2006´da binde 9,17´den 2015´te 7,71 ´e geriledi. Yani evlenmeler azaldı, evlenme yaş oranlan 27 ile 30 yaşlara yükseldi. 2006 yılında 636 bin çift evlenmiş, 93 bin çift boşanmışken, 2015 yılında 603 bin çift evlenmiş, 132 bin çift boşanmış 10 yıl önce 33 bin çift fazla evlenmiş ama 10 yıl sonra 40 bin çift boşanma oranında artmış.

Her beş evlilikten biri yıkılıyor ve boşanmaların yüzde 45´i ilk beş yıl içinde oluyor. Peki, sebepleri nedir niçin artıyor boşanma oranları, çocuklar adeta yetim ve öksüz kalırken neticede en çok kadınlar dul kalıyor. Hayatı yalnız omuzlamak zorunda kalıyorlar.

Hiç şüphesiz Kur´an ve Sünneti, iman ve ibadeti, ahlak ve fazileti öncelememek yuvaların yıkılmasının en büyük sebebidir. Sadece zahiri güzelliğine aldanan zülfünün teline tutulup ibadetini, iffetini edebini araştırmayan damatlar, yine malına makamına rağbet edip ibadetini ahlakını araştırmayan gelinler düğünden sonra, duvar gibi taş kalpli beylere ve bayanlara tosluyorlar.

Ne güzel sıralamış sevgili Peygamberimiz; (sav) "Kadın malı için soyu için güzelliği için ve dini için tercih edilir." Sen önceliğini dini yönüne, imanına ibadetine iffetine ver. Sonra diğer üçünü ara, o zaman hanım sana mübarek olur. Sen hayırlı ve huzurlu evlilik yaparsın, bazen imtihan olsan da iki cihanda beraber olursun.

Damat adayı içinde iki Cihan Serveri (sav): "Sizin kızınıza dininden ve ahlakından razı olduğunuz birisi talip olursa kızınızı hemen verin, (malını mülkünü düşünmeyin) yoksa ağır fitnelere (imtihanlara) uğrarsınız." buyurmuş. Damat adayı için önceliği, dinini yani iman ve ibadet, helal haram hassasiyetini gözetip gözetmediğine dikkat etmek, daha sonrada ahlakını sorgulamak tavsiye edilmiştir. Kimi insanlar ibadeti ihlâs üzere yapmadıkları için ahlaki yönleri kötü, huysuz, geçimsiz ve zalim olabiliyorlar. Bazı insanlarda ibadet ehli olmadıkları halde güzel ahlaklı, hatırlı geçim ehli olabiliyorlar. Eğer ibadetli ve ahlaklı birer damat adayı varsa tereddütsüz nikâha yürümek lazım. Muhakkak iki tarafta istişareyle beraber istihare yapar Rabbimize (cc) sorarlarsa pişman olmazlar inşallah.

Maalesef nefsi hazzı, şehveti ön plana çıkaran tv´ler toplumu sabırsız, tahammülsüz yaptı. Dizi filmler ahlaksızlığı, hayâsızlığı metres hayatını, dost hayatını özendirerek evlilik müessesemizi mahvetti.

Öyle ki bazen sudan bahaneler, bazen de büyük sorunlar, çatırdayan ve dehşetle yıkılan yüzbinlerce aile, sevgi ortamında büyümeyen huzursuz, huysuz nesiller, ağır psikolojik çöküntüler bunalıma düşen, cinayete götüren, intihara sebep olan boşanmalar yaşanmasına sebep oldu. 2017´nin ilk altı ayında 210 kadın çoğunluk eşi ve metresi tarafından öldürüldü. Keşkeleri yaşamamak, mutlu bir evlilik yapmak ancak İslam´ı öncelemekle olacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?