USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

4. HADİSİ ŞERİF

25-01-2018

"İbni Mes´ud radıyallahu anh şöyle dedi:
"Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem´e:
- Hangi ameller daha faziletlidir? diye sordum.
- "Vaktinde kılınan namaz" buyurdu.
- Sonra hangisi? dedim.
- "Ana babaya iyilik etmek" cevabını verdi.
- Daha sonra hangisidir? diye sordum.
- "Allah yolunda cihâd etmektir" buyurdular.
            (Buhârî, Mevâkît5, Cihâd 1, Edeb 1,             Tevhîd 48; Müslim, İmân 137-139)

Sahabe, güneşe bakıp, gönül ayinesinde aşk ateşini yakıp, gönül fezasında parlayan yıldızlar, Peygamberle (sav) nefsinin benliğini eritip, rızayibariye erişen, Kur´an ve Sünnet fedaileridir sahabeler...
Rikkatle bakıp Peygamberi taklit eden nur burcunun erleri, küffara şiddetli, birbirlerine merhametli, gece kaim gündüz saim.
Rahman´ın rahmet dilencileri, alınlarında secde izleri, Tevrat ta böyle övülmüşler. İncil´de de gövdesi üzere dikilmiş ekindirler, her biri bir ümmet, müminlere rahmet, zalimlere karşı şecaatli, Rahim olan, onların günahlarını bağışlayacak ve katından onlara çok büyük lütuflarda bulunacak. Onlar cennet vesilesi en üstün amel avcıları olarak sorarlar; "Nedir Ya Resulallah, en üstün amel ki onu yapıp cennete girelim."
Sevgili Peygamberimiz (sav) amellerin anasını haber veriyor: "Vaktinde kılınan namaz." Kazaya kalmayan, vakti geçirilip zayi edilmeyen, kıyam rükû secde, mümine miraç ne güzel hakikat. Kulluğun gerçek ispatı, Rabbine taati dünyada, ukba hazzı, huzuru, dünyanın bağlarından kurtuluş biricik Allah´a kulluk aidiyeti, kulluğun kimlik kartı, kurtuluşun yegâne vesilesi, beş vakit namaz. Evet, Allah´ın huzurundayım her zaman ama namazda bir başka, kopardım bedenimi senden başka her şeyden, işte ruhumla da huzurundayım beni affet, aşırılıklarımı bağışla, beni nimet verdiklerinin yoluna ilet, azanların ve sapanlann yoluna değil. Ey noksanlıklardan Münezzeh ve Müberra olan yüce Allah´ım benimle beraber anamı, babamı ve tüm mümin kardeşlerimi bağışla ve bizleri cennette cem eyle.
Namaz, fenafillâhtan sonra beka billahın zirvesi, acziyetin ve ubudiyetin kemali, Zikrullah´ın zerafeti kul olmak için çaba sarf etmenin en kutsi ifadesi? Vallahi en mahrum insan secdeden ve kıyamın lezzetinden mahrum olan insandır.
İkincisi "Anne babaya iyiliktir" buyurur Sevgili Peygamberimiz (sav).
Maddi olarak varlık sebeplerimiz ebeveynimiz, babanın sulbü annenin rahminden, bir ömür gönlünden kopup gelmiştir insan, ne zahmet meşakkat ve külfete katlanmışlardır, hayır abideleri anne babalarımız, onun için Rabbimiz kendine kullukla anne babaya iyiliği peş peşe anarak kulluğun en mühim vesilesi kılmıştır.
"Rabbin; sadece kendisine kulluk etmenizi, ana babanıza da iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, kendisine öf bile deme, onları azarlama ikisine de güzel söz söyle" (İsra Suresi-23) buyurmuştur.
Üçüncüsü ise "Allah yolunda cihattır."
Cihat; önce nefisle başlar, nefsiyle cihadı başaranlar, cepheye çıkar meydanda söz sahibi olur ve sözünün karşılığı, davetinin bereketi olur. İslam´ı yaşamayanların cihadı slogan, daveti nefsine, heva ve hevesinedir.
"Sizden, hayra çağıran iyiliği emreden ve kötülükten men eden bir topluluk bulunsun. İşte kurtuluşa erenler onlardır." (Ali İmran Suresi-104)
Cihad, ümmetin ruhudur, cihadı terk ettik yüzyıldır. Yaşayan ölüler gibiyiz, izzetimiz can ve mallarımız, ehli küfrün çizmeleri altında, Cihad´ta izzet terkinde zillet vardır. Cihad şahadetin kapısı Allah için zalimleri öldürmek ve o uğurda öldürülmek en yüce rahmet ve en yüksek cennet vesilesi. İlk damlasında şehit mağfur ve mes´ut, mabuduna vasıldır. Cennet için kan pahası kutlu bir alışveriştir şahadet.
"Allah (c.c) şüphesiz Allah yolunda savaşıp öldüren ve öldürülen mü´minlerin canlarını ve mallarını, Tevrat´ta, İncil´de, Kuran´da söz verilmiş bir hak olarak cennete karşılık satın almıştır. Verdiği sözü Allah´tan daha çok tutan kim vardır. Öyleyse yaptığınız alış verişe sevinin. Bu büyük başarıdır" (Tevbe Suresi-111)
İzzet için cihad, adalet için cihad, hakkın hâkimiyeti tevhidin galibiyeti, haçın, şirkin mağlubiyeti için cihad farzdır. Cennet için en güzel yoldur. Şahadet çağrıdır nesillere çağlara.
Peygamberimiz (sav) "Vallahi ashabımla birlikte bende şehit olup, Uhut Dağı´nın dibinde gecelemeyi ne kadar isterdim." (Süneni Ahmed)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?