USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

8. HADİS-İ ŞERİF

22-02-2018

"Şu dört özellik kimde bulunursa o tam bir
münafık olur. Kimde bu niteliklerden biri
bulunursa onu terk edinceye kadar kendinde münafıklıktan bir özellik vardır. Kendine bir şey emanet edildiğinde hıyanet eder, konuştuğunda yalan söyler, söz verdiğinde cayar, husumet
sırasında haktan sapar."
(Buhârî, İman, 24)

"Şüphesiz ki münafıklar cehennem ateşinin en aşağı tabakasındadırlar. Onlara hiçbir yardımcı da bulamazsın." (Nisa Suresi/145)
İtikattaki nifak; gizli küfürdür. Zahiren mü´min gözükür, kalbi inkâr üzeredir münafık, Müslümanlar için kâfirden daha zararlı ve tehlikelidir. Çünkü Müslümanlar, kâfirlere karşı tedbir alabilir.
Münafıksa Müslümanların içinde yaşar, onlardanmış gibi gözükür ve müşriklerle gizli anlaşmalar yapar. Müminleri en zor zamanlarında arkalarından vururlar. Uhud savaşı öncesi Abdullah bin Übey bin Se´lûl kendi gibi 200 münafıkla İslam ordusundan ayrılmış, mücahitlerin morallerini bozmaya onları zaafa uğratmaya çalışmıştır.
Birde itikadi değil de, ameli nifak vardır: Onlar ki kalpleri mü´mindir, lâkin amelleri münafıkların ameli gibidir. Kalben mü´min, amelen münafık buda çok büyük günahtır. İslam kardeşliğini, birlik ve beraberliği bozan, itimadı sarsan, karşılıklı öfke, kin ve düşmanlığa sevk eden, Allah ve Resul ´ünün yasakladığı haramlardır.
Onlardan dördü en tehlikeli olanlarıdır.
1- EMANETE İHANET ETMEK
Ruh bedene, beden ruha emanettir. Malınız, eşiniz, çocuklarınız, makamınız, gençliğiniz emanettir. Onlara zulmetmeden Allah´ın rızasına uygun muamele etmelidir. Yoksa münafık sayılırız. Müminlerin sözü, özü, işi, malı da size emanettir. Tevdi edilen makam size emanettir. Onu ranta vesile ederseniz, halka hizmete değil de, zulme vesile ederseniz, haksız menfaat devşirirseniz, münafık sayılırsınız. En büyük emanet Kur´an ve Sünnettir. Yüz çevirirsek ihanet etmiş oluruz. Salih ameller emanettir. Riya karışırsa ihanet olur.
2- KONUŞTUĞUNDA YALAN SÖYLER
Yalan, imanın kurdu derler ya; dostluğunda, güveninde, sevginin de, itimadında kurdudur. Peygambere (sav) sahabe soruyor: "Mümin şu günahı işler mi?" her sefer Peygamberimiz (sav) nefsine uyabileceğinden dolayı "işler" der. Sahabe; "Mümin yalan söyler mi?" deyince iki cihan Serveri "Yalanı ancak iman etmeyen kimse uydurur" buyurur. Yalancının dostluğu olmaz ve herkesi kendi gibi zanneder. Yalandan yalana kaçar ve her işi karışır, yalancının mumu yatsıya kadar yanar ve böylece insanların katında da, Allah (cc) katında da yalancı olur.
3- SÖZ VERDİĞİNDE SÖZÜNDEN DÖNER
Bugün söz verir yarın cayar, bu yıl söz verir seneye cayar, yapacağım, vereceğim der, sonra döner menfaatini tercih eder, hırsa kapılır, kıskançlıkla yaklaşır, rantperestlik yapar. Hal bu ki şehr´ül emindir, amirdir, şeftir, muhtardır, esnaftır, sözünden dönmek yakışır mı? İki günlük dünya için mubah taleplere, verilen sözlere ihanet, müminlere ihanettir. İzzet değil zillettir. Dünyaya aldanmak, mala, makama aldanmaktır ama adamlık değildir. Meleklerin kaydım unutanlar mahcup olacaktır. "Öl söz verme, öl sözünden dönme" demişler. Merhum hemşerimiz şehit Muhsin Yazıcıoğlu´nun güzel bir ifadesi vardır; "Bir iki saniye sonrasına garantimiz olmayan bu hayat için fırıldak olmaya değmez."
4- HUSUMET SIRASINDA HAKTAN SAPAR
Ölçülü olmalı dostluğumuz, ölçülü olmalı düşmanlığımız. Hele ümmetin maslahatı varsa yudumlamalısınız öfkenizi, kin kusmamalısınız. Haddi aşmamaksınız, yoksa zarar görür dava ve millet. Rabbimiz; "Allah ve Resulüne itaat edin ve birbirinizle çekişmeyin, sonra gevşersiniz ve gücünüz devletiniz elden gider. Sabırlı olun. Çünkü Allah sabredenlerle beraberdir." (Müslim, Buhari, İlim-11)
"Fırsatını yakaladım, şimdi işini bitireceğim, seni rezil edeceğim" gibi bir tavır münafıkçadır, mümince değildir. Üstelik hataları örtmemiz gerekirken...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?