USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ADAB-I MUAŞERET

19-04-2017

İnsanlar.......
     Çok bilen ama doğru bildiğini de uygulamayan ya da uygulayamayan insanlar.....
     Hayatın neresinden neye baktığını bilmeyen ama bilmiş gibi yapan insanlar....
     Hayatın gerçeklerinden uzak olan ve gerçekleri kendine göre uyarlayan insanlar.....
     Adab-ı muaşereti duyan ama umurunda olmayan, insanlar .....
    Sosyal hayata düzen getiren görgü kuralları ?Adab-ı Muaşeret? olarak adlandırılmaktadır. Adab-ı Muaşeretin, anlamı ise  toplum içinde çeşitli kesimlerin birbirlerine karşı takınmaları gereken medeni ve ahlaki davranış tarzları ile bu hususlarda gerekli olan pratik bilgiler olarak tarif edilmektedir.
    Hayat dediğimiz kısacıktır, bir film şeridi gibi. Kimi ne göre kötü, kimine göre iyi geçer. Biz yaşadığımız süre içerisinde neler yapabileceğimizin farkında olmaya çalışan insanlarız.  Peki farkında olduğumuzun da farkında  mıyız?
     Pek çoğumuz ahlaktan bahsederiz. Bazen ahlaktan bahsedenlerimizin ahlaki durumu düşündürücü olmaktadır. Temiz görünümlü, ahlaklarından ödün vermeyenlerin, kendi ahlaksızlıkları ise kimi zaman diz boyu.
     Dünya üzerinde yaşayan insanların birbirlerine karşı olan yaşamalarını belirleyen hukuk kuralları olduğu gibi, bu kuralların yanında sosyal düzeni belirleyen kurallar da vardır. Bu kurallar, insanların kendi aralarında bulunan ilişkileri  düzenler ve hayatı anlamlandırır. Kişilerin birbirlerine karşı olan davranışlarının kontrolünü sağlamada, bir nevi oto kontrol sistemi olur. Din, ahlak ve hukuk kuralları insan yaşamında gerekli olan kurallardır. Kişilerin kendi davranışlarındaki, sorumsuzluğu ortadan kaldırır ve sosyal hayatı düzene koyar. insanların birbirlerine karşı olan ihtiyaçlarını, belli bir düzen içinde cevap verir ve birlikte yaşamayı kolaylaştırıp güzelleştirmeyi hedefler.
     Dinimiz, bireylerin kendi yaşantılarıyla ve toplumla  ilgili hükümleri getirir. Kişiler, Allah ile kendi arasında olan inancını yaşarken,  toplumla olan ilişkileri yaşamdaki kuralları da ortaya koyar. İlişkilerin, en güzel şekilde devam edebilmesi için çeşitli düzenlemeler getirir.
     Bizler için hayatımızı yaşarken, bir takım düzenlerin sağlanması için hukuk kurallarının dışında bu  kurallar da gereklidir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?