USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Aile Danışmanları Cumhuriyet´ten

05-03-2019

Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü tarafından 2017-2018 akademik yılında açılarak ilk master öğrencilerini eğitime alan Aile Danışmanlığı Bölümü, 12 öğrencisini ailelere hizmet vermeye hazır hale getirdi.

Türkiye´de gelişen ve değişen aile yapısı ile birlikte meydana gelen sorunlar sonucu aile danışmanlığı hizmetlerinin verilmeye başlaması sonrası ülkemizdeki birkaç üniversite ile birlikte Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü´nde de Aile Danışmanlığı programının açılmasını ilimiz adına büyük bir kazanım olarak görüyorum. Bu vesile ile öncelikle Rektörümüz Prof. Dr. Âlim Yıldız´a, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zübeyde Akın Polat´a, Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meral Kelleci´ye şükranlarımı sunuyorum.

Toplumun en küçük birimi olan ailenin sağlığının ve işlevselliğinin, toplumun sağlığını doğrudan etkilediğini biliyoruz. Her ailede farklı boyutlarda farklı sorunlar yaşanabiliyor. Elbette ki bu sorunların sağlıklı bir süreç içerisinde yönetilmesi de gerekiyor. Yaşam süreci içerisinde aileyi oluşturan bireyler karşılaştıkları sorunları farklı nedenlerden dolayı çözmekte güçlük yaşayabiliyorlar. Yaşanan güçlükler bir taraftan anne-babayı diğer taraftan toplumun geleceği olan çocukları etkiliyor. Aile içinde yaşanan sorunlar, bireylerin; alkol bağımlılığı, uyuşturucu, boşanma, aldatma ve evi terk etme gibi olumsuz çözüm yolları denemelerine neden olabiliyor. Artan huzursuzluk, aile üyelerinin birbirleriyle olan ilişkilerini zayıflatıyor ve iletişim yollarını tıkıyor.

Ailedeki tüm problemlerin aşılması amacıyla gelişen ve değişen toplum hayatında aileler artık danışmanlara ihtiyaç duyuyor. Günümüzde değişen toplumsal ve bireysel değerler, teknolojik gelişmeler, köyden kente göç, çalışma yaşantısı ile özel hayat arasındaki dengesizlikler, evlilik tipleri ve küreselleşen dünya gibi birçok faktör aile içinde iletişim şekillerini değiştiriyor, ilişkilerde aksayan yönler artıyor ve aile bütünlüğünü korumak giderek güçleşiyor. Bu durum bir uzman gereksinimini doğuruyor. Bozulan dengelerin tekrar kurulması sürecinde aileye verilen danışmanlık, ailedeki bireylerin kendilerini anlamaları, empati yapabilmeleri, ilişkilerini güçlendirmeleri ve problem çözme becerilerini geliştirerek ailenin daha sağlıklı ve işlevsel olmasına katkı vermelerini sağlıyor. Aile danışmanlığı, ebeveynlerin kendi aralarındaki ilişkiler ile çocuklarıyla olan ilişkilerini düzenliyor. Ailenin yaşadığı sorunlara çözüm önerileri getirerek birbirlerini daha iyi anlamalarını ve açık iletişim kurmalarını sağlıyor. Bunların yanı sıra aile danışmanlığı ailenin empatik eğilim ve kendileri ile ilgili farkındalıklarını artırarak aileye yeni sorun çözme becerileri kazandırıyor.  Ailenin ulaşılabilir hedefler edinmelerine katkı sağlıyor ve tüm aileyi etkileyebilecek konularda aile bireylerine destek vererek, çocukların ruhsal sağlığını ve aile içi psikolojik sorunlarını ele alıyor. 

Aile danışmanlığı evlilik öncesi süreçten boşanma gibi olumsuz durumlara kadar, aileyi ilgilendiren ve ailenin olduğu her yerde kendini gösteriyor. Aile danışmanı aile üyelerinden herhangi birinin yaşadığı sorunun tüm aileyi etkileyebileceğini ve çözüm önerisinin de ailede olduğunu biliyor. Bu süreçte aile bireyleri psikolojik olarak destekleniyor, birbirleri ile olan iletişimleri artırılıp birbirlerine duyarlılıkları geliştiriliyor. Aile danışmanlığı, sadece aile bütünlüğünü korumaya yönelik değil, ayrılma kararı alan eşlerin, varsa çocuklarının da bu süreci sağlıklı yaşamaları için ailenin ilişkilerini yeniden gözden geçirmesine, birbirlerini daha iyi anlamalarına ve kendileri için en doğru kararı almalarına da yardımcı oluyor.

Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü´nde ikinci yıl öğrencilerini sıralarına konuk eden Aile Danışmanlığı bölümü, toplumsal sorunların ailesel dinamiklerini rahatlatarak Sivas´tan ülkemize önemli katkılar sunacaktır. Bu vesile ile mezunu olduğum bu bölümde eğitim veren hocalarımıza can-ı gönülden teşekkür ediyor, böylesine kaliteli bir eğitime vesile olarak öğrencilere yeni ufuklar açan enstitü yönetimini de tebrik ediyorum.

Ülkemizin Aile Danışmanları Cumhuriyet´ten? 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?