USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Aile Organizasyonu ve Fonksiyonellik Bütünlük Kavramı

09-05-2019

Aile organizasyonu ve fonksiyonellik başlığı adı altında bütünlük kavramına şöyle bir göz attığımızda bu boyutun çok da önemli olduğunu göreceğiz. Aile üyeleri arasındaki heyecansal sınırlar anlamına gelen bütünlük, hem aile üyeleri arasındaki duygusal bağı, hem de onların bireysel özellikleri ile ilişkilidir.

Bütünlüğü az olan aileler yani kopuk olanlar da bağlılık çok zayıftır. Bu tür ailelerde her üye kendi özerk birimleri için işlevde bulunurlar. Ailenin bir kimlik olma duygusu çok azdır. Bu boyutun diğer aşırı ucunda iç içe aileler yer alır. Bu aileler de ise bütünlük çok fazladır. Aile üyelerinin özerk kimlikleri kaybolmuştur. Çünkü ailede üyeler arasında çok sıkı bağ vardır. İç içe ailelerde dış dünya önemli değildir. Dışarıya çok az ilgi duyulur ve dışa kapalıdır. Bütünlüğün iki aşırı ucundaki ailelerde denge ya kapalılık ya da bireysel özerklik tarafından ağır basar. Orta düzeyde bütünlüğü olan ailelerde üyeler hem aile birimi ile ilgilenirler hem de kendi ilgi ve ihtiyaçlarını sürdürebilirler.

Olumlu iletişim becerileri (empati, katılımlı dinleme, destekleyici yorum vs) eşlerin ve ailenin diğer üyelerinin karşılıklı olarak birbirlerinin ihtiyaçlarını karşılama olanağı sağlar. Olumsuz iletişim becerileri (çift mesaj, çifte bağ, eleştiri vs) eşlerin ve diğer üyelerin birbirlerinin duygularını paylaşmalarına engel olur.

Yapılan araştırmalarda akademik başarısı yüksek aileler ile düşük aileler arasında iletişim, uyum ve bütünlük düzeylerinde farklar olduğu ortaya çıkmıştır. Akademik başarısı düşük öğrenciler ile akademik başarısı yüksek öğrencilerin aile özelliklerinin fonksiyonlar üzerindeki araştırmasında, başarısız öğrencilerin tek ebeveynli ve alt sosyo-ekonomik düzeyden oldukları bulunmuştur.

Yapılan bir diğer araştırmada da 6-12 yaş çocukların aile fonksiyonlarını algılayışları ile kızgınlıklarını ifade etme biçimleri arasındaki ilişki karşılaştırılmıştır. Araştırma sonucunda çocukların kızgınlıklarını ifade ediş biçimlerini küçük yaştan itibaren öğrendikleri belirlenmiştir. Elde edilen verilerde dışa vurulan kızgınlığın ailede ve sosyal destek sisteminde bir problemin varlığını gösterdiği belirtilmektedir. Daha az kızgınlık gösteren çocukların daha çok aile ödülü aldıkları belirlenmiştir. Ayrıca aile ödülü alan ve aile bütünlüğü olan çocukların kızgınlıklarını kontrol edip problemlerini çözmek için çaba harcadıkları bulunmuştur. Aile değerinin benlik değeri ve benlik saygısına rol açtığı görülmüştür.

Sağlıklı ailelerin stresli bir olayla kolay başa çıktıkları görülürken, çocukların da kendilerine yetebildiği ve akademik başarıları yüksek olduğu belirlenmiştir. Bunun tam tersine, sağlıksız ailelerin bütünlük ve uyum boyutlarının düşük olduğu tespit edilmiştir. Stresli olaylarla başa çıkmakta zorlandıkları gözlenen bu ailelerde ayrıca ciddi psikolojik rahatsızlıklar, somatik yakınmalar, madde bağımlılığı, cinsel taciz olaylarının yoğun olduğu tespit edilmiştir.

Bütünlüğü çok yani iç içe olan aileler ile orta düzeyde bütünlüğü olan ailelerin artması dileğiyle?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?