USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

AK Parti Toplantısı Sonrası Sivaslılar Ne Yapacak?

21-02-2019

8 Şubat Cuma günü Sivas hareketli bir gün yaşadı. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, yerel seçim kampanyasını düzenlenen açık hava toplantısı ile  Sivas´tan başlattı. Sayın Cumhurbaşkanımız Sivas gezisinden memnuniyetini İstanbul´daki bir toplantıda yaptığı konuşmada da dile getirdi.Konuşmada çok sayıda konu gündeme geldi. Ben burada, yapılan veya bitmek üzere olan yatırımlar yerine ileriye dönük vaatleri önem sırasına göre sıralayarak görüşlerimi ve önerilerimi dile getirmek istiyorum:

Sivas´ın teşviklerden hak ettiği ölçüde yararlandırılması ve Demirağ Organize Sanayi Bölgesinin özel teşvik bölgesi olarak ilan edilmesi:

Teşvik bölgeleri konusunda Sivas her zaman mağdur edilmiş, hiç bir zaman hak ettiği teşvikleri alamamıştır. Bugün Demirağ OSB neredeyse bomboş durumdaysa bunda teşvik sıralamasında 4.bölgede yer almamız en başta  rol oynamaktadır. MÜSİAD´ın Sivas´ta kurulmasından itibaren bu konu baş gündemimiz olmuş,toplantılarda dile getirilmiş, ilgili bakanlıklarda görüşmeler yapılmıştı.Bu konuyu son aylarda tekrar gündeme getiren STSO´nun özellikle Ticaret Borsası, Esnaf Odaları Birliği ve MÜSİAD gibi kuruluşlar başta olmak üzere  iş dünyasını temsil eden  kuruluşlar ile Belediye Başkanı, Vali ve Milletvekilleri ile birlikte bir "Takip Kurulu" oluşturarak netice alınana kadar sık sık Ankara´ya gidip,  ilgili bakanlık yetkilileri ile temaslarda bulunmaları ve netice alınıncaya, yani bu konuda karar verilinceye kadar ısrarlı bir tavırla görüşmelerini sürdürmeleri gerekmektedir. Aksi taktirde sonuç almak mümkün olmayacaktır. Cumhurbaşkanı yaptığı konuşmada "Tüm Sivas´ı yatırımlarda cazip hale getirmek için teşvik sınıflandırmasında avantaj sağlamaya yönelik  çalışmalar içindeyiz." dediğine göre sıcağı sıcağına harekete geçmenin ve kısa zamanda netice almanın yollarını aramalıyız. Meydanlarda verilen sözler takip edilmez, Ankara bürokrasisi baskı altına alınmazsa şu anda da devam eden teşvik düzeni ile ilgili çalışmalar neticelenip açıklandığında hoş olmayan durumlarla karşılaşma ihtimalimiz yüksektir.

Özellikle teşvik bölgelerinin belirlenmesinde kullanılan ölçütlerin, kıstasların yenilenmesi ve adil hale getirilmesi gerektiğini yıllardır söylüyoruz. Ancak ne siyasilerimiz ne de meslek örgütlerimiz bunun farkında. Yaptıkları açıklamalarda bu konuya temas ettiklerini duyamadık, okuyamadık. Söz konusu kıstasların  ve puanlama düzeninin bazı illeri koruyacak şekilde düzenlendiğini yıllar önce tespit etmiş ve ilgili olan her düzeyde herkesle ve kamuoyu ile paylaşmış birisi olarak hala aynı noktada olduğumuzu görüyorum. İnşallah "Sivas´ın teşviklerden hak ettiği ölçüde yararlandırılması" vaadi  işin gerekleri yerine getirilerek gerçeğe dönüşür ve 6.bölge teşviklerinden yararlanmaya başlarız. "Hak ettiğimiz teşviklerden" yararlanabilmemiz için öncelikle hakların dağıtımını düzenleyen kuralların adaletli hale getirilmesi veya yepyeni ve adil bir teşvik düzeninin sil baştan kurulması gerekmektedir. Bu yapılmazsa neticede bize söylenecek olan "esas alınan kıstaslara göre daha fazlasını hak etmiyorsunuz" cevabı olacaktır. Özellikle Demirağ OSB dışında yatırım yapan veya yapacak olan iş insanlarımız açısından bu konu çok önemli hale gelmiş bulunmaktadır.

Demirağ OSB´nin  özel teşvik bölgesi ilan edilmesi yerel seçimlerden önce  gerçekleşir ve bir an önce karara dönüşürse şu an atıl vaziyette olup Sivas için sanayi şehri haline gelme umudunu veren bölge kısa sürede dolacak, işsizlik ve göçün tavan yaptığı ilimiz ticari hayatı da önemli ölçüde rahatlayacaktır. Özel teşvik bölgesi ilanından sonra derhal harekete geçerek Demırağ OSB´yi tanıtmalı, hatta bu işi yapacak, yani yerli ve yabancı yatırımcıları Sivas´a getirecek, yatırım danışmanlığı hizmeti verecek bir şirketle de anlaşmalıyız. Eski usuller yerine hızla mesafe kat etmenin ve kısa sürede bu bölgeyi faaliyete geçirmenin yol ve yöntemlerini hayata geçirmeliyiz.


TÜDEMSAŞ´ın büyütülmesi, geliştirilip ürün çeşitliliğinin artırılması;

Konuşmada yer verilen konulardan biri de TÜDEMSAŞ´tı.  Taşınacağı veya kapanacağı yolundaki söylentiler kesin bir dille yalanlanmış oldu. Milli vagon üretimi için görevlendirilen TÜDEMSAŞ´ın pazar sorununun en kısa zamanda çözümlenmesi ve vagon imalatı ve bakımı konusunda yatırım yapacak olanların sadece Sivas´a yönlendirilmesi gerekiyor. Bildiğimiz kadarıyla TÜDEMSAŞ´a Demirağ OSB´de de yer ayrıldı. Demiryollarının kesişme ve dağıtım noktası haline gelecek olan Sivas´ın demiryolu sanayi merkezi haline gelmesi mümkün olup bunun yolu da öncelikle TÜDEMSAŞ´a sahip çıkılmasına ve iyi yönetilerek kar eder hale getirilmesine bağlıdır.

 Sivas Malatya Hızlı Treni Projesinin hayata geçirilmesi :

Etüd Çalışmaları devam ettiği bildirilen Sivas-Malatya Hızlı Tren Projesinin takibi görevi de konuşmada Sivaslı yetkililere verildi.2015 yılında az kalsın Kayseri´ye kaptırılmak üzere iken son anda kurtarılan bu hattın proje çalışmalarının dikkatle ve özenle takibi gerekiyor. Söz buraya gelmişken konu ile ilgili bir anımı da anlatmak istiyorum: MÜSİAD´ın bir toplantısına katılmak üzere Malatya´ya gitmiştik. Toplantı sırasında Sivas´ta TCDD 4.İşletme´de görev yaptıktan sonra Malatya´ya giden yönetici  bir arkadaşımla karşılaştım. Bana katıldığı toplantılardan hareketle Malatya hızlı tren hattının Kayseri´ye kaydırılmak üzere olduğunu söyledi. Bir müddet sonra 7 Haziran´da Milletvekili Seçimi yapılacağı için o zamanki mevzuata göre Ulaştırma Bakanı olarak hemşerimiz Feridun Bilgin atandı. MÜSİAD olarak "hayırlı olsun" ziyareti yapmak üzere randevu talebinde bulunmuştuk. Bakan Beyle görüşmeye, MÜSİAD heyeti olarak, Belediye Başkanı Sami Bey, İmar Müdürü Erol Genç ve iki milletvekilimizle birlikte katıldık. Bakanlık Özel Kalem Müdürüne rica ederek görüşmenin toplantı odasında  yapılmasını sağladık. Çünkü müzakere etmemiz gereken konular vardı ve bunları toplantı masası etrafında daha rahat konuşabilirdik. Biz MÜSİAD olarak Bakanlığı ilgilendiren konularla ilgi taleplerimizi içeren bir rapor da hazırlamıştık. Toplantıda bu raporumuzu Bakan Beye sunduk. Sivas-Ankara Hızlı Tren hattı ile ilgili konular ele alındıktan sonra ben söz alarak Sivas-Malatya Hızlı Tren Hattından bahsettim. Feridun Bey Kangal´lı olduğu için Malatya´ya gidecek  Hızlı Tren Hattının mutlaka konvansiyonel hat gibi Sivas üzerinden Sivas-Kangal-Malatya Hızlı Tren Hattı olarak projelendirilmesi ve yapılması gerektiğini, Kayserililerin bu konuda çalıştıklarını üzerine basa basa anlattım ve talep ettim. Bakan Bey söylediklerimi dikkatle dinledi ve not aldı. Taleplerimizi içeren raporumuzu da kendisine teslim ettik. Feridun Beyin görev süresi, 7 Haziran seçimleri sonrası yeniden seçime gidilmesi sebebiyle uzadı. Bu süre zarfında da Malatya´ya uzanacak hattın Sivas ve Kangal üzerinden gitmesi konusunda karar alındı ve proje çalışmaları başlatılmış oldu. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı da Sivas´ta iken bu projenin yanı sıra diğer demiryolu ve hafif raylı sistem projeleri için de görüşmeler yapılabilirdi. Mesela Sivas´tan hızlı trenle Kayseri üzerinden Adana-Mersin, Konya ve Antalya´ya ulaşmamızı sağlayacak olan Sivas-Kayseri Hızlı Tren Projesi için söz alınabilirdi. Hem ticaret ve sanayimiz hem de turizm için çok önemli olduğuna inandığım bu hattın mutlaka takibinin yapılması ve talep listelerimizin başlarında yer alması gerekiyor.

Ayrıca şehir içi tramvay hattının başka şehirlerde olduğu gibi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılacağı sözünün alınması da mümkündü. Bu vaadle yaklaşan yerel seçimde AK Parti daha fazla öne çıkmış olurdu. 

Ulu Caminin restorasyonunu başlatılması ve Ulu Cami çevre düzenlemesi :

Konuşmada Ulu Caminin restorasyonu da gündeme geldi ve bu konuda talimat verildiği söylendi. Sivaslılar olarak hemen harekete geçip bir kaç yıldan bu yana gündemimizde olan projenin hayata geçmesi için Ulu Cami çevresindeki binaların kamulaştırılmasını da sağlayarak çevre düzenlemesini de yenileme çalışmaları ile birlikte yaptırmamız gerekiyor.

Stadyumun yerine ve Seyfebeline Millet Bahçesi yapılması :

Gerek MÜSİAD gerekse Kent Konseyi bünyesinde yapılması için özel gayret sarf ettiğimiz Millet Bahçesi´nin nihayet yapılacak olması beni ziyadesiyle sevindirdi. Projenin sadece eski 4 Eylül Stadyumu arazisi ile sınırlı kalmaması ve Tren Garı da dahil edilerek aynı zamanda büyük bir meydan projesine de dönüştürülmesi gerektiğini hep savundum. Arada bulunan bulvarın da Karayolları Bölge Müdürlüğü´nden TCDD 4 İşletme´ye kadar yer altına alınması ile birlikte oluşacak alan, Sivasımız için yeni imkanlar oluşturacaktır. Şehir trafiğini olumsuz yönde etkileyen büyük toplantıların ve etkinliklerin bu meydana kaydırılması ile birlikte şehir merkezi de rahatlamış olacaktır. Eski Numune Hastanesi yerine yapılması düşünülen Caminin de bu mevkide uygun bir yere yapılmasının daha isabetli olacağını düşünüyorum.Tren Garı ve Millet Bahçesi bir arada mütalaa edilerek yapılacak projenin çok daha iyi olacağına inanıyorum.

Yıldızdağı-Sıcak Çermik Karayolu :

Konuşmada bu yolun da yapılacağı müjdesi verildi. Yıldız Dağı Kış Sporları Merkezini termal turizm merkezimiz olan Sıcak Çermik´e bağlayacak olan yol, aynı zamanda hava limanı bağlantılı da olacak. Bu yola ilave olarak Yıldız Dağını Tokat ve Ordu´ya bağlayacak, böylece Karadeniz´e kısa yoldan açılmamızı  da sağlayacak olan yolların da yapılması gerekiyor. Böylece Yıldız Dağı Karadeniz Bölgesine de hitap eder hale gelecektir. Karadeniz-Akdeniz yolu maalesef eski Niksar yolu olarak bilinen bu mevkiden alınarak önce Hafik-Doğanşar´a, daha sonra da Zara-Suşehri´ne kaydırılmıştı. Yapılan değişiklikle Karadeniz-Akdeniz Yolu yaklaşık olarak 120 km. uzadı. MERDER´e başkanlık etmiş bir meslektaşım olarak Burhanettin Beyin AK Parti İl Başkanlığı döneminde bütün bunlar olmuştu. İnşallah bölünmüş karayolu olarak olmasa da normal karayolu olarak bu yol tamamlanır, Yıldız Dağı ve Sıcak Çermik Karadeniz´e kestirmeden bağlanır. Seçildiğinde İl Genel Meclisi üyesi olarak değerli meslektaşımın bu yöndeki çalışmalara öncülük edeceğini, ihmal edilen bölgenin uğradığı zararı kısmen de olsa telafi edeceğini, projeye hız vereceğini umuyor ve bekliyoruz.

Kenevir üretecek iller arasında 20.il olarak Sivas´ın eklenmesi:

İnşallah kenevir konusunda da ilgili kurum ve kuruluşlar gerekli çalışmaları yapar ve üretiminden pazarlanmasına ve ham maddenin mamul maddelere dönüştürülmesi konularında istediğimiz sonuçları alırız. Yıldızeli-Yavu´da bir zamanlar faaliyet gösteren kendir fabrikamız bile vardı. Bu da gösteriyor ki istersek hem kendir bitkisini üretir hem de kurulacak sanayi tesislerinde işleyerek mamul maddeye dönüştürebiliriz.

Cumhurbaşkanımız yaptığı konuşmada yukarıda sıraladığım konuların yanı sıra başka konulara da değindi. Önceki yazımda vurguladığım gibi keşke özel bir program yapılıp kendisine taleplerimiz bir rapor halinde gerekçeleri ile sunulsa ve müzakere edilme ortamı oluşturulsaydı. Sivas Kongresinin yapıldığı bu kadim şehre ayaküstü görüşmeler değil "İstişare Toplantısı" yakışırdı.

avukat@mustafacoskun.av.tr



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?