USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Anatomik Uyum

31-07-2018

Güç sporlarında ve vücut geliştirme sporunda antrenman sistemleri arasında farklılıklar vardır. Bodybuilding´e ve kuvvet antrenmanlarına yeni başlayanlar çoğunlukla vücudun ön hazırlığı olmadan yüksek sertlikte yüklenmeli yoğun bir antrenman programını uygulamaya başlamaktadırlar. Bu türden sert programlarla hemen kas boyutu (hipertrofisi) artışının sağlanması ya da ağır yüklenmeler ile kas yoğunluğunun ve kuvvetinin artışına odaklanmak istenmektedir. Buna karşın ilk birkaç hafta uzmanların önerisi yalnızca kendi vücut ağılığı ile yapılan genel geliştirici alıştırmaların kullanılmasıdır. Vücut ağırlığı ile temeli atılan sporun inşası gelecekte yükleme yapılacak ağırlıklar için gerekli zemini hazırlamış olacaktır.

Sporcuların bu süreç sırasında istenmeyen yaralanma koşulları oluşturmadan aşamalı bir biçimde artan yeni ve daha zorlu antrenman uyaranlarına uyum sağlaması için zamana gereksinimleri bulunmaktadır. Bu bağlamda sporcuların sert antrenmanların ?kaslar bağlar, kirişleri üzerinde yüksek yüksek yüklenmeler oluşturarak yaralanmalara neden olabileceğini anlamaları ve zor antrenman koşulları için öncelikle anatomik hazırlıklarını (kaslar, kirişler, bağlar) geliştirmeleri zorunlu olarak görülmektedir. Bu nedenle de özellikle de uzun ara vermeler sonrası antrenman programları anatomik adaptasyon (AA)  ile başlamalıdır. 6 ila 12 hafta süren aşamalı artan bir antrenman programları ile vücudun önemli bölümleri daha etkin bir konuma getirilmekte ve böylece de daha zor antrenman programları için bir temel oluşturması sağlanmaktadır.

Daha sonraki antrenman evrelerinde yüksek sertlikteki yüklenmelere karşın vücudun gereksinimlerini karşılamak için AA antrenman evresinde kaslar bağlar ve kirişlerin aşamalı olarak yüklenmelere uyumu sağlanmalıdır.

Anatomik adaptasyon (AA) kapsamı aşağıda verilen özellikler ile açıklanmaktadır:

-Bu evrede sonraki antrenman dönemlerinde uygulanacak olan daha ağır yüklenmeler için tüm kas, bağ ve kirişler etkin konuma getirilmektedir.

-Tüm vücut kasları bir dengeye getirilmektedir. Bunun anlamı ise daha önceden gelişimi göz ardı edilmiş olan kaslar ya da vücut bölümlerinin geliştirilmesi ve orantısının yeniden oluşturulmasıdır.

-Daha ağır yüklenmelere aşamalı artan bir uyum sağlanarak yaralanmalara karşı önlem alınabilmektedir.

-Sporcuların kalp-kan dolaşım sistemi dayanıklılığı aşamalı biçimde artırılmaktadır.

Sonuç olarak anatomik uyum ve süresi her sporcu için önemli olan evredir. Güç sporları yada farklı sporlarda teknik ve aşama olarak anatomik adaptasyonu dünyanın en başarı antrenörleri tarafından benimsenmiş olan bu konu makalemizde ele aldık bundan güzel sonuçlar çıkarmanız ümidiyle sağlıklı ve sporcu yetiştiren bir nesile öncülük etmeniz dileği ile herkese iyi günler diliyorum?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?