USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ANNELER, ÇOCUKLARIN ZEKÂLARINI NASIL ARTIRABİLİRLER?

15-12-2017

Beyin gelişimi anne karnında başlar, gelişiminin yüzde doksanı dört yaşına kadar oluşur. 0-3 yaş dönemi zihinsel gelişim ve sağlıklı büyüme için çok kritik bir dönemdir. Bu dönemde bebekler çok hızlı büyür ve gelişirler. Özellikle beyin gelişimi için 0-3 yaş dönemi hayati önem taşır. Beyin ölçüsü neredeyse yetişkinlikteki büyüklüğe ulaşır. Sonraki dönemlerde beynin büyüme ve gelişme hızı düşer.

Selçuk R. Şirin; ?´Okul öncesi gelişme döneminde zeka dediğimiz şey aslında kelime hazinesidir! Bu çağda zengin bir kelime hazinesine sahip çocuklar hem kendilerini daha iyi ifade ediyor, hem ifade edileni daha iyi anlıyor hem de daha yaratıcı bir şekilde hüküm yürütebiliyor. Çocuklar kelime hazinesini çevreden ve ilk başta tabii ki aileden kazanıyor. Bu alanda elimizdeki en iyi kaynak Hart ve Risley tarafından gerçekleştirilen çalışma: Farklı gelir seviyelerinden aileleri çocuklarıyla birlikte ayda bir saat izleyen araştırmacılar çocuk ve ebeveynler arasındaki diyalogda geçen kelimeleri saymışlar aylarca. Farklı sosyoekonomik seviyelerden ailelerin çocukları benzer potansiyelle hayata başlarken her geçen ay aralarındaki fark açılıyor. Varlıklı ve eğitimli ailelerin çocukları 36 aya geldiğinde aradaki kelime hazinesi farkı ciddi oranda açılıyor. Literatüre ?30 milyon kelime farkı? olarak giren bu fenomenin nedeni üst sosyoekonomik seviyeden ailelerin çocuklarıyla daha çok ?kaliteli? zaman geçirmesi, daha çok diyalog kurması ve o diyaloglarda daha çok kelime sarfetmesi.

 OKULA BAŞLADIKLARINDA MAÇI KAYBEDEN ÇOCUKLAR!

 İlk 36 ayda aralarında bu denli derin bir uçurum olan çocuklara yönelik eğer bir okul öncesi programla müdahale yapılmaz ise bu fark okula taşınıyor ve gerisi bildiğiniz hikaye. Yoksul ve az okumuş ailelerin çocukları bir ömür boyunca bu farkı kapatmak için uğraşıyor. Bir kısmımız kapatıyoruz bu farkı, birçoğumuz ise maalesef kapatamıyor. İşte tam da bu nedenle tüm başarılı eğitim reformları okul öncesi eğitim ile başlıyor. Ekonomi Nobel´ini kazanan James Hackman´in eğitimde geri dönüşü en yüksek yatırımın okul öncesi olduğunu söylemesi bu yüzden.

Doğduğu andan itibaren çocuklarla konuşalım, şarkı türkü söyleyelim. Onlara yeni ve uçuk masallar okuyalım. Beraber oyunlar oynayıp sonucunu bizim de bilmediğimiz projeler yapalım. Ve gezelim. Keşfedecek bir dünya onları bekliyor, yardımcı olalım. Özetle, Konuş-Oyna-Gez.?

Nasıl ki küçük yaşlarda yüzmeye, jimnastiğe başlayan çocukların kasları daha iyi gelişip, büyüyorsa; Kendisine kitap okunarak büyüyen çocukların beyin lopları daha çok büyüyor, zekaları daha iyi gelişiyor.  

Okul öncesinde başlayan müzik eğitimi ile bir müzik aleti çalmayı öğrenen çocukların zekaları daha iyi gelişiyor. Ayrıca çiçeklerle ilgilenip konuşulunca daha iyi büyümesi gibi doğumundan itibaren çocukla sürekli konuşulduğunda zekaları daha iyi gelişiyor.

ÇOCCUKLARIN ZEKALARINI ARTIRMAK İÇİN ANNELERİN YAPMASI GEREKENLER:

- Özelikle 5-48 ay arası çocuklarına bol bol kitap okumaları gerekir,

-Çocuk doğar doğmaz anne onunla sürekli tek taraflı da olsa konuşmalı,

-Çocuklarına bir müzik aleti çalmayı öğretmeliler,

-Çocuklarını yüzmeye göndermeliler,

-Çocuklarıyla oyun oynamalılar,

-Çocuklarıyla gezmeliler, daha çok zaman ayırmalılar,

-Çocukların bilişim araçları bağımlısı olmaktan korumalılar,

-Çocuklarının erken yatıp, uykusunu tam almasını sağlamalılar,

Çocuk okumayı öğrenince bol kitap okumasını sağlamalılar,

Çocukları kızartma türü yiyeceklerden uzak tutmalılar.

Çocuklarımıza yapacağımız değerli yatırım; Kitap okumak, kitap okumasını, bağlama çalmasını, spor yapmasını, düşünüp, sorgulayıp-soru sormasını sağlamaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?