USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Antrenman Öncesi Nasıl Beslenmeliyiz?

05-07-2019

Merhaba değerli okurlarım?

Bu yazımda sizlere antrenman öncesi beslenme ile ilgili bilgiler aktaracağım. Şimdiden sağlıklı günler dileyerek yazıma başlıyorum.

Yulaf: Besin değerleri açısından zengin olmasının yanı sıra tokluk hissi vermesinden ötürü Yulaf, antrenman öncesi tüketebileceğiniz, kilo kontrolünüze yardımcı olacak temel besinlerdendir. Yulafı smoothie´nize ilave ederek ya da kahvaltılık kase içerisinde tüketebilirsiniz. Su tutma özelliği sayesinde tokluk hissi yaratacaktır.

Muz: Karbonhidrat açısından zengin olan muz, enerji seviyenizi hızlı bir şekilde artırarak spor salonu rutininiz boyunca ekstra gıdaya ihtiyaç duymamanızı sağlar. Ayrıca protein açısından da zengin olan muz spor boyunca kas yapmanıza da destek olacaktır.

Kahve: Siyah kahve içeriğindeki kafein sayesinde metabolizmanızı hızlandırarak yağ yakım sürecinize destek olacaktır. Spor boyunca enerjik hissetmek de cabası.

Kuru Meyveler: Ani enerji ihtiyaçlarınızı karşılamak için karbonhidrat oranı yüksek, sindirimi kolay kurutulmuş meyvelerden tüketerek yorulmadan koşmaya devam edebilirsiniz.

Taze Meyve Suyu: Hazım işlemi gerektirmeden bedeninizin egzersiz boyunca ihtiyaç duyacağı enerjiyi sağlamasının yanı sıra metabolizmanızı hızlandırarak daha fazla kalori yakmanızı sağlar.

Amacınız kilo vermekse bunun yolu spor salonuna boş bir mide ile gitmekten geçmez. Vücudunuzu spor öncesi ne kadar kaliteli besinlerle, vitamin ve minerallerle donatırsanız yağ yakımınız o derece hızlı olacaktır.

Kafein pre workout ürünlerinin en önemli içeriğidir. Neredeyse bütün antrenman öncesi ürünlerinde ve hatta tüm enerji içeceği ürünlerinde kafein bulabilirsiniz. Çünkü enerjiyi arttıran ve yorgunluğu azaltan en iyi doğal madde kafeindir diyebiliriz. Bunun yanında dayanıklılık sporlarında performans artışı ve yağ yakmak için de faydaları vardır. Kafeini genellikle kahveden dolayı biliyoruz? Kafeinden kuvvet artışı, dayanıklılık artışı gibi tüm performans etkilerini almak için kg başına 4-6 mg kadar kafein almak gerekiyor. Örnek olarak 75 kg bir sporcunun 300-450 mg arasında bir miktar tüketmesi lazım.   

ÇİFT DOZLAR ALINMAMALI

Bunu duyduğumuz için gidip pre workout takviyelerimizden çift dozlar almamalıyız. Çünkü herkesin kafeine duyarlılığı farklı olabiliyor. Kafeine duyarlılık yüksekken 450 mg kadar kafein almak bağırsak problemlerine, titremelere, yüksek nabızdan dolayı rahatsız hissetmeye, anksiyete ataklarına sebep olabilir. Bu durumlar alışık değilseniz performansınızın düşmesine sebep olabilir. Dolayısıyla herkesin kafein duyarlılığına göre alacağı kafeini ayarlaması lazım. Düzenli kafein tüketmeyen bir bireyseniz 150-200 mg ile başlayıp, zamanla dozajı artırabilirsiniz.  

Antrenman öncesi beslenme de bir diğer önemli husus ise Kreatin´dir. Kreatin ağırlık çalışanlar için performansı artıracak en önemli üründür. En fazla araştırılmış supplement olarak, bilinen hiçbir zararı yoktur; aksine birçok faydası bulunan, ucuz bir supplementtir.

KAN DOLAŞIMINI ARTIRIR

Nitrat, ıspanak, roka gibi yeşil yapraklı sebzelerde ve pancar kökü, şalgamda bulunur. Düşük oranlarda vücutta da üretilir. Kan akışını düzenler ve nitrik oksite (NOX) dönüşerek vazodilatasyon, yani damarlarda genişleme sağlar. Bu sayede antrenmanlarda kasa giden kan dolaşımını, dolayısıyla pump hissini artırabilir.  Nitrat kullanımı, hipertansiyon problemi olan insanların kan basıncını düşürerek yardımcı olabilir.

?Antrenman Öncesi Beslenme? yazımızı burada noktalarken, bir diğer konu ile görüşmek üzere?

Sağlıklı ve sporlu günler diliyorum?

Sağlıcakla kalın.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?