USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Asıl İyilik Nedir?

08-06-2019

Bu haftaki konumuz iyilik nedir, asıl iyilik nedir?

Dini anlamda iyilik, yaptığı işleri ve ibadetleri Allah´a derin bir bağlılık içinde ve ihlasla yapmaktır. Bunun ölçüsü de Cibril hadisinde bildirildiği gibi şöyledir:

?İhsan, Allah´ı görür gibi ibadet etmendir; çünkü sen O´nu görmesen de O seni görmektedir."[1] ?

Cenâb-ı Hak şöyle buyuruyor, değerli okurlar:

?İyilik, yüzlerinizi doğu ve batı tarafına çevirmeniz değildir. Asıl iyilik, o kimsenin yaptığıdır ki, Allah´a, ahiret gününe, meleklere, kitaplara, peygamberlere inanır. (Allah´ın rızasını gözeterek) yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, dilenenlere ve kölelere sevdiği maldan harcar, namaz kılar, zekât verir. Antlaşma yaptığı zaman sözlerini yerine getirir. Sıkıntı, hastalık ve savaş zamanlarında sabreder. İşte doğru olanlar, bu vasıfları taşıyanlardır. Müttakîler ancak onlardır!? (Bakara, 177)

Müminler, genel anlamda kendilerini Allah´a yaklaştıracak her iş için, özelde ise kendilerini düşmana karşı korumak için, mallarını harcamakta cimri davranmamalıdırlar. Ülke savunması konusundaki harcamalarda cimrilik yapanlar, kendilerini tehlikeye atmış olurlar. İyilik edin, bütün işlerinizi güzel yapın. İyilik yapmanın karşılığı, Allah´ın sevgisine nail olmaktır. Allah, sevdiği kullarını mükâfatlandırır.

Dünya iyiliklerine gelince; sağlık, zenginlik, emniyet, evlilik, sağlıklı ve akıllı çocuklar dünyadaki iyiliklerdir.

Ahiret iyilikleri ise; kişinin, mahşerde amel defterini sağ taraftan alması, sırat köprüsünü kolayca geçmesi, cennete girip ebedi hayata ve ebedi nimetlere kavuşması, Allah´ın cemaliyle müşerref olması ahirete ait iyiliklerdir.

Allah, iyilik edenleri sevdiğini ve onlarla beraber olduğunu haber vermektedir. Kim Allah tarafından sevilmeyi ve Allah´ın kendisiyle beraber olmasını istemez?

Değerli arkadaşlar, Allah´ın emrini tutup iyilik yapalım.

Anamıza babamıza, diğer yakınlarımıza ve kademe kademe ilişkimiz olan herkese gücümüz dahilinde iyilik yapalım. İyiliğe ermek için cömert davranıp, sevdiklerimizden harcayalım.

Yaptığımız iyilikleri başa kakmayalım.

Kötülüğü, iyilikle savmaya çalışalım.

Allah´ın rahmetine nail olmak için iyilik yapalım.

Allah, hepimizi iyilik yapan ve iyiliklerinin karşılığını ahirette gören kullarından eylesin.

Hayırlı hafta sonları diliyorum?

Haftaya görüşmek üzere. Selametle?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?