USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Başınızı Gaflet Kumuna Sokmayın

27-01-2020

Zilzal Sûresi kat´iyyen ifade ediyor ki, kure-i arz hareket ve zelzelesinde vahiy ve ilhama mazhar olarak emir tahtında depreniyor, bazen de titriyor. Gaflete dalarak bu hayatı tatlı görüp âhireti unutan, dünyanın fânî zevk ve lezzetlerine aldanan, Allah´ı bırakıp maddeye tapan, fânî ve cânî şahısları putlaştırıp âciz mahlûklardan medet uman ehl-i dünyayı ve ehl-i gafleti îkaz ediyor. Ve zelzele diyor ki: "Deve kuşu gibi başınızı gaflet kumuna sokmakla ölümden kaçıp kurtulamazsınız! Başınızı kaldırınız! Kendini tanıttırmak isteyen faal ve kudretli bir Zât´ın hârika işlerine bakınız! Siz başıboş olmadığınız gibi bu hâdiseler de başıboş olamazlar. Her birisi çok hikmetli vazifeler peşinde koşturuluyorlar. Bir müdebbir-i Hakîm tarafından istihdam olunuyorlar.

Şu üstünde yaşadığımız dünya hergûn dolar boşanır bir misafirhanedir. Allah´ın emriyle bizleri âhirete doğru götüren bir gemidir. Hâlık´ımızın kudretiyle bizleri güneşin etrafında gezdiren bir tayyaredir. O´nun izniyle hareket eden bir memurdur. Kendi başına hiçbir harekette bulunamaz. O´nun dizgini Allah´ın elindedir. Zelzele gibi vakıalar tesadüf oyuncağı veya tabiat olayı değildir. Kâinatta tesadüf yoktur. Tabiat denilen şey Allah´ın kanunudur. Herşey O´nun izni ve iradesiyle oluyor. Şu güzel kâinat ve güzel dünya O´nun eseridir. O´na müsahhardır. Zerrelerden en büyük yıldızlara kadar herşey O´nun hesabına çalışır. Herşey O´na emirber nefer hükmündedir. Herşey O´nun kuvvetiyle döner. O´nun emriyle hareket eder. Herşey O´nun hikmetiyle tanzim olur. Herşey O´nun keremiyle birbirine yardım eder. Herşey O´nun merhametiyle başkasının imdadına koşar. Herşey O´nu gösterir, O´nu bildirir, O´nu tanıtır. Herşey O´na işaret eder. O´nun varlığına ve birliğine şehadet eder. Herşey O´nu göstermek için açılmış bir penceredir. İnsan olan insanların vazifesi, o pencerelerden bakıp Allah´ı tanımaktır.

Allah (cc) Rahman ve Rahim, Gaffar ve Settar olduğu gibi, Kahhar ve Cebbar sıfatlarının da sahibidir. Tarih boyunca O´na başkaldıran millet ve ümmetleri Celâl sıfatıyla tokatlamıştır. O´nu tanımak istemeyenlere hadlerini bildirmiş; toprak, hava, su ve ateş gibi unsurları musallat edip cezalandırmıştır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?