USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Başkanlık Sistemi ve Yeni Kabine

21-07-2018

Artık çok rahatlıkla bir dünya lideri olduğunu söyleyebileceğimiz Cumhurbaşkanımızın ?Başkanlık´ konuşmasındaki duası, yepyeni bir devrin başlangıcıdır. Reis´in ?Bugün çıktığımız kutlu yolculuğu, milletimiz için, insanlık için hayırlara vesile eyle Yâ Rab? duasına yürekten ?Âmin´ diyoruz. Rabbimiz yeni hükümetimizi rızası dâhilinde gayret eden ve muvaffak olan bir hükümet eylesin.

Başkanlık sistemi, süratle kalkınma yönünden hakikaten önemliydi. Ayrıca bu millet sevdiği lideri tek başına iktidarda görmek istiyordu, o lider de Recep Tayyip Erdoğan´dı ve yeni sistemin ilk başkanı olma ünavını elde etmiş oldu. 2002 yılında iktidara gelen partisinin genel başkanı sıfatıyla, 37 olan bakanlık sayısını 26´ya indireceğini vaad etmişti. Bu vaadleri önceki hükümetlerde çokça işiten biri olarak takip etmeye karar verdim, hakikaten bakanlık sayısı 26´ya indirildi. Şimdi ise Cumhurbaşkanı sıfatı ile 16´ya indirme sözünü de tuttu. Liderliği dönemine toplamda bakacak olursak, 37´den 16´ya düşürülen, yâni 21 koltuğu boşaltarak bürokrasiyi azaltan bir lider var karşımızda. Üstelik daha fazla kişiyi koltuğa oturtması beklenen tek başına iktidar dönemlerinde yapılan bu icraata, herkes saygı duymalıdır.

Yeni kabinede şahsen en çok memnun kaldığım husus, HDP isimli bölücü partiyi yine ve inatla birinci çıkaran illerden bir tek kişiye bakanlık vazifesi verilmemiş olmasıdır. Senelerce yöre insanına aşırı tavizler verildiğini düşünenlerdenim, neticede o yöreden halen daha ısrarla bölücülere blok halinde oylar verildi. Bu inatçı tavrın da artık bir ceza bulması gerekirdi, öyle de oldu. Sözün burasında bazı güneydoğu oylarını vermek isterim. Diyarbakır´ın Bismil ilçesinde HDP %77.20 oy alırken, Silvan ilçesinde  %80.93, Kocaköy ilçesinde %81,30, Lice ilçesinde %86.54 oy almış. Şu rakamlar karşısında Diyarbakır´a artık nihayet Bakanlık verilmemesi alkışlanacak bir harekettir. Hakkâri´nin Yüksekova ilçesinde HDP %81.21, Mardin´in Nusaybin ilçesinde %81.66, Şırnak´ın Cizre ilçesinde %82.13, Van´ın Başkale ilçesinde %84.36, yine Van´ın Özalp ilçesinde %84.98, Ağrı´nın Doğubayazıt ilçesinde %79.54, Muş´un Varto ilçesinde %83.24 oy HDP isimli bölücülere yöre seçmeni tarafından verilmiş, bunlar tevil kabul etmeyecek kesin rakamlardır. Kabineye yöreden bir tek bakan ataması yapılmamasını mükemmel bir tavır olarak görüyorum, bundan sonra HDP´de ısrar eden illerin kabinede yer bulamamasının bir gelenek haline getirilmesini ümid ediyorum.

Bakanlık dağılımında Trabzon 4 bakan ile ilk sırayı aldı. İkişer bakanlık Ankara, İstanbul ve Manisalılara, birer bakanlık da Ordu, Gaziantep, Bilecik, Konya, Kayseri ve Antalyalılara verildi. İnşallah koltuğun hakkını verirler ve ülkemiz lâyık olduğu yerlere süratle yükselir.

Milli Eğitim Bakanı, Sağlık Bakanı ile Kültür ve Turizm Bakanı´nın sektörlerinde faaliyet gösteren büyük firmaların sahiplerinden seçilmesi kanaatimce çok olumlu risklerdir. Bu kişilere hem içinde bulundukları alanda kendilerini gösterme fırsatı verilmiş, hem de bürokrasi dışından olmaları hasebiyle farklı bir bakış açısıyla kamuya değişik bir pencereden bakılmasının önü açılmıştır.

Bu ülkenin iki önemli ve birbiri ile iç içe alanı olan tarım ve orman kollarının ayrı bakanlık olmalarını senelerce anlamakta zorlanan biri olarak, birleştirilip Tarım ve Orman Bakanlığı ismini alan kurumumuza özel bir yer açmak isterim. Hayırlı bir karar olduğunu düşünüyorum, yetki karmaşası çözülecektir. Ayrıca yeni atanan Tarım ve Orman Bakanı bizce isabetli bir kararla kurum dışından oldu, genç olmasına rağmen çok üst düzey tecrübesiyle (BİM ve TURKCELL´ de yönetim kurulu üyeliği sadece iki özelliği) kuruma değer katacaktır. Bakan beyin özgeçmişini bakmanızı tavsiye ederim, okurken insan yoracak kadar faal biri. Türk tarımı ve hayvancılık böylesine tecrübeli ve statükodan uzak biri ile yükselebilir, inşallah öyle de olacaktır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı vazifesine atanan Mustafa Varank yine çok dikkatle üzerinde durulması gereken bir isimdir. Mustafa Varank, 2011 yılında Başbakan Başdanışmanlığı, 2014 yılında ise Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı görevini üstlenmiştir. Yâni; Erdoğan uzun süre yanında tuttuğu Varank´a, şimdi bakanlık görevi tevdi ederek, kendisinden beklentisinin yüksek olduğunu göstermiştir. Hatta ?gayretli, pratik, zeki, tuttuğunu koparır, ´atom karınca´ diyebilirsiniz? sözleriyle övmüştür. Varank, Erdoğan´a kurulan böcek kumpasının ortaya çıkartılmasında kilit rol oynadı. Özellikle 17-25 Aralık süreci ve sonrasında FETÖ/PDY mensuplarının en fazla hedef aldığı isim olarak dikkati çekti. FETÖ´nün 15 Temmuz hain darbe girişimine katılan Özel Kuvvetler´deki darbeci kurmayların odasında ele geçirilen notta, Varank´ın ismi ve ev adresi yazılıydı. Darbe girişiminde, Yıldız Teknik Üniversitesinde bölüm başkanı olarak görev yapan ağabeyi Prof. Dr. İlhan Varank, darbeci teröristler tarafından Şehzadebaşı´nda şehit edildi. Özetle, takip edeceğimiz ve ümitvar olduğumuz bir isim olacak yeni Sanayi ve Teknoloji Bakanımız.

Dileriz ki; tüm bakanlar 81 milyon içerisinde 16 kişilik listeye girmenin onuru ve omuzlarına yüklediği sorumluluğu ile hareket etsinler. Bu gemide hep beraber seyahat ediyoruz, dümende onlar var. Başarılarında destek olmak vazifemizdir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?