USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BİLMİYORUM

17-02-2017

Bilmiyorum, bilenlerin yeri geldiğinde söylediği, bilmeyenlerin ise söylemeye cesaret edemediği bir kelimedir. Zaten bizim ülkemizde herkes her konuda uzman olduğu için bilmiyorum çok az duyarız.  
Sanki bizim lügatımızdan bilmiyorum kelimesi silinmiş gibi.Nedense bir türlü bilmiyorum diyemiyoruz. En bilmediğimiz zamanlarda bile bilirmiş gibi yapmaktan kendimizi alamıyoruz.   Basit ya da zor ne sorulursa sorulsun tepkilerimiz hep aynı biliyormuş gibi yapmak. Birçoğumuz adres sorduğumuzda  mağdur olmuşuzdur. Sorduğumuz yeri  biliyormuş gibi  tarif etmeye çalışıp ondan sonra da  kafamızı İyice karıştırırlar. Hâlbuki bilmiyorum diyebilse boş  yere bizim kafamız da  karışmayacak.
Unutmayalım ki herkes her şeyi bilmek zorunda değildir. Bilmediğini bile bile bilmişlik yapmaktansa, bilmediğini kabul etmek ve öğrenmek en doğru yöntem. Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp diyen atalarımıza rağmen bir türlü bilmiyorum diyemiyoruz.   Bilgi çağında yaşıyoruz. Yarım yamalak bilgiler çağında. Kitap okumak ya da derin araştırmalar yerine internetten üstünkörü bir şeyler öğreniyoruz. Bu yarım yamalak bilgilerde bize yetiyor da artıyor. (yani biz öyle zannediyoruz). İnsanın bilirmiş gibi yapması gaflettendir. Haliyle bu gaflet cehalet ve cesaretle karıştığı zaman koca bir balon olup koltuk altımızda şişerek koltuklarımızı kabartır. Tamam, kabul dünde zordu bilmiyorum  demek. Ama bugün bu çağda İnanın bana daha zor. Aman küçük düşmeyeyim diye bilmiyorum demekten kaçınan bir kişi bilgi sahibi olmadan afaki konuşmalar yapmakla küçüklüğün alasını yapar da farkında bile değildir. Ayrıca  ne kadar bilirsek bilelim  hiçbir zaman yeterince bilemeyeceğimizi unutmamalıyız. Tevazudan şaşmazsak eğer İşte o zaman  bilginin cehaletinden kurtuluruz. Bilmiyorum diyebilmek bilgelik ister diye boşuna dememiş fuzuli. Halbuki bir söyleyebilsek neler değişecek hayatımızda. Adeta hafifleyeceğiz. Ayrıca bu sözcük bizi hafifletirken aynı zamanda güçlendirir. Bu kadar da zor değil aslında bilmiyorum diyebilmek.
Artık bilmiyorum diyebilelim. İnanın her şey daha da güzel olacak...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?