USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bin Aydan Hayırlı Kadir Gecesinin Anlamı ve Önemi

31-05-2019

İslam aleminin en önemli gecelerinden birisi olan Kadir Gecesini bugün idrak ediyoruz.

Ramazan ayının bitmesine sayılı günler kala Kadir Gecesi, Ramazan ayı içerisinde yer alması ve Kuran-ı Kerim´in bu gece indirilmeye başlanmış olması geceyi daha da anlamlandırıyor.

İslam dininde Kur´an-ı Kerim´in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi, "sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbeerin kabul edildiği kutlu gece" olarak kabul ediliyor. Kuran-ı Kerim´de "Kadir Suresi"nde bu gece şöyle anlatılıyor: "Şüphesiz, biz onu (Kur´an´ı) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir Gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rab´lerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir."

BU GECE HANGİ DUALAR EDİLMELİ

Bu gecede müminler mümkün mertebe, vakit ve imkânları ölçüsünde Kadir Gecesini değerlendirmeye çalışırlar. Uyku ve istirahatla geçirmemeye gayret ederler. Çünkü bu gecede herbir Kur´ân harfine otuz bin sevap verilmektedir. Diğer ibadetlerin sevabı da o nisbette artış göstermektedir değerli müslümanlar. Kadir Gecesini değerlendirmek ve o vaktin feyiz ve bereketinden istifadeyi arttırmak için namaz kılınır, Kuran okunur, Kuran tefsirleri mütâlâa edilir. Zikredilir, salavat-ı şerife getirilir. Dualar edilir. Fakir ve kimsesizler doyurulur, bol bol sadaka verilir. Hâsılı her vesileyle vakit nurlandırılır. Kadir Gecesinin getireceği büyük kazanç hakkında rivayet edilen hadisler en güzel teşvik mahiyetini taşımaktadır.

"Kim inanarak, sevabını ancak Allah´tan bekleyerek Kadir Gecesinde kıyam üzere olursa (uyanık kalıp ihya ederse) geçmiş günahları affedilir." (Buhari, Siyam: 71, İbni Mâce, Dua)

BİN AYDAN DAHA HAYIRLI AYDAYIZ

Bin aydan daha hayırlı olduğu müjdelenen, dolayısıyla, yaklaşık bir insan ömrüne bedel olan bu geceden gerektiği şekilde istifade edebilmek için; geçmiş hata, kusur ve günahlarımızdan pişmanlık duyarak bunları bir daha işlememeye söz vermeli, söz ve fiillerimizin Kuran´a uygun olup olmadığının muhasebesini yapmalı, varsa eksiklerimizi telafi etmeli ve bu geceyi yepyeni bir hayatın başlangıcı saymalıyız.

Köşe yazımı şu hadisle devam ettirmek istiyorum;

"Kadir Gecesi´ni, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah´tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır." (Müslim, Müsâfirîn, 175)

DARGINLIK VE KIRGINLIK BİTMELİ

İnsanlık değerlerinin sık sık deforme edildiği, düşünce ve niyetlerin bulandırıldığı, dostlukların çıkar ve menfaate endekslendiği, vicdanlarda bütün insanlığı kucaklaşacak umumi merhamet duygularının zayıfladığı, fertlerin çözülmeye ve mutsuzluğa doğru sürüklendiği günümüzde kalpleri iman esası üzerine sabitlemek, niyetleri salih amellere yönlendirmek ve ahlaki, sevgi güler yüz, anlayış ve kardeşlikle bütünleştirmek önem arzetmektedir. Bu gece dargınlıklar, kırgınlıklar, kin ve nefret sona ermeli, sevgi, saygı, hoşgörü, dostluk ve kardeşlik öne çıkmalıdır.

KADİR GECESİNDE EDECEĞİMİZ DUA

?Ey Rabbimiz! Sen affedicisin, affı çok seversin; affet bizi! Anamızı, babamızı bağışla, bütün inananları, milletimizi ve ülkemizi koru. Sana inanıyor, sana yalvarıyoruz. Ancak sana kulluk ediyor, ancak senden yardım diliyoruz. Senin rızan için oruç tutuyoruz. Sana sığınıyoruz. Kulluğumuzu, ibadetlerimizi kabul buyur. Hastalarımıza şifa, dertlilerimize deva, topraklarımıza bereket, bize selamet, insanlığa hidayet, kalplerimize genişlik ihsan eyle. Korktuklarımızdan emin eyle. Senin her şeye gücün yeter. Amin.?

Tüm müslümanlara Hayırlı Ramazanlar ve şimdiden Hayırlı Bayramlar diliyorum.

Allah tuttuğumuz oruçları ve duaları kabul etsin?

Hayırlı Cumalar?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?