USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bir Çılgın Proje Kanal İstanbul Projesi

17-12-2019

Kanal İstanbul projesi çılgın bir proje olarak sunulduğundan bu tarafa insanlar tarafından çılgınca desteklendiği gibi çılgınca karşı çıkanlarda oldu.Destekleyenler neden destekliyor,karşı çıkanlar neden karşı çıkıyor,kim doğru yapıyor,karşı çıkmak mı? Doğru.Yoksa desteklemek mi? karşı çıkanların ve destekleyenlerin argümanlarını ortaya koyarak hangisinin doğru olduğuna daha kolay karar verebiliriz.Diye düşünüyorum.

Kanal İstanbul´a Kim Neden karşı Çıkıyor:

Kanal İstanbul´a ilk karşı çıkış 2013 yılında "Gezi Olayları" sırasında geziciler tarafından yapılmıştı.Kanal İstanbul projesini istemeyen ve şiddetle karşı çıkan batılı ülkelerin 2013 yılı mayıs ayları sonunda başlayan Gezi olaylarını desteklemesi ve finanse etmeleri tesadüf olmasa gerek.

Her ne kadar kanal İstanbul projesine karşı çıkanlar içimizdenmiş görünse de dışımızdakilerin menfaatlerine daha uygun davrandıkları ortada.

Aksi halde  bir ağaç için başlayan gezi olaylarının kanal İstanbul projesine, üçüncü köprü ve üçüncü havalimanı projelerine şiddetle karşı çıkmaya götürmezdi bu insanları.Demek ki sen anlamadın mı mesele ağaç değil" lafının gerçekten ne denli doğru bir laf olduğu bir kez daha ortaya çıkmış oldu.

Meselenin ağaç olmadığını görenler  3.köprüyü,3.Havalimanını ve Kanal İstanbul´u hayata geçirmek için canla başla mücadele ettiler.Her iki proje yapılıp tüm Türkiye halkının ve dünya halklarının  hizmetine sunuldu.Şimdi sıra 3.Proje Kanal İstanbul´un halkımızın hizmetine sunulmasında.

Bu çılgıın projeler karşısında batının çıldırmaması mümkün değildi.Bu anlamda batı devletlerinin böyle çılgın bir projeye karşı çıkmasını menfaat dengeleri kapsamında onlar adına  anlamak mümkün olabilir.Ancak içimizdeki bir takım insanların ve kuruluşların karşı çıkmasını anlamakta güçlük çekiyoruz. Demek ki herkes bulunduğu görevini icra ediyormuş.Biz yeni yeni farkına varıyoruz durumu ortaya çıkıyor.

2011 yılında ilan edilen bu projenin bugün tekrar gündem olmasının sebebi ise geçtiğimiz hafta İstanbul´un CHP´li başkanı Ekrem İmamoğlu´nun kanal istanbul projesine ihanet projesi deyip aynı geziciler gibi şiddetle karşı çıktığını beyan etmesi oldu. İmamoğlu´nun bu çıkışı  CHP nin tarih boyunca yaptığı "istemezuk" anlayışının tezahürü olarak değerlendirildi.Bilindiği gibi CHP  Ülke ve millet lehine yapılan tüm yerli ve milli projelere karşı çıkmış yapılmaması için darbeler dahil her türlü yolu mübah görmüştür.CHP aynı CHP maalesef. Eyüp camiinde yasin okuyarak  CHP´nin  hidayete erdiğini zannedenler  yine yanıldıklarını gördüler.

Peki Ekrem İmamoğlu kanal İstanbul projesine neden karşı çıkıyor.Adaylık döneminde karşı çıktığını neden beyan etmedi de şimdi söylüyor.O zaman 16 milyonun adayıyım diyordu da şimdi başkalarının adamı rolüne mi büründü? Sayın İmamoğlu´nun kanal İstanbul projesine karşı çıkmasının İngiltere ziyareti ile bir bağlantısı var mı?Acaba.Sayın İmamoğlu´nun İngiltere ziyaretini İngilizlerin İstanbul´u işgal ettiği tarihin yıl dönümüne getirmiş olması bir tesadüf müydü.Bu ziyaretin kendisi ve tarihi tesadüf ise bu ziyaretten sonra kanal İstanbul projesine karşı çıktığını Türkiye kamuoyuna ilan etmesi arasında bir bağlantı veya tesadüflük var mı? Bu ve benzeri sorular insanlar tarafından sıkça sorulur hale gelmeye başladı bile...

Diğer taraftan İBB başkanı Ekrem İmamoğlu´nun, Kanal İstanbul´un yapılmasına ısrarla karşı çıkması; ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı´nın, Kanal İstanbul´un yapılmasını destekleyen daha önceki açıklamaları ile  İmamoğlu´nun "Emrinizdeyiz" dediği Prof. Dr. Celal Şengör´ün, Çılgın projeyi destekleyen açıklamasını yeniden gündeme getirdi.

Ezcümle İBB başkanı İmamoğlu kanal İstanbul projesine neden karşı çıktığına ilişkin hiç bir bilimsel veri ortaya koyamazken,kanal istanbulu yapmak isteyen iktidar cephesinde ise kendisine muhalif bile olsa konusunda otorite haline gelmiş ünlü bilim adamlarının Kanal İstanbul´u destekleyen açıklamalar yapması,projenin bilimsel alt yapı çalışmalarının yapılmış olması,bilimsel bir yaklaşımdan ziyade günlük siyasi bir refleksle projeye karşı çıkan  İmamoğlu´nu ileride  zor durumda bırakacağa benziyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?