USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BİR TAKIMIN BAŞARI ETKENLERİ VE TAMER TUNA´NIN KATKISI

13-07-2018

Tamer Tuna genç ve süper ligin beklide en deneyimsiz Teknik adamlarından birisi. Geçen yıl Göztepe´yle başladığı süper lig deneyimini kendi adına büyük bir sükse yaparak tamamladı.

Bir teknik direktörün takıma katkısı sınırlıdır. Takımın başarısında kadro kalitesi ve çeşitliliği-zenginliği, kulübün mali ve moral atmosferinin yanında yönetim anlayışı ile teknik direktörün vizyonu ve performansı ve taraftarın tutumu belirleyici etkenlerdir.

Tamer TUNA Sivasspor´a nasıl bir katkı sağlar? Sorusuna duygusal açıdan bakıldığı zaman, Sivas ilini seven ve henüz teknik direktörlük kariyerinin başlangıcında olan Tuna disiplinli ve idealist yaklaşımlarıyla her şeyini ortaya koyacaktır. Maddi imkanlar kariyerden daha ön plana çıkmayacaktır. Başarı kendi ekonomisini mutlaka rahatlatacaktır. Bundan sonra ki yapacağı transfer görüşmelerinde çok daha güçlü ve özgüveni yerinde olacaktır. Olası bir başarısızlık ise ilk önce psikolojik olarak yıpratacaktır.

Sivasspor´un kadrosuna bakıldığında, Futbol söylemiyle ?PAPAZ? ya da ?EKABİR? olarak nitelendirilen kaç futbolcu var. Başka bir ifadeyle ?deneyimsiz? bir teknik adamı, disiplin yönünden kaç futbolcu zorlar. Evet, kabul etmek gerek, TUNA Beşiktaş gibi bir takımda yardımcı antrenörlük deneyimi yaşadı. Ancak atlanmaması gereken en büyük etken, birinci ve ikinci adamlık her zaman farklıdır. Tamer Tuna ilk defa geçen sezon birinci adam konumunda çalışmıştır.

TAMER TUNA;

Tamer Tuna´nın kişisel özellikleri arasında ilk olarak ?sakin güç? oluşunu söylemeliyim. Çok da ?beyefendi?. Çalışkan ve ?sopasız otoriter? öğretmen havasında. Eleştirilerden yararlanıyor ve böylelikle de hep üzerine koyuyor. Kendisini geliştiriyor. Seçici yapısı avantaj oluşturuyor. Bir meziyeti daha var ki bütün teknik direktörlerin örnek alması gerekir; Hakemlerle ilgili tek kelime etmiyor, hiç eleştiri getirmiyor. Bir teknik adam olarak futbolun içinde hakemlerin de bir aktör olduğunun farkında, onların da hata yapabileceğinin ve yıpratılmaması gerektiğinin bilincinde.

TAMER TUNA´YA EN BÜYÜK DESTEK TARAFTARDAN OLMALI

Yiğidolar gerek kendi stadında ve deplasmanlarda, gerekse kentte ve sosyal medyada çok aktif. Ancak yeteri kadar organize olamayan bir taraftar. ?On ikinci adam? rolünü yeteri kadar yerine getirdiklerini düşünmüyorum. Bunun en büyük nedeni birkaç gurup hariç,?taraftar? değil ?seyirci? rollerindedir. İyi günde, kötü günde takımlarıyla beraberler. Taraftarlar arasında dominant guruplar var. Ancak diğer seyirciler bu guruplara ayak uyduramadıkları gibi zaman zaman tartışmalara sebebiyet verebiliyorlar. Bu sezon seyirciler, taraftar guruplarına ayak uydurabilirlerse Tamer TUNA´nın en büyük motivasyonu olacağı kanısındayım.

DENEYİMLİ YÖNETİM BAŞARI ETKENİDİR

Sivasspor´un başarısında Başkan Mecnun Otyakmaz ve ekip arkadaşlarının çok iyi yönetiminin katkısı belirleyici? Her şey yerli yerinde? Mali tablo çok iyi. Teknik ekip ve futbolcuların ödemelerinin aksadığını hiç işitmedik. Kulüp yönetimi takımın başarısı için her türlü alt yapıyı, olanağı sağlıyor. Moral atmosfere katkıda bulunuyor ve takımın başarısı için her türlü alt yapıyı, olanağı sağlıyor. Sivasspor´da yöneticiler, kulüp çalışanları; teknik ekip ve futbolcular kendisini değerli hissediyor. Kısaca Sivasspor yönetimi takımın başarısına azami katkı sağlıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?