USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BİTİŞİK EĞİK YAZININ OLUMLU- OLUMSUZ YÖNLERİ

13-02-2017

OLUMLU YÖNLERİ:
AB Ülkelerindeki uygulamanın aynısı ülkemizde de uygulanır oldu.
Bitişik yazı ile öğrencilerin daha hızlı yazdığı belirtildi.
OLUMSUZ YÖNLERİ:
.Ölçü birimlerini gösteren simgeler bitişik eğik yazıyla yazılamamaktadır, kitaplar dahil her yerde düz yazıyla yazılmak zorunda kalınmaktadır. (metre: m, litre: l, ton: t gibi)
.Bitişik eğik yazı ile rakamlar yazılamıyor. Rakamlar düz yazıyla yazılmak zorunda kalınıyor.
Bitişik yazı ile öğrencilerin daha hızlı yazdığı iddiası fizikçilerin araştırmasıyla son bulmuştur. Kalemin kağıda sürtünme kuvveti yüzünden (bitişik eğik yazıda kalem hiç kalkmadan kağıda daha çok sürtünerek zaman ve enerji kaybediyor) hızlı yazmadığı bilakis yazıyı yavaşlattığı izlenmiştir.
·Yazı, hayatımızdan hemen hemen çıkmış bulunmaktadır. Öğrencilerin (insanlar) hayatlarının her evresinde kağıt-kalemle yazı ihtiyacı ortadan kalkmıştır. Yazılacak hemen her yazı bilgisayarda, cep telefonlarında, tabletlerde yazılmaktadır. Bu yüzden öğrenimi-öğretimi oldukça zor olan bitişik eğik yazıdan vazgeçilmelidir.
·Okula başlama yaşı 72 aydan 60´lı aylara çekildiği için öğrencilerin psiko-motor dediğimiz el parmak kasları ve el becerileri istenilen ölçüde gelişmeden okula gelmektedir. Okulda bitişik eğik yazıya başladığında öğrenciler oldukça zorlanmaktadır. Öğrencilerde "başaramam" psikolojisi oluşmakta, yazamadığı için okuyamama, geç okuma, başarısızlık psikolojisi gelişmektedir. Çocukların özgüvenini yitirmesine neden olmaktadır. Bitişik eğik yazı öğrenciye oldukça zor ve karışık görünmektedir.  Birinci sınıfta 60´lı aylardaki çocuklar okumayı öğrendikleri halde yazmayı tam öğrenememektedir.
·İlkokul ikinci sınıflara İngilizce dersi konulmuştur. İngilizce dersine giren branş öğretmenleri bitişik eğik yazıyı, öğrencilerde düz yazıyı bilmemektedirler. İngilizce öğretmenleri yazı tahtasına düz yazı yazmaktadırlar. Bu durum çocuklarda karmaşa, zorlama, başarısızlığa ve kötü yazıya (biraz bitişik, biraz düz) neden olmaktadır. Bu karmaşık durum kişiliklerine de olumsuz yansımaktadır.
·İlkokul birinci sınıftan itibaren bitişik eğik yazı öğretip, uygulattığımız halde birinci sınıfta dahil bütün ders kitapları düz yazı ile hazırlanmıştır. Bu durum da öğrencilerde karmaşaya yol açmaktadır.
Veliler bitişik eğik yazıyı bilmedikleri için evde yanlış müdahalelere neden olunmaktadır.
AB Ülkelerinde üç yıla yayılan okuma-yazma öğretimi bizde altı ayda yapılmakta, çevrenin baskısıyla üç dört ayda gerçekleştirilmektedir. O yüzden yazmakta zorlanan öğrenciler de başarısızlık psikolojisi oluşmaktadır.
.Avrupa´yı örnek alan bakanlık, ülkemizin sosyal, kültürel, ekonomik şartlarını, farklılıklarını gözden kaçırmaktadır.
.Avrupa´daki sınıf mevcutlarına göre ülkemizde sınıf mevcutları iki kat daha fazladır.
.Sol eliyle yazan öğrenciler yazdıkları yazıyı görmede zorlanmaktadırlar, kendi yazısını görmeden yazmaktadırlar.
Çocuklar kendi yazdıkları yazıyı okuyamamaktadır.
Öğretmenler yazılı kağıtlarını okuyamamaktadır.
Öğrenciler ikilemde kalmaktadır. Bazen bitişik bazen düz yazı arasında bocalamaktadırlar.
.Bitişik eğik el yazının ortaokul ve liselerde uygulanabilirliği yoktur.
·Bitişik eğik yazı yazarken imla kurallarına uyulmuyor, noktalı harflerin noktalarını, ayrımlar, hece bölümleri yanlış yapılıyor.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ:        
.Milli Eğitim Bakanlığı uzmanlarını alanlara (ilkokul birinci, ikinci sınıflar başta olmak üzere ilkokul ve ortaokullara) göndererek yaşanan olumsuzlukları yerinde tespit etmelidir.
.Bakanlık yapacağı değişikliklerde yıllardır bu işi en iyi bilen bu işin uygulayıcısı olan öğretmenlerin görüşlerine de başvurmalıdır.
Bütün bu karmaşa ve öğrencilerin yazmakta zorlamasına, aşağılık ve başarısızlık psikolojisine kapılmasına neden olan bitişik eğik yazı uygulamasına son verilmelidir.
.Günlük hayatta kağıt- kalemle yazı hayatımızdan çıkmıştır. Kağıt- kalemle yazı yerini cep telefonu, tablet, bilgisayarda yazıya bırakmıştır. Düz yazıya dönülmesi eğitim-öğretimin bütün paydaşlarını (öğretmen-öğrenci-veli) rahatlatacaktır.
.Birinci sınıf dahil bütün ders kitapları zaten düz yazı şeklinde basılmaktadır.
İleriki sınıflarda bitişik eğik yazı Türkçe dersinde "Güzel Yazı Çalışması" şeklinde bir tercih olarak sunulabilir. Öğrencilerin yaşı büyüyeceği için el kasları, becerileri artacağından daha rahat yazılabilecektir.
Yeni müfredat; Türk Milletine, eğitim camiamıza başarılara, huzura vesile olsun.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?