USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Boşanmış Bir Kadın Babasından Maaş Alabilir Mi?

18-10-2018

Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre evlenmiş ancak herhangi bir nedenle ayrılmış olan dul kadınların maddi ve manevi anlamda zorluk çekmemeleri için devlet tarafından bir takım önlemler alınmıştır. Bu noktada mağdur kalan kadınlara maaş bağlanarak çeşitli yardımlarda bulunulması sağlanmaktadır. Boşanmış kadının nafaka, emekli ebeveyn aylığının bir kısmını alma gibi hakları bulunmaktadır. Bu sayede sonraki süreçteki yaşantısını kolaylıkla idame etmesi mümkün olmaktadır. Peki bu durumda boşanmış bir kadın babasının maaşını alabilir mi? Son derece merak edilen soruyu yakından incelemek gerekirse bazı şartların olduğundan bahsetmek gerekmektedir.

Boşanmış Bir Kadının Babasından Maaş Alabilme Şartları Nelerdir?

Boşanmış bir kadın babasının maaşını alabilir mi? Sorusunun cevabı: ?evet? olarak belirtilmektedir. Eşinden ayrılmış olan kadınlar belli şartları karşılamaları durumunda babalarının maaşının bir kısmını alabilmektedir. Maaşın alınabilmesi için karşılanması gereken koşullara bakılacak olursa:

  • Başka bir kurumdan emekli değilse,
  • Boşanmadan sonra tekrar başka biriyle evlenmediyse,
  • Sigortalı olarak bir kuruma hizmet vermiyorsa,
  • Boşandığı eski eşi ile aynı evde yaşamıyorsa boşanmış olan kadın babasının emekli maaşını alabilmektedir.

Boşanmış Bir Kadının Babasından Aldığı Maaş Hangi Durumlarda Kesilmektedir?

Boşanmış olan dul bir kadının babasının maaşından yararlanabilmesi için belirli şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu noktada uyması gereken bir takım kurallar bulunmaktadır. Bu kuralların ihlali sonucunda ise emekli maaşı hakkının kaybedilmesi durumu söz konusu olmaktadır. Hangi durumlarda emekli aylığının kesileceğine bakılırsa:

  • Boşanmış olan kadın eski eşiyle aynı evde yaşamaya devam ederse,
  • Yeniden evlenirse,
  • Boşanmış kadın sigortalı bir işte çalışıyorsa ve kanıtlanırsa ödenen aylık iptal edilir.

Görüldüğü gibi eşlerin tekrar aynı evde yaşamaya başlaması kadını bu haktan mahrum bırakmaktadır. Yanı sıra bu tür bir eylem içerisine giren kişilerin kanunen suç işledikleri bilinmektedir. Bu durumda maaşların geri ödenmesi tehlikesi ile karşı karşıya kalınmaktadır. Bununla birlikte kişilerin hapis istemi ile de yargılanmaları söz konusu olmaktadır. Bu nedenle şartları doğru olarak değerlendirerek başvuru yapılması önerilmektedir. Boşanmış bir kadın babasının maaşını alabilir mi? sorusunun yanında farklı bir hususta maaşın nasıl alınacağıdır.

Boşanmış Bir Kadın Babasının Maaşını Nasıl Alır?

Kadınlar için boşanma süreci bir hayli zor ve yıpratıcı olmaktadır. Psikolojik olarak çöküntülü olan bu dönem özellikle çalışmayan kadınlar için daha zor bir hal almaktadır. Çünkü çalışmayan kadınların ekonomik gelirleri bulunmamaktadır. Bu durumda kendi hayatlarını idame ettirebilmeleri mümkün olmamaktadır. Hem maddi hem de manevi açıdan zorluk çeken bir kadın bu döneminde devlet desteğine ihtiyaç duymaktadır. Kanunlarda bu durumun farkındalığı ile boşanmış kadınlar için babalarının aylıklarından bir kısmını alma hakkı tanımaktadır. Dul bir kadının başka kardeşi olmaması durumunda emekli olan babanın maaşının %50´sini alma hakkı bulunmaktadır. Ancak paradan faydalanmak isteyen ve şartları karşılayan başka bir kardeşi varsa bu tutar ikiye bölünmektedir. Yani her iki kardeşte %25´lik oranda ücret alabilmektedir. Örneğin; babanın maaşı 1000 TL ise boşanmış kadın için bu tutardan alabileceği oran 500 TL olmaktadır. Kardeşler arasında bölünme olacaksa da tutar 250 TL´ye kadar düşmektedir. Boşanmış bir kadın babasının maaşını alabilir mi? sorusunun yanıtı bu şekilde netlik kazanmaktadır.

Boşanma süreci sonrasında babasından maaş almak isteyen kadınların babalarının ölmüş olma şartı birincil olarak aranmaktadır. Babasının maaşını almak isteyen kadın bunu öncelikli olarak Sosyal Sigortalar Kurumu´na dilekçe ile bildirmektedir. Durumu araştıran kurum onay verdiği takdirde kadın maaş almaya başlamaktadır. Yanı sıra babanın ölmemesi durumunda kuruma maaş bağlanması konusunda bilgi veren kişi Sosyal Sigortalar Kurumu´nun yaptığı gerekli araştırmalar sonrasında maaşa hak kazanabilmektedir. Boşanmış her kadının maaş alma durumu söz konusu olmamaktadır. Maaş alabilmeleri için babanın SGK ya da BAĞ-KUR emeklisi olması gerekmektedir. Özetle; Boşanmış bir kadın babasının maaşını alabilir mi? sorusuna gerekli şartların sağlanması ve ilgili yerlere başvurulması neticesinde alabilir cevabını vermek mümkündür.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?